Türkiye’deki Suriyeliler nasıl koşullarda yaşıyor, hangi koşullarda çalıştırılıyorlar?
Daha önce “Mülteci İşçiler” ve “Sığınamayanlar” adlı kitaplarıyla, son olarak da “En Güzel Şarkı” romanıyla Suriyeli mültecilerin yaşadıklarına ayna tutan gazeteci yazar Ercüment Akdeniz bu soruları webiz’de değerlendirdi.
Serpil Savumlu’nun konuğu olan Akdeniz, Suriyelilerin bir iç savaş yüzünden Türkiye’ye gelmek zorunda kaldığını hatırlatarak, onların buradaki yaşam koşullarına dikkat çekti.
Suriyeli işçilerin daha çok tekstil, kağıt, geri dönüşüm ve hizmet sektöründe çalıştırıldığını söyleyen Akdeniz, Suriyeli işçilerin 7 yıldır kayıt dışı çalıştırıldığına vurgu yaptı.
Akdeniz, “Çalışma Bakanlığı Suriyeliler için çalışma izni verdi. Peki çalışma izinlerinin olmadığı 7 yılın karşılığı nasıl ödenecek? 7 yıl boyunca kullanamadıkları hakları ne olacak?” diye sordu.
Bunu ‘modern kölelik’ olarak niteleyen Akdeniz, Suriyeli işçilerin ucuz iş gücü olarak kullanıldığını ve kullanılmaya devam edileceğini ifade etti.
“4 milyona yakın Suriyeli yaşıyor Türkiye’de. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu çalışıyor, çoğunluğu çocuk ve kadın. Ve bunlar kayıtlı değil, gözden de uzaklar. Çocuk işçi profili değişmiş oldu yani, daha da artmış oldu.”
Çalışma Bakanlığı’nın Suriyelilere çalışma izni verdiğini yineleyen Akdeniz, bunun da aslında sermayenin talebi doğrultusunda olduğuna dikkat çekti.
“Kim için çıkardı? Büyük patron örgütleri istedi bunu. Aslında sermaye şunu dedi: ‘Bugüne kadar merdiven altı çalıştırıp kaymağını yediler, şimdi de biz yiyelim.’ Nerede yiyecekler; büyük fabrika ve işletmelerde. Büyük gerilimler olmasın diye de her fabrikada yüzde 10 Suriyeli işçi çalışacak diye bir bant, sınırlama da var.
“Eşitsizlik ve adaletsizlikler var ama buna rağmen kayıt altında çalışmaları sendika üyeliklerinin de önünü açmış olacak. Sendikaların burada harekete geçmesi lazım.”
Akdeniz programda ayrıca Suriyelilere dönük nefret söylemi ve saldırıların nedenini, onların Türkiye’den de kaçmaya çalışma nedenlerini de değerlendirdi.
“Suriyelilere yönelik ırkçı söylem ve saldırılar konusunda iktidarın politikalarına, açıklamalarına bakmak gerekiyor” diyen Akdeniz, onların Türkiye’den gitmek isteme nedeninin ise ‘geri gönderme’ söylemiyle ilgili olduğuna dikkat çekti.
Kaynak : Gazete Karınca
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…