2010 KPSS’indeki soru hırsızlığı sonucu yüksek netleri olmasına karşın düşük puan verilen ve atamaları yapılmayan mağdurlar, hak mücadelelerini AİHM’e taşıma kararı aldı

AKP-Cemaat işbirliği ile 2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların sızdırılması sonucu yüksek netler yapmalarına karşın düşük puan alarak ataması yapılmayanlar, Deutsche Welle Türkçe’den Burcu Karakaş’a verdikleri demeçlere göre yürüttükleri hukuk mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımak için kolları sıvadı.

“Sınavları çalanlar nasıl inançlı insanlar?”

Antep’te yaşayan 37 yaşındaki jeoloji mühendisi Fatma, sınavda yüksek net yapan ancak düşük puan verilip ataması yapılmayanlardan biri. Kendisine ait bir mühendislik bürosu varken işler iyi gitmediği için KPSS’ye girdiğini söyleyen Fatma, geçtiğimiz yıl tekrar girdiği sınavda 20 net daha az yapmasına karşın daha yüksek puan aldığını aktardı.

Fatma, “Kul hakkından bahsediyoruz. Sınavları çalanlar nasıl inançlı insanlar? Bunlar benim inandığım Allah’a inanıyor olamaz. Dava açtım, taleplerimiz reddedildi. Dosyam şu an Anayasa Mahkemesi’nde. Sonuç alamazsak AİHM’e gideceğiz” diye konuştu.

“Atanmama ihtimalim yoktu”

Adını vermek istemediği için Tuğba mahlasını kullanan 34 yaşındaki matematik öğretmeni de özel sektörü “modern kölelik” olarak tanımladığı için KPSS’ye girdiğini, sınavının çok güzel geçtiğini ancak sonuçlar açıklandığında şaştıklarını, çünkü o güne kadar KPSS’de bütün soruları doğru yapan kimse olmadığını söyledi.

Soruların çalındığını öğrendiğinde dünyasının yıkıldığını ifade eden Tuğba, “Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü ya da Merkez Bankası’na girmeme ihtimalim yoktu. Ama atanamadım” dedi.

Çevresindeki insanların ona başarısızlık atfetmesinin ve bahane bulmakla suçlamasının güven bunalımına yol açtığını ve depresyona girdiğini anlatan Tuğba, özel sektöre iş başvurusuna gittiğinde ise tersi biçimde “KPSS puanınız çok yüksek, yarın öbür gün atanırsınız. Atanmama durumunuz yok” diye geri çevrildiğini dile getirdi.

Tuğba Hanım da yaşadığı travmalar nedeniyle hakkını arayacağını ve gerekirse AİHM’e gideceğini söyledi.

Mardinli ve iktisat mezunu Şefik Karaman da KPSS’ye dershaneye giderek hazırlananlardan. Zorunlu askerlik görevini tamamladıktan sonra sınava girdiğini belirten Karaman, sınav sorularının çalınmasıyla hayallerinin yıkıldığını, netleri yüksek olmasına karşın puanının düşük geldiğini, atanması için tüm şartlar varken mağduriyet yaşadığını dillendirdi.

“Devlet hatasını kabul ediyor ama ‘Hakkını vermeyeceğim’ diyor”

KPSS mağduru 80 kişinin avukatlığını üstlenen Ömer Özler’in aktarımına göre;

  • Sınavda 350 kişinin soruların tamamını doğru yanıtladı.
  • 300 bin kişi sadece 1 yanlış yaptı.
  • Tüm soruları doğru yanıtlayan 350 kişiden 217’sinin aynı bölge oturduğu, 148’inin tekrarlanan sınava girmediği tespit edildi.

Tespit edilen kamu görevlilerinin ihraç edildiğini ancak tespit edilemeyen binlercesinin halen görevde olduğunu belirten Özler, “Devlet hatasını kabul ediyor ama ‘Hakkını vermeyeceğim’ diyor. İşin bir de tazminat kısmı var. Diğer sınalar için de emsal olabileceğinden korkutucu bir durum yaratıyor. İstediğimiz sonucu alamazsak AİHM’e gideceğiz” diye konuştu.

Kaynak: SENDİKA.ORG

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…