Özgür Denizli

Öğretmenlik de ihraç edildi

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Türkiye’de onbinlerce öğretmen, KHK ile ihraç, sürgün, tutuklama ve güvencesiz çalışma koşulları ile günü karşıladı. Mağdur öğretmenler yaşadıklarını anlattı

Onbinlerce öğretmen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi sonrasında yaşanan ihraçlar, açığa almalar, tutuklama, soruşturma ve sürgün gibi anti demokratik uygulamalar ve sözleşmeli/güvencesiz istihdamla karşılıyor. 5 Ekim, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildi. 5 Ekim Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’ne üye yüzden fazla ülke tarafından eşzamanlı olarak kutlanıyor. Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 40 bin 922 eğitim ve bilim emekçisi kamu görevinden hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Mesleğini yapamayan öğretmenlerle beraber aileleri de hem maddi hem de manevi olarak büyük mağduriyet yaşıyor. Türkiye’de onbinlerce eğitim emekçisi sadece sendikalı olduğu ve sendikalarının aldığı eylem kararlarına katılarak demokratik haklarını kullandığı için haksız ve hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya bırakıldı. KHK ile ihraç edilen eğitimcilerin bin 600’ü Eğitim Sen üyesidir. Eğitim Sen üyesi bin 221 öğretmen, 358 akademisyen ve 21 yükseköğretim idari personeli OHAL KHK’leri ile ihraç edildi.AKP itibarsızlaştırdı

Eğitim Sen, konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Öğretmenler; insani değerleri gelişmiş, topluma önderlik eden, bilimsel düşünen, toplumsal ve siyasal olarak etkin, insan ilişkilerinde özgecil, sorun çözmeye yatkın, öğrencilerin sosyal ve kültürel durumlarını kavrayan, var olan eşitsizlikleri sorgulayıcı ve mücadeleci, alanında uzman kişiler olarak tanımlanırlar. Öğretmenlerin gelişimi onların yaptıkları işi anlamlı bulmalarına, mesleki özerkliğe sahip olmalarına, okulun demokratik olmasına, yakından izlendiği duygusuna kapılmamasına, kendini güvende hissetmesine bağlıdır. Okul, öğretmenlerin kendi kendilerini yönetir oldukları ve meslektaşları arası rekabet değil, dayanışmaları ile kendilerini geliştirdikleri ve okulu anlamlı ve değerli buldukları mekânlar olmalıdır.” Öğretmenlerin tarihin hiçbir döneminde AKP iktidarı döneminde olduğu kadar hakarete maruz kalmadığını belirten Eğitim Sen, “Öğretmenlik mesleği tarihte hiç bu kadar büyük bir itibar kaybına uğramamıştır. Göreve gelen her bakan fırsat buldukça öğretmenlerin az çalıştığı, uzun tatil yaptığını iddia etmiş, her fırsatta öğretmenlik mesleğini ‘itibarsızlaştıran’ ifadeler kullanmıştır” dedi.

Eğitim Sen’den MEB’e çağrı

Taleplerini madde madde sıralayan Eğitim Sen, 5 Ekim’in öğretmenler günü olarak esas alınıp tatil edilmesini istedi. Hukuksuz ihraçların son bulmasını isteyen Eğitim Sen, ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’nında hayata geçirilmesini istedi. 19 talebin içerisinde, 0-6 yaş çocuklar için kreş açılması, doğum izinlerinin toplam 32 hafta ve ücretli olması, MEB’in ihtiyaç sayısı olarak açıkladığı 117 bin öğretmen atamasının bir an önce yapılması gibi talepler sıralandı. Eğitim Sen, “MEB’e çağrımız; 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün 25. yılında Öğretmen Strateji Belgesi’nin uygulanmayacağı, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’nın’ ise eksiksiz uygulanacağı açıklanmalıdır” dedi.

53 öğretmen intihara sürüklendi

MEB verilerine göre resmi öğretmen açığı 117 bin 403, ataması yapılmayan öğretmen sayısı 438 bin. Son 16 yılda KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 17’sinin ataması yapıldı. Bugüne kadar 53 işsiz öğretmen ataması yapılmadığı için yaşamına son verdi. MEB, öğretmen açıklarını kapatmak yerine sözleşmeli ve ücretli öğretmen istihdamını yaygınlaştırarak eğitimde güvencesiz istihdamın kapılarını ardına kadar açmayı hedefliyor. Sözleşmeli, ücretli çalışan kadınlar mobbinge daha fazla maruz kalıyor. Kadın emekçiler, mazerete dayalı tayin hakkı, doğum izni ve süt izni hakkı konusunda da ciddi mağduriyetler yaşıyor.

Kaynak: Yeni Yaşam- Gülcan Kılagöz

Exit mobile version