AKP’li milletvekilleri tarafından Meclis’e verilen yeni bir torba teklif ile zaten imtiyazlarla donatılan Şehir Hastaneleri firmalarına damga vergisinin de içinde olduğu yeni muafiyetler getiriliyor. Dr. Bayazıt İlhan da “EYT için maliyet hesaplayan iktidar, bu muafiyetlerin kamuya maliyetini niye hesaplamıyor?” diye soruyor.

Ankara’da Bilkent ve Etlik’te iki devasa şehir hastanesinin yapım çalışmaları sürerken, yapımı ve işletmesini üstlenen firmalara yeni yeni imtiyazların önü açılıyor. AKP’li altı milletvekilinin imzası ile Meclis’e verilen yasa teklifinde şehir hastanelerini üstlenen şirketlere yeni imtiyazlar getiriliyor. Ankarada 14 hastanenin kapatılmasına karşı kurulan Hastanemi Kapatma Platformu’ndan Dr. Bayazıt İlhan ise bu yeni imtiyazların kamuya maliyetini soruyor.

Bilindiği gibi Ankara’da iki devasa şehir hastanesi yapılıyor. Biri Bilkent’te, biri Etlik’te. (Construction Concession Nexus)  CCN Holding tarafından kuruluşu süren ve Sağlık Bakanı Bakan Fahrettin Koca’nın ifadesine göre, 180 bin dönüm arazi üzerine kurulan kamu-özel işbirliği modeli ile hayata geçirilen Bilkent Şehir Hastanesi, “Sağlık turizmi için model olacak”

Dr. Bayazit İlhan

Yine Koca’nın ifadesine göre, 32 projeden biri Bilkent Şehir Hastanesi.

Daha önce Mersin, Yozgat, Isparta, Adana, Kayseri ve Elazığ’da açılmıştı şehir hastaneleri. Bilkent Şehir Hastanesi açılınca yedinci şehir hastanesi olacak.

Bakan Koca, “3 bin 704 yatak kapasitesiyle dünyanın en büyük üçüncü sağlık kompleksi” olarak nitelendiriyor hastaneyi ve günde 40 bin hastanın tedavi göreceğini söylüyor. “6 bini tıbbi personel, toplam 11 bin çalışanın hizmet vereceği hastanede 131 ameliyathane, 706 yataklı yoğun bakım ünitesi, 38 yataklı diyaliz merkezi”  yer aldığını söyleyen Bakan Koca, maliyetine ilişkin ise bir açıklama yapmıyor.

’25 YILDA NE KADAR KİRA ÖDENECEK?’

Maliyet açıklaması ise Hastanemi Kapatma Platformu’ndan geliyor. Platform, “günde yaklaşık 1,5 milyon TL kira ödenecek olan bir soygun merkezi” diye nitelendiriyor Bilkent Şehir Hastanesi’ni.

İki aya kadar açılması planlanan şehir hastanesine garanti edilen 25 yıl ne kadar kira ödeneceği, yapılan anlaşmanın içeriği ise kamuoyundan gizleniyor. Platformun tahminine göre yıllık 80 milyon dolar bir maliyet… “Bu yıllık 80 milyon dolar ile Ankara’ya 400 sağlık ocağı yapılabileceği, Ankaralıların hastane muayene katılım payı ödemelerinin kaldırılabileceği, Ankara’nın 15 yaş altı bütün çocuklarına bir yıl boyunca yarım litre ücretsiz süt dağıtılabileceği ya da doğru bir planlama ile sabah kahvaltısı verilebileceği” ifade ediliyor.

Dahası Bilkent Şehir Hastanesi için Ankara merkezde, hastaların elini uzattığında gidebileceği başta Numune Hastanesi olmak üzere 6 köklü, eski hastane kapatılacak.

Bütün bu imtiyazlar, muafiyetler yetmezmiş gibi yeni bir yasa teklifi ile CCN Holding ve diğer şehir hastanelerini üstlenen firmaların kârlarına kâr katacak yeni düzenlemeler getiriliyor. AKP iktidarı ile Meclis’in yasa yapma tekniği haline getirilen torba yasa teklifi ile şehir hastanelerinin inşaat yapım süresince tanınan damga vergi muafiyeti, işletme döneminde de yani 25 yıl daha sürecek.

İMTİYAZ ÜSTÜNE İMTİYAZ

Bu da yetmiyor, miktara bağlı diye tanımlanan garantili ödemeler de 5 yılda bir piyasa testi yapılıp, en ucuz fiyatı verecek olan firmanın görevlendirilmesine ilişkin süre de 10 yıla çıkartılıyor. Hem hasta garantisi, hem de on yıl boyunca aynı şirkete yaptırılacağının garantisi yani…

Bayazıt İlhan bunun, “imtiyaz üstüne imtiyaz” olduğunu söylüyor. İlhan, “Miktara bağlı hizmetler,  yemek, çamaşır, tıbbi atık, sterilizasyon, görüntüleme, labaratuvar ve rehabilitasyon. Aslında bunların üçü doğrudan sağlık hizmeti. ‘Destek hizmetlerinde on yılı geçmemek üzere’ denilerek, tıbbi hizmetlerde 10 yıllık süre garantisi veriliyor. Ayrıca ‘Teminat fiyatının tüketici endeksine göre her yıl yenilenmesi’ maddesinin de irdelenmesi gerekir” diyor.

“Kamunun kendi gelirinden şirketler lehine vazgeçtiğinin” altını çizen İlhan, “öncekiler yetmezmiş gibi şirketlere yeni imtiyazlar sağlanmış durumda. Bu vergi muafiyetinin kamuya maliyeti nedir?. 25 yıl boyunca kamuya ne kadara mal olacak? Bu para ile kaç hastane yapılabilinir? Sorgulanması gerekir” diyor. İlhan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için getirilen 750 milyar maliyet hesabını hatırlatıyor ve ekliyor; “EYT için maliyet hesaplayan iktidar, bu muafiyetlerin kamuya maliyetini niye hesaplamıyor?”

 

Kaynak :Halagazeteciyiz

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…