Nobel Tıp Ödülü’nün bu yılki sahipleri belli oldu. Reuters’in geçtiği habere göre, bağışıklık uzmanları (immunolojist) ABD’li James P. Allison ve Japon Tasuku Honco, kanser tedavisine yönelik çalışmalarıyla ödülün sahibi oldu.

Ödül Kurulu yaptığı açıklamada, “kanser tedavisinde bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını engelleyen faktörleri durdurmak için farklı stratejilerin nasıl kullanılabileceğini gösterdikleri için” Allison ve Honco’yu 1 milyon dolarlık ödüle layık gördüklerini belirtti.

“Kanserle savaşta dönüm noktası”

Ödül sahibi bilim adamları bağışıklık hücrelerinin tümörleri yok etmelerini engelleyen proteinler üzerine çalışmalar yapıyor. Texas Üniversitesi’nden Allison, bağışıklık sistemini durduran bir protein üzerine yaptığı çalışmalarında, bu proteinler ortadan kaldırılırsa bağışıklık hücrelerinin tümörleri yok edebileceğini keşfetti.

1984’ten beri Kyoto Üniversitesi’nde çalışan Honco da, bağışıklık hücrelerinde keşfettiği proteinin farklı bir mekanizmayla, sistemin çalışmasını engellediğini ortaya çıkardı. Nobel Enstitüsü, “iki bilim insanın ufuk açan çalışmalarının kanserle savaşta bir dönüm noktası olduğunu” söyledi.

Tıp ödülü aslında her yıl verilen Nobel ödüllerinin ilki. Bilim, edebiyat ve barış ödülleri sonradan, dinamitin mucidi ve iş insanı Alfred Nobel’in isteği üzerinde 1901’den itibaren verilmeye başlandı.

Nobel Tıp Ödülü 108 kez verildi

Nobel Tıp Ödülü 1901’den bu yana 108 kez verildi. 39 Nobel Tıp Ödülü tek bir bilim insanına verilirken, 32 Nobel Tıp Ödülünü 2 bilim insanı, 39’unu ise üç bilim insanı paylaştı.

Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen 214 kişinin 212’si erkeklerden, 12’si kadınlardan oluştu.

Şimdiye kadar Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen 214 kişinin yaş ortalaması 58.

Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen en geç bilim insanı, ödülün 1923’teki sahibi Frederick G. Banting. Banting, James Rickard Macleod ile birlikte insülini bulduğu için ödüle layık görülmüştü.

Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen kadınlar ise şöyle:

Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977), Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barré-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn ve Carol W. Greider (2009), May-Britt Moser (2014), Youyou Tu (2015).

Kaynak: Bianet, Reuters

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…