Fransa’da benzin zamları ile hayat pahalılığını protesto eden sarı yelek giyen binlerce insanın bir haftadır süren eylemleri gündemde.
‘Sarı Yelekliler’in kim olduğu ve ne istedikleri soruları ise merak konusu.
Medyascope.tv’den Alphan Telek, bu soruların cevabına ilişkin LesEchos.fr’de yayınlanan bir haberi özetledi.
Eylemlerini sürdüren ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin sıradışı özelliklere sahip olduğu belirtilen haberde, “Hareketin bir lideri yok. Medyada görünen bir yüzleri yok. Hayat pahalılığını protesto eden Sarı Yelekliler ile ilgili son olarak bir kamuoyu anketi yapıldı. Bu ankete göre Fransız halkının yüzde 69’u eylemlere sempati ile bakıyor” denildi.
Habere göre gençler arasında hareketi destekleyenlerin oranı yüzde 65 iken, 35 yaş üstü bu hareketi destekleyenlerin oranı yüzde 71’e yükseliyor. Kırsal bölgelerde hareketi destekleyenlerin oranı yüzde 75 iken, kentlerdeki destekçilerin oranı yüzde 70.
Hareketin sağ ve solda nasıl algılandığına ilişkin veriler ise şöyle:
“Sağda ama özellikle aşırı sağda Sarı Yelekliler hareketini destekleyenlerin oranı yüzde 85’in üzerindeyken, sol partilerin ve sol siyasal hareketlerin üyeleri arasındaki destek oranı yüzde 75’in üzerinde.”
IFOP Enstitüsü Direktörü Frédéric Dabi, “Sarı Yelekliler hareketi Fransızların hayat pahalılığı karşısında duydukları devasa mutsuzluğun bir dışavurumudur, benzin zammı bunun sadece zirve yaptığı bir an” dedi.
Dabi, “Garip olan, muhalefette bu öfkeyi ve mutsuzluğu temsil edecek ya da anlatacak bir unsur olmaması” diye ekledi.
Sendikalar ise aşırı sağdan gelen destekten ötürü ‘Sarı Yelekliler’ hareketine mesafeli yaklaşıyor.
Öte yandan Albert Ogier, hareketin ‘tipik bir taban hareketi’ olduğunu çünkü farklı yerel inisiyatifler aracılığıyla eş zamanlı olarak ortaya çıktığını söylüyor.
Ogier hareketle ilgili en şaşırtıcı olan şeyin, hızla ve eş zamanlı bir şekilde örgütlenebilme kapasitesi olduğunu da sözlerine ekliyor.
Kaynak: Gazete Karınca
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…