Özgür Denizli

Liselere geçişte nakil dönemlerinde yapılacak tercihlerde okul türü sınırlaması kaldırılarak tercih sayısı üçten beşe çıkarıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere geçişe ilişkin, “Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu”nu erişime açtı. Kılavuza göre, bugün başlayacak ve 10 Ağustos’ta sona erecek ilk nakil tercihlerinde herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyenler 13 Ağustos’ta ikinci nakil için yeniden başvurabilecek. Nakil tercih işlemleri e-Okul üzerinden yapılabilecek.

Öğrenciler, tercihlerini internet üzerinden ya da okul müdürlüklerinden yapabilecek. Okullarda yapılan tercih işlemleri, okul müdürlüklerine onaylatılmaması durumunda geçersiz sayılacak. Bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayan veya yerleşemeyen öğrencilerin, sınavla öğrenci alan okulları tercih edebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu olacak.

Tercih zorunluluğu olmayacak
İlk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk tercihini kayıt alanından seçmek şartıyla en fazla beş okul tercihinde bulunabilecek. Farklı okul türü tercih etme zorunluluğu olmayacak.

Dört dönemde gerçekleşecek

İsteyen öğrenciler, dördüncü nakil döneminde Mesleki Eğitim Merkezleri’ni de tercih edebilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihlerinde dört dönem halinde gerçekleştirilecek. Başvurular için son gün olan 6 Eylül’de, saat 17.00’dan sonra tercih yapılamayacak.

Başarı puanı öncelik alınacak

Yerel yerleştirmelere ilişkin tercih döneminde, aynı kayıt alanında bulunan ortaokulda okuma süresine göre yapılan yerleştirmelere karşın nakil döneminde öğrenciler ortaöğretim başarı puanına göre yerleştirilecek. Kılavuza göre, velilerin ve öğrencilerin mağduriyetine yol açan tercih sınırlamasının sınırları da nakil dönemlerinde genişletilecek. Nakil dönemleri için yapılan değişiklikleri, “MEB’in ortaöğretime geçiş sistemiyle öğrencilerin mağdur edildiğinin kabullenilmesi” olarak değerlendiren Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, kontenjanlar artırılmadan yapılacak tercihlerin sorunu çözmeyeceğini belirtti.

“Hukuken sorunlu”

Yerel yerleştirmelerde öğrencilerin ortaokulda okuma süresine göre yerleştirildiğini ancak nakil kılavuzuyla ortaöğretim başarı puanının öncelikli ölçüt haline getirildiğini söyleyen Bozdoğan, düzenlemenin hukuki açıdan sorunlar doğurabileceğine dikkati çekti. Bozdoğan, “Bu durumda aynı öğretim yılı içerisinde aynı okula iki farklı kritere göre öğrenci yerleşmiş olacak. Eşitlik açısından ciddi sorunlar ortaya çıkacak” dedi.

Kaynak: Birgün

Exit mobile version