Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi, Dresden’de bulunan Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi DZNE’deki laboratuvarında Alzheimer hastalığını ilk defa üç boyutlu insan beyni üzerinde modellemeyi ve engellemeyi başardılar.
Dresden Rejeneratif Terapi Merkezi (CRTD), Dresden Teknik Üniversitesi ve Max Bergmann Polimer Araştırmalar Merkezi (IPF) tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmada araştırmacılar, üretilen bu model ile daha önce bilinmeyen bir hastalık mekanizmasını bulmanın yanında bağışıklık sistemi ile ilgili bir proteini kullanarak yeni bir deneysel tedavi metodu da geliştirdiler. İnsan beyninin kendini nasıl yenileyebileceğine dair bilgileri açığa çıkaran bu çalışma prestijli ‘Developmental Cell’ adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Almanya Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nde Helmholtz Araştırmacısı olarak çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi, Alzheimer patolijisini insan beyin dokusunun özelliklerini yansıtan üç boyutlu bir deneysel sistemde benzer şekilde üretmeyi başardıklarını açıkladılar.
Halihazırda tedavisi olmayan Alzheimer için tedavi imkanlarını sunması beklenen bu deneysel sistemin başarısı,insan beyninden alınan sinir sistemi kök hücrelerinden fonksiyonel sinir hücrelerinin yapılmasında yatıyor. Araştırmacılara göre, üç boyutlu sistemde oluşan sinir hücreleri, bizim beynimizdeki hücrelerin işlev ve yapı olarak bir benzeri. Bu sistemde kök hücrelerden nasıl sinir hücresi yapabileceğimizi ve insan beyninin gelişimini araştırmak da olası.
Kaynak: Birgün Gazetesi