Aşırı kilodan şikayet eden pek çok kişinin başvurduğu mide küçültme ameliyatı, kimi zaman ölümleri de beraberinde getiriyor.
Bu ameliyatlar sonrasında hayatını kaybedenlerin sayısının artmasının ardından TBMM, konuyla ilgili kamu kurumlarını, özel sektörü ve mağdurları dinleme kararı aldı.
Ameliyatsız çözüm seçenekleri üzerinde durulurken, sözkonusu girişim bu ameliyatların ardından sorun yaşayan vatandaşların, Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvurmalarıyla gündeme geldi.
İlgili başvuruda, ‘mide küçültme ameliyatlarında vatandaşların yanlış bilgilendirilmesinin önlenmesi, hekim hatalarının azaltılması, kar amacı güderek hasta mağduriyetine yol açanların cezalandırılmasına yönelik önlemlerin alınması için gerekli araştırmanın yapılması’ istendi.
Hayli riskli bir ameliyat türü olmasına rağmen, hastaneler yerine kliniklerde de yapılması tartışmanın fitilini ateşlerken, ameliyat fiyatları arasındaki uçurum, kimi kliniklerin ve doktorların kapısında hasta kuyruklarının oluşmasını da beraberinde getiriyor.
Sağlıklı beslenme ve diyet yerine, yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tercihleri sonucunda obezleşen insanlar, mide küçültme ameliyatını bir seçenek olarak görürken, dünya üzerindeki obez insan sayısı 2 milyara dayandı.
Türkiye’de de durum farklı değil. Nüfusun yüzde 63’ü aşırı kilolu ya da obez.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, kimi hastalar kolesterol ve hipertansiyon sorunları nedeniyle kilo veremezken, mide küçültme ameliyatı bir çözüm olarak görülüyor.
SGK verilerine göre Türkiye’de 2015’te yapılan ameliyat sayısı yaklaşık 9 bin 500 kişi. 2016’da ise bu rakam yüzde 15 kadar artarak 11 bin hastaya ulaşmış durumdadır. Özel hastanelerde yapılan ameliyatlar da bu sayıya dahil edildiğinde 16-17 bin kişinin obezite ameliyatı olduğu tahmin ediliyor.
Komisyon Başkanı Mihrimah Belma Satır, şikâyetler ve ortaya çıkan veriler doğrultusunda konuyu Dilekçe Komisyonu’nun genel kuruluna sunduktan sonra, detaylı incelenmesi için alt Komisyon kurmayı düşündüklerini kaydetti.
Geçen Ekim ayında da mide küçültme ameliyatları meclis gündemine taşınmıştı. İlgili haberde bakanlık tarafından alınacak önlemler sıralanıyordu:
35 yaşındaki Özge Şeker 78 kiloyla mide ameliyatına girdi, ameliyattan birkaç gün sonra hayatını kaybetti. Bakanlık, mide küçültme ameliyatlarında yaşanan ölümlerin çoğalması üzerine harekete geçti, obezite ameliyatlarını mercek altına aldı.
Özge Şeker, 55 kilodan 65 kiloya çıkınca tüp mide ameliyatında karar kıldı. Doktorunun önerisiyle 78 kiloya çıktıktan sonra bıçak altına yattı. Ancak midesinde oluşan kaçak sonucu hayatını kaybetti.
Bakanlık bu ameliyatlarda ölümlerin artması üzerine harekete geçti, bir genelge yayınladı.
Habertürk’ün haberine göre; genelgede alınması istenen önlemler şöyle sıralandı:
– Obezite cerrahisi uygulayacak cerrah; bariyatrik cerrahi ve ileri laparoskopik teknikler konusunda deneyimli olacak.
– Obezite cerrahisi kararı ve ilgili uzmanın muayenesi sonrasında endokrinoloji/dahiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanının da teşhisi alınacak.
– Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının ve gerektiğinde ilgisine göre diğer uzmanlık dallarının da teşhisi istenebilecek.
– Obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerinin ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve teşhisin yapılabileceği yeterlilikte olması gerekecek.
– Hastanede üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun altyapı ve cerrahi donanım şartlarına sahip ameliyathane bulunması gerekecek.
-Sağlık tesisindeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanım obez hastaları için yapılandırılacak.
– Ameliyat öncesi ve sonrası beslenme, egzersiz ve psikolojik danışmanlık programları düzenlenecek. Hastanın düzenli takibinden ameliyatı yapan cerrah ve ilgili sağlık tesisi yönetimi sorumlu olacak. (20 Ekim 2017)
Kaynak: ABC ve CNN
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…