Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklik ile plastik poşetler 25 kuruş ile ücretlendirildi. Ücretlerin 15 kuruşu “geri kazanım katılım payı” adı altında tahsil edilecek. Poşeti parasız verenlere ise ceza kesilecek

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasayla birlikte plastik poşetler paralı hale getirildi. Poşetleri parasız verenlere kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası uygulanacak.

Plastik poşetler için 25 kuruş fiyat biçildi. 25 kuruşun 15 kuruşu “geri kazanım katılım payı” adı altında satış merkezinden tahsil edilecek. Ayrıca lastik, akümülatör, pil, araç bataryası, otomotiv pili, madeni yağ, bitkisel yağ, elektronik eşyalardan da benzer bir katılım payı alınacak.

Poşetlerin, katılım paylarının ve cezaların bedelleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl güncellenecek. Cumhurbaşkanı, tespit edilen tutarları yarısı oranında artırma ve indirme konusunda yetkili olacak.

Yasayla birlikte getirilen diğer düzenlemeler şöyle:

  • Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin 250 TL, standartlara aykırı emisyona neden olan motorlu taşıt sahiplerine 2 bin TL ceza kesilecek.
  • Ambalajları piyasaya depozitosuz sürenlere ton başına 100 TL ceza kesilecek.
  • Biyolojik çeşitliliği tahrip edenler ile sulak alanlar için belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı birimlerince idari yaptırım uygulanacak.
  • Karayolları Genel Müdürlüğü, otoyolların doğal yaşam alanlarını böldüğü alanlara yaban hayvanlarının geçişlerine izin verecek şekilde menfez, ekolojik köprü ve benzeri tesisler yapacak, otoyollarda hayvanlardan kaynaklanacak trafik kazalarının önlenmesi amacı ile kafes tel çit ve uyarı levhaları kurulacak.

1 Haziran 2019’dan itibaren uygulamaya konulacak imar planlarında bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları zorunlu hale getirilecek. Arazi koşulları nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

Kaynak: Sendika.Org

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…