Üniversitede Kürtçe ders veren Vakkas Çolak, girişim karşısında şaşkın.
‘BU KONU JAPONYA’DA ANAYASA İLE GÜVENCE ALTINDA’
Engelleme girişimlerini Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından duyduğunu belirten Kürtçe öğretmeni Çolak, Yeni Yaşam gazetesine verdiği bilgide, Japonya’daki eğitim özgürlüğü sayesinde her hangi bir müdahalenin mümküm olmadığını söyledi:
‘DERSLERE KATILANLARIN ÇOĞUNLUĞU JAPON ÖĞRENCİLERDEN OLUŞUYOR’
Yaklaşık 40 öğrencinin katılımıyla 1 Nisan’da başlayan ilk Kürtçe dersleri, Japonya tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Üyesi Vakkas Çolak tarafından haftada 4 saat verilen derslere çoğunluğu Japon olan öğrenciler katılıyor. Üniversitenin en fazla rağbet gören seçmeli dersleri arasına giren Kürtçe derslerine, Japonların yanı sıra değişim programıyla üniversiteye gelen Çin ve Tayvanlı öğrenciler de ilgi gösteriyor.
‘JAPONYA’DA HER YIL KİTLESEL NEWROZ ETKİNLİKLERİ YAPILIYOR’
Politik veya ekonomik sebeplerle Japonya’ya göç etmiş on binlerce Kürt bulunuyor. Kürtlerin kapalı bir toplum olma özelliği taşıyan Japonlarla etkileşim haline girmesi, kültürlerin kaynaşması sonucu iki halk zamanla birbirine yakınlaştı. Ülkede her yıl kitlesel Newroz kutlamaları yapılıyor ve Japonlar da bu etkinliklere yoğun ilgi gösteriyor. Bunun dışında 1970’li yıllardan itibaren Kürtler Japon edebiyatı, sineması ve animelerinde yer bulmaya başladı. Ülkede Kürtleri konu alan çok sayıda eser bulunuyor. Kobani savaşıyla birlikte ise Japonların Kürtlere olan hayranlığının arttığı biliniyor. En son Japonya-Kürdistan Dostluk Derneği’nin katkılarıyla dünyada bir ilk olan Japonca-Kürtçe gramer ve sözlük geçen ay Nûbihar Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Kaynak: Artı Gerçek