2 Ekim günü Psikiyatri Uzmanı Dr. Fikret Hacıosman, eski bir hastası tarafından silahlı saldırıya uğramış, kaldırıldığı yoğun bakımda hayatını kaybetmişti. Hacıosman’ın hayatını kaybetmesi Türkiye gündeminde geniş yer bulurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise ilk gündemlerinin bu olacağını söylemesine henüz herhangi bir adım atılmış değil.
Hekimler, bugün (10 Ekim) Ankara ve İstanbul’da sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması için nöbet başlattı. Altı gün sürecek olan nöbette, eğer ki somut gelişme olmazsa hekimler TBMM’ye yürümeyi planlıyor.
Ankara’da Kuğulu Park’ta gerçekleşen nöbette Sendika.Org’a konuşan Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Sinan Adıyaman, sağlıkta şiddet yasasının bir an evvel çıkarılması için Sağlık Bakanlığı’na teklif götürdüklerini fakat yanıt alamadıklarını belirtti. Adıyaman, hekimlerin her gün akşam 18.00-20.00 arasında nöbeti sürdüreceklerini belirtti.
Ankara Tabip Odası Ali Karakoç da Sendika.Org’a değerlendirmeler bulundu. Karakoç, hekimlerin çatı örgütü TTB’nin TBMM Başkanlığı’ndan iki kere ve Sağlık Bakanlığı’ndan bir kere randevu talep ettiklerini fakat randevu verilmediğini belirtti. Karakoç nöbetin 7. gününde, tüm oda başkanlarının sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması için TBMM Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’ndan bir kez daha randevu talep edeceklerini belirtti. Karakoç şunları söyledi:
Bireysel olarak sağlık çalışanlarına yönelik bir şiddet olmadığını biliyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu politik ortamdan kaynaklandığını ve bu sağlıktaki şiddetin aslında sağlık politikalarına karşı bir memnuniyetsizlik olduğunu biliyoruz. Ama hasta geliyor karşısında bizi görüyor. Bütün bu memnuniyetsizliğini maalesef bize yansıtıyor.
Karakoç, sağlıkta performans uygulaması ve yardımcı sağlık görevlisinin bulunmaması nedeniyle hastalara yeteri kadar ilgi gösteremediklerini, sistemin çok kısa aralıklarla hekimi hasta almak zorunda kaldığını belirti. Karakoç, özellikle bu durumun sağlıkta şiddet olaylarını arttırdığına dikkat çekti.
Sağlık emekçileri, İstanbul’da ise Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi önünde nöbetteydi. Burada konuşma yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç ise hastanelerde karşılaşılan eksiklik ve yetersizliklerin sorumlusunun hekimler olmadığını belirtti.
Ankara’nın yanı sıra İstanbul’da da nöbette olan hekimler adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç: “Yurttaşımızın sağlık kurumlarında karşılaştığı eksiklik ve yetersizliğin sorumlusu hekimler değildir”
Kılıç’ın ardından söz alan SES İstanbul Şubesi Eş Genel Başkanı İlknur Kaya ise halkı, sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya, onların arkasında durmaya çağırdı: ”Halkımız sesleniyorum. Lütfen sağlık çalışanlarının yanında durun, arkadasında durun. Onların sizin için bu hizmeti ürettiğini unutmayın”
Kaynak: Sendika.Org
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…