Hacettepe Üniversitesi’nde resim eğitimine devam eden Ayça Duman Kaleli dede yadigârı pastanede, kalıp kullanmadan minyatür pastalar üretiyor. 6 santimetre uzunluğunda “yenilebilir sanat” olarak adlandırılan pastaların heykellerden farkı yok.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takımı’na seçilen ve Türkiye’de çeşitli ödüller alan Kaleli, 24-28 Kasım tarihleri arasında Lüksemburg’da düzenlenecek dünya kupasında yarışacak.
Dedesinin de Rusya’da eğitim alarak pasta yapımına başladığını söyleyen Kaleli, “Çocukluğumdan beri resim ve heykel ile çok ilgileniyordum” dedi. Şeker hamurlarıyla ince ince çalışarak hazırladığı pastaları 8 yıl önce yapmaya başlayan Kaleli, “Dedemin ardından babam da pastacılık mesleğini sürdürdü. Babam resim ya da heykelcilik üzerine eğitim almamı istiyordu. Hacettepe Üniversitesi’nde resim eğitimi almaya başladığımda aynı zamanda babama pastanede yardım ediyordum. Bir gün bir müşteri şeker hamurundan pasta yapmamızı istedi. O zamana kadar hiç yapmamıştım. Malzemelerini buldum, zorlanarak yaptım. Sonrasında devam ettim ve yıllar geçtikçe profesyonelleştim. Birçok malzeme denedim ve kendimi geliştirdim” diye konuştu.
Yaptığı minyatür pastalarla ilk olarak Samsun’daki yarışmaya katılan Kaleli, “cadı heykeli” ile burada gümüş madalya kazandı. Ankara’daki yarışmaya ise “Viking heykeli” ile katılan pastacı bu kez altın madalyanın sahibi oldu.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takımı’na giren Kaleli, Türkiye takımıyla birlikte 24- 28 Kasım tarihleri arasında Lüksemburg’daki dünya kupasında yarışacak.
Atölye çalışmalarıyla da meraklılarına pasta yapım eğitimi veren Kaleli, heykele benzeyen pastaları görenlerin çok şaşırdığını belirterek, “Herkes pasta dendiğinde çiçekli kalıplardan çıkmış pastaları anlıyor.
Atölyelere gelip pastaları görenlerden, ‘Bunlar yenilebiliyor mu? Yenilebilir malzeme mi kullanıyorsunuz?’ gibi tepkiler alıyorum. Minyatür çalıştığım için detayları çok beğeniyorlar” dedi. (Fotoğraflar: Serkan Alan)
Kaynak: Gazete Duvar ( Serkan Alan )