Okullarda şiddet her geçen gün artıyor. Üstelik bu durum eğitimin her kademesinde yaşanıyor ve bütün bileşenler de dahil. Öğretmen öğrenciye, öğrenci öğrenciye ve hatta özellikle lisede öğrenci öğretmene fiziksel ve psikolojik şiddet uyguluyor. Çukurova Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Prof. Dr. Meral Atıcı ile bu konuyu konuştuk. Atıcı “Toplumun şiddeti çok fazla özendirdiğini düşünüyorum. Bir çözüm yolu olarak, kendini ifade edebilme bicimi olarak saldırganlık özelikle çok gündemde tutuluyor. Dizilere baktığımızda adamın belinde silah hemen doğrultuyor ve karşıdaki adamı bu şekilde istediğini yapmaya zorluyor” diyor.
Model almak
Şiddetin artmasının en önemli sebebinin alınan model olduğunu söyleyen Atıcı, “Bu model evde olabilir. Çocuk aile içinde şiddet görüyordur çocuk bunu model alıyordur. Çocuk televizyonda şiddeti görüyor olabilir, öğretmeninden görüyor olabilir veya arkadaşlarından. Bu kendisine yöneltilmiş bir saldırganlıkta olabilir bir başkasına yapılan bir saldırganlığı gözlüyor da olabilir. En önemli etken olarak bunu görüyorum” dedi.
“Olumlu davranışların, problemleri yapıcı bir şekilde çözmek öğretilmiyor” diyen Atıcı şöyle devam etti: “Bir çatışma yaşadığında veya bir anlaşmazlık yaşadığında çocuk bunu saldırganlıkla çözmeyi öğrenmiştir ve bu yola başvuruyordur. Diğer önemli neden de şu okulda gerek müfredat gerek müfredatın verilişiyle ilgili öğrencilerin ihtiyaçlarına hitap etmeyen bir yöntemin izlenmesi de şiddete etken. Okula gitmenin bir amacını görmeyen çocuk saldırganlaşarak kendini göstermek isteyebilir. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor.”
Meral Atıcı
Şiddetle çözüm algısı
Toplumun da şiddeti çok fazla özendirdiğini söyleyen Atıcı “Şiddet uygulanarak çözüme ulaşılacağı algısı var. Gerek televizyonda gerekse günlük yaşamda pek çok modelle karşılaşılıyor. Bir çözüm yolu olarak, kendini ifade edebilme bicimi olarak saldırganlık özelikle çok gündemde tutuluyor. Dizilere baktığımızda adamın belinde silah hemen doğrultuyor ve karşıdaki adamı bu şekilde istediğini yapmaya zorluyor. Evde belki çocuğun annesi babası da benzer zorbalıklar uyguluyordur. Zorbalıklarla ihtiyaçlarının karşılanması ülkede pekiştiriliyor” ifadelerini kullandı.
Öğretmenlere çok büyük görev düştüğünü söyleyen Atıcı, “Okulda öğretmenlerin otoriter bir baskı kurması çocuklara saldırgan bir davranışta bulunması çocuklarında saldırganlaşmasını artırıyor. Öğretmenlerin çocuğa uyguladığı şiddet de öğrenciye hem travma hem de öz güven kaybına neden olur ve öğrenciyi saldırganlaştırır. Çatışmaları yapıcı bir şekilde değil de yıkıcı ve saldırgan bir şekilde çözme yolu okullarda daha çok kullanılmaya başlanıldığı görülüyor. Ülkede kötü bir şey yapanın cezalandırılmadığını da gören çocukların saldırganlaşması daha da artıyor” diye konuştu.
Kaynak : Birgün
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…