ABD’de yer alan George Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, Covid-19’un anneler ve yeni doğan bebekleri için onlarca ciddi hastalık riskini artırdığını gösterdi. Bilim insanları, ayrıca kadınların gebelikte coronavirüs nedeniyle ölme olasılığı daha yüksek olduğunu söyledi.
En son araştırma, pek çok ülkede yapılan onlarca çalışmada bildirilen 13 binden fazla aşılanmamış hamile kadından alınan verileri bir araya getirdi. Bilim insanları, verileri analiz ederek enfeksiyonun dünya çapındaki hamile kadınlar için oluşturduğu riskler hakkında güvenilir sonuçlara ulaşmayı amaçladı. George Washington Üniversitesi’nden Dr. Emily Smith ve meslektaşları, araştırmalarda, Covid-19’a yakalanan hamile kadınların genel olarak yüzde 3’ünün yoğun bakıma alındığını ve bu oranın enfekte olmayan hamile kadınların dört katı olduğunu buldu. Ayrıca, enfekte olanların yaklaşık yüzde 2’sinin nefes almasına yardımcı olmak için mekanik ventilasyona ihtiyacı olduğu görüldü.
Bunun yanı sıra, Covid-19 hamilelikte daha yüksek bir ölüm oranıyla bağlantılıydı. Analiz edilen çalışmalarda, Covid-19’a yakalanan hamile kadınların yüzde 7’si, corona virüse yakalanmayanların ise yüzde 1’i öldü.
Covid-19 ile enfekte olan hamile kadınların yaklaşık beşte birinde zatürre gelişti ve bu da teşhisi, enfekte olmayan kadınlara göre 23 kat daha yaygın hale getirdi.
Diğer taraftan, BMJ Global Health adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, aşılanmamış Covid-19’lu o annelerin erken doğum yapma ve bebeklerini yenidoğan yoğun bakımına yatırma olasılıklarının daha yüksekti.
Smith, “Gebeliği sırasında Covid-19 olan kadınların corona virüse yakalanmayan hamile akranlarına kıyasla, yoğun bakıma düşme, hatta ölme veya preeklampsi gibi gebelikle ilgili bazı sorunlar yaşama riskinin daha yüksek olduğunu bulduk.
Ayrıca, hamilelikte Covid-19 geçiren annelerin bebeklerinin erken doğma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatma riskinin daha yüksek olduğunu gördük. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız aşı olmanızın gerçekten oldukça önemli” diye konuştu.
***
Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, Belçika meclisinin sağlık komitesinde Çin’den gelen uçaklardaki tahliller hakkında bilgi verdi. Ocak ayı başından beri 5 uçağın atık sularının analize gönderildiğini aktaran Vandenbroucke, sonuçlarda “oldukça sınırlı miktarda” koronavirüs bulunduğunu söyledi.
Vandenbroucke, virüs miktarının genom sıralamasının tespitine yeterli olmadığını, bu nedenle Çin’den yeni varyant gelip gelmediğini öğrenmenin şu an mümkün olmadığını ifade etti. Bakan Vandenbroucke ayrıca, Belçika’nın Çin’den gelen yolculara uçuştan önce negatif sonuçlu Covid-19 testi sunma zorunluluğu getirmesinden sonra yaklaşık 800 yolcunun test sonucu verdiğini dile getirdi. Çin’in geçen ayın başında Covid-19 tedbirlerini gevşetmesinin ardından ülkedeki artan vakalar ve kitlesel yayılmadan endişe duyan çok sayıda ülke, Çin’den gelecek yolculara yönelik tedbir alacağını bildirmişti. İtalya, İspanya, Fransa gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Japonya, Malezya, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi birçok ülke, Çin ve bölgelerinden seyahat eden yolculara test uygulanması ve sağlık durumlarının izlenmesine yönelik önlemler duyurmuştu. AB Komisyonu da Birlik genelinde koordineli şekilde aynı tedbirlerin uygulanmasını istemiş, AB ülkelerinin büyük çoğunluğu da bu görüşe katılmıştı.
Pandemi Omicron alt varyantı XBB.1.5’nin baskın hale gelmesi ile yeniden gündemde. Küresel düzeyde vaka sayısı azalışa geçti. Ölüm sayısında da Asya kıtası dışında benzer eğilim var.
Pandemi boyunca toplam vaka sayısı 672 milyona yaklaşırken toplam ölüm sayısı ise 6 milyon 733 bin 540 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısı 22 milyonun altına indi.
Son 24 saatte yeni vaka sayısı 273 bin civarında, Covid-19’a bağlı ise 1,194 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısını yüksek olduğu ülkeler şu şekilde: Japonya (127 bin), Güney Kore (40 bin), Brezilya (21 bin), Tayvan (20 bin), Almanya (15 bin) ve ABD (13 bin).
Not: Dünya Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 07.00-8.00) alıyoruz.
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…