Dr. Ali Özyurt
TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi

SAĞLIKTA ŞİDDETİN TEMEL NEDENLERİ

Fiziki yapılarının uygunsuzluğu, izole ortamların yetersizliği, uzun bekleme süreleri, aşırı kalabalıklar,  nitelikli ve yeterli personel yokluğu, yoğun ve uzun süreli calışma saatleri belli başlı nedenlerdir. Ayrıca kültür farklılıkları, alkol, madde kullanımı, yetersiz bilgilendirme ve iletişimsizlik, hasta beklentilerin yükselmesi şiddeti tetikler.

Sağlık calışanlarına yönelik mesleki değersizleştirme ve  itibarsızlaştırma şiddeti meşrulaştırır, hoşgürülmesine neden olur. Siyasi  iktidar ve medyanın tutumu ile güvenlik yetersizliğini de akıldan çıkarmamak gerekiyor. Ayrıca şiddeti uygulayanların cezasız bırakılarak toplum gözünde kahramanlaştırılması şiddeti ilk başvurulan bir çözüm aracı haline sokuyor.

ŞİDDETLE BAŞETME YOLLARI

Saldırganla, konuşarak güç kullanarak veya sakinleştirici ilaçlarla başedilmelidir.  Saldırganla, göz göze gelmemeli, en az bir kol uzunluğu mesafe koymalı ve kaçmak için kapıya yakın durulmalıdır. Kişinin saldırgan eğilimleri varsa; güvenliği kapı önünde bekletin. İki çıkışı olan oda kullanın.Yatıştırıcı konuşun. Silahlı saldırganı, silahsızlandırın.

ŞİDDETTE KRİZ YÖNETİMİ

Sağlık sektöründe en önemli risklerden birisi şiddettir.  O yüzden kriz yönetimi ve şiddetle başetme eğitimi alın. Hızlı yürüme, sinirli hareketler, yükselmiş ses tonu duvarlara, eşyalara vurma ve kendine vurma şiddetin ayak sesleri demektir. Ona gore hemen şiddet yönetimine geçin. Bunun için sürekli değerlendirme yapın. Can güvenliğinizi sağlayın. Sakin olun ve saldırganla yeterli fiziksel mesafeyi koruyun.
Yöneticiler ise, tartışmanın tarafı olan personeli hemen uzaklaştırır. Kriz yaratan grup temsilcisi ile görüşür. Dinler ve acıklayıcı olur. Bir cözüm seçip ve uygular. Saldırganın bedenine dokunmaz ve elle müdahale etmez. Gerekirse özür diler.

SİYASİ İKTİDARA DÜŞEN GÖREV

Sağlıkta şiddetin önlenmesinde, Sağlık Bakanı, Türk Babipler Birliği, sendikalar ve sivil toplum örgütleri gibi sağlık ortamının tüm bileşenleriyle; iş birliği yapmalı ve sağlıkta şiddet yasası ivedilikle çıkarılmalıdır.

* Dr. Fikret Hacıosman’ın anısına

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…