Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, sağlık çalışanlarının mülakatla atanmasını öngören düzenlemeyi Sendika.Org’a değerlendirdi

Sağlık çalışanlarına mülakat düzenlemesi: “İktidar yandaşlarını sağlık alanına yerleştirecek”

Sağlık emekçilerinin sorunlarını çözeceği sözünü veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde sağlık emekçilerinin görevlendirilmesinde mülakat usulünün uygulanmasına ilişkin yönetmelik önerisini imzaladı.

Yönetmeliğin ortaya çıkmasıyla birlikte Twitter’de #SağlıktaMülakataHayır hashtagi Türkiye gündemine girdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı İbrahim Kara söz konusu yönetmeliği Sendika.Org’a değerlendirdi.

“Benimle aynı düşünceye sahip olmayan sağlık çalışanı olamaz” düzenlemesi
Kara, yönetmelikle beraber öngörülen süreci şöyle özetledi:

Yönetmeliğe göre Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yüksek puan almış ve atama bekleyen sağlık çalışanları, oluşturulan bir kurulun karşısına geçiyor ve bu kurul onları sınava tabi tutuyor. Daha sonra KPSS puan ve kurulun vermiş olduğu puanın ortalaması alınarak ataması yapılıyor.

Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyar bir iktidar? Bugüne kadar sağlık çalışanlarını KPSS’den almış olunan puanlara göre atama yapan bir siyasi iktidar buna ihtiyaç duyma gerekçesi çok açık ve net. Diyor ki “KPSS’den yüksek puan alan sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı benimle aynı düşünceye sahip değiller, bu nedenle benimle aynı düşünceye sahip olan insanlara iş olanağı sunacağım. KPSS’den puan alan insanlar bir de benim kurmuş olduğum heyetin karşısına geçecekler, bu heyetin sözlü sorularına maruz kalacaklar. Bu mülakatın sonucunda kendilerine bir puan vereceğim. Bu iki puanın ortalamasını alacağız ve buna göre görevlendirmede bulunacağız.”

Milli Eğitim Bakanlığı ve başka kurumlarda da benzer uygulamalarla karşılaşıldığını anımsatan Kara, “KPSS’den 90 alan bir insana mülakatta 30 puan verip ortalamasını 60’a çekiyorlardı. Kendi yandaşları KPSS’de düşük puan alıyordu, onlara da mülakatta yüksek puan verip ortalamasını yükseltiyor ve sıralamanın üstüne çıkararak atamalarını gerçekleştiriyorlardı. Aynısı sağlık alanında yaşanacak” dedi.

“Sağlık çalışanları ve halkın sağlık hizmetine erişimi açısından sıkıntılı”
Kara, AKP’den gelen referanslar doğrultusunda hiçbir liyakat, başarı, tecrübe gerekmeksizin insanların sağlık çalışacağını olacağının altını çizerek “Bu hem sağlık çalışanları açısından, hem de halkın sağlık hizmetine erişimi açısından sıkıntılar arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu yönetmeliğe göre, mülakata giren sağlık çalışanı 5 gün içerisinde itiraz edebiliyor fakat itirazı da yine aynı kurul değerlendiriyor. Düzenlemeyi “komik” olarak niteleyen Kara, “Arkadaşlarımız bu süreci hukuki olarak değerlendirip gerekli girişimlerde bulunacağız. Mağdur arkadaşlarımızla da iletişime geçerek bu süreçte onların haklarını gözeten, onların uğradıkları haksızlıkların karşısında bir barikat oluşturmayı önümüze hedef olarak koymuş durumdayız” dedi.

Kaynak: Sendika.Org

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…