Dünyanın en büyük adası Grönland’in kuzeyinde meteor çapması sonucu oluşan buz tabakası altında yer alan 31 kilometre çapında dev bir krater keşfedildi.
Danimarkalı bilim insanları, Groenland’da Paris büyüklüğünde krater buldu. Keşfe ilişkin bilgiler Science Advances dergisinde yayınlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre krater 31 kilometre genişliğinde. Danimarka Doğa Tarihi Müzesi’ne bağlı Jeo Genetik Merkezi ve Kopenhag Üniversitesi’nden bilim insanları, yaklaşık bir kilometrelik buz tabakasının altında kalan kraterin, Washington veya Paris kent merkezlerinden daha büyük olduğunu belirtti.
Keşfin yerkürede kıtasal buz tabakaları altında keşfedilen ilk krater olduğu kaydedildi.
NASA’nın bir programında erişimin serbest olduğu veriler sayesinde keşfi yapan bilim insanları, 2016’dan itibaren alanı net görüşlü bir radar sayesinde haritalandırmak için uçak göndermeye başladılar. Radar dalgaları ile ölçülen buzulun kalınlığı, kraterin varlığını doğruladı. Araştırmacılar alanda topladıkları tortularla, bu kratere bir göktaşının yol açtığına dair kanıt elde ettiklerini düşünüyorlar.
Danimarka Doğal Tarih Müzesi’nden Kurt Kjaer, şimdiye kadar kraterin ne zaman oluştuğunu doğrudan belirleyemediklerini belirtti. Kjaer, ancak Groenland’ı buzullar kaplamaya başladığı en az 3 milyon yıl önce ile son buzul çağı olan 12 bin yıl öncesi arasında oluştuğunu düşünüyor.
Kaynak :Artıgerçek ve Yeni Yaşam
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…