Vecdi Çıracıoğlu: Metin Kurt’un en büyük amacı spor iş yasasının çıkmasıydı

Galasaray’ın unutulmaz sol açığı ve Türkiye’nin ilk sporcu sendikasının kurucusu ve 26 Ağustos 2012’de kaybettiğimiz Metin Kurt ölümünün altıncı yılında anılıyor.

Yazar Vecdi Çıracıoğlu, spor yazarı Ahmet Çakır’ın Sports TV’de yayınlanan ‘Sporsever’ programında Kurt’u anlattı. Kurt’un babası öldükten sonra futbolcu olarak ailesinin geçimini üstlendiğini belirten Çıracıoğlu, kendisini 1970’li yıllarda tanıdığını ve ‘kampta kitap okuyan tek futbolcu’ olduğunu söyledi. Kurt’u anlatan ve ikinci baskısı yapılan ‘Gladyatör’ adlı kitabın yazarı olan Çıracıoğlu, “Metin’in en büyük amacı spor iş yasasının çıkmasıydı. Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nı da bu nedenle kurdu. Onun anlayışına göre yıldız futbolcu yoktur. Yıldız futbolcu antrenörün dediklerini 90 dakikaya yayarak ve takımın yararına olacak şekilde kullanan futbolcudur. Vefatından 8 ay önce İstanbul’a çok uzakta amatör bir takımı çalıştırıyordu. Ne yapıyorsun dedim başta ‘ayak tenisiyle bir şeyler öğretmeye çalışıyorum’ dedi. Bir kaç ay sonra tekrar gördüm ‘santrafor ve kaleciyi genç milli takıma gönderdim’ dedi” şeklinde konuştu.

‘ÖZYAZANLAR FUTBOLCULARA AZİZ NESİN VERİRDİ’

24 Ekim 2015’de Bandırmaspor’un teknik direktörü iken geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybeden Turhan Özyazanlar’ın da Metin Kurt ekolünden bir spor adamı olduğunu belirten Çıracıoğlu, “DSİ’yi, Amedspor’u çalıştırdı. Gittiği her yerde futbolculara Aziz Nesin kitapları hediye ederdi” dedi.

Metin Kurt kimdir?

Galatasaray ve Milli Takımın eski futbolcusu Metin Kurt 6 yıl önce aramızdan ayrılmıştı.

Metin Kurt kimdir?

Galatasaray ve Milli Takımın eski futbolcusu Metin Kurt 6 yıl önce aramızdan ayrılmıştı.

15 Mart 1948 doğumlu Metin Kurt, Galatasaray ve Milli Takımın eski futbolcusudur. Galatasaray’da yıldızı parlamış ve döneminin en önemli sporcuları arasında yer almıştır. Futbol alanında ilk kez sendikal faaliyet başlattığı için spordan men edilmiştir. Teknik direktörlük ve yayıncılığın ardından sendikacılık yapmıştır. Galatasaray ve Fenerbahçe’de forma giyen eski futbolcu İsmail Kurt’un da kardeşidir.

‘Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD)’ ve ‘Amatör Futbolcular Derneği (AFD)’ kurucuları arasında yer aldı. Eser Özaltındere’nin İstanbul başkanlığını yaptığı, Beşiktaş sorumlusunun Mehmet Ekşi, Trabzon sorumlusunun ise Şenol Güneş olduğu AFD de 12 Eylül darbesi sonrası kapatıldı. Askeri darbeyle tıkanan örgütlenme süreci, Metin Kurt’un da kurucuları arasında yer aldığı Spor Emekçileri Sendikası (Spor-Sen) ile yeniden başladı. 28 Aralık 2009’da da kuruluş dilekçesi verilerek, yasal süreç başlatıldı ve sendika, 25-26 Eylül 2010 tarihlerinde ilk genel kurulunu yaptı. Metin Kurt ise Aralık 2010’da anlaşmazlığa düşerek Spor-Sen’den ayrılırken, mücadelesine, hayatını kaybetmeden kısa süre önce kurduğu ‘Spor Emek-Sen’de devam etti. Sektörde en son ‘örgütlenme çatısı’ olacağını iddia eden sendika ise Futbol Çalışanları Sendikası (Futbol-Sen) oldu.

Toplamda 37 kere Milli takıma çağrılmış olup 26 Kere A Milli, 9 kere 21 yaş altı, 2 kere de 18 yaş altı Milli Takım forması giydi. 1969 yılında RCD Kupası kazanan ekip içinde yer almıştır. Futbolu bırakmasının ardından aralarında Eyüpspor ve Dikilitaş kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırmıştır.

Metin Kurt 2011 Türkiye genel seçimlerinde TKP listelerinden İstanbul milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.

Kaynak: Gazete Duvar

 

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…