Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Türkiye’nin en yoğun tartışılan konularından biri olan “Ortaöğretime Geçiş Sistemi”ndeki sorunlara çözüm için attığı adımlar, tartışmaları dindirmedi. Öğrencilerin ve velilerin talebiyle Türkiye genelinde kontenjanları artırılan Anadolu liselerinin neredeyse tamamının şehir merkezlerinden uzakta, ulaşımı güç yerlerdeki okullar arasından belirlenmesi tepkilere neden oldu.
Liselere geçiş sisteminde yapılacak yerel yerleştirmelerde öğrencilerin tercih yapabilecekleri okullar, “Kayıt alanı” ile “Komşu kayıt alanı ve kayıt alan dışı” olmak üzere üç gruba ayrılarak tercih sayısı beş ile sınırlandırıldı. Aynı okul türünden üçten fazla tercih yapması engellenen öğrenciler, kontenjanları bir türlü dolmayan Anadolu imam hatip ve meslek liselerini seçmeye zorlandı. Yeni sistemin öğrenciler üzerinde yarattığı yerleşememe ve açıkta kalma baskısı yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla gözler önüne serildi. Yerleştirmeler sonucunda 91 bin 687 öğrenci hiçbir okula yerleşemezken 92 bin öğrenci dördüncü ya ve beşinci tercihlerine yerleşti. Merkezi sınava giren 300 bine yakın öğrenci de açıkta kaldı.
Mağduriyet giderilmedi
MEB’in yeni yönetimi, liselere geçiş sisteminin yarattığı kaosu çözmek için, yerleştirme kılavuzunun katı kısıtlamalarını, “Nakil Kılavuzu” ile aşmayı tercih etti. Üç ile sınırlandırılan tercih sayısı beşe çıkartılarak aynı okul türünden tercihte bulunmayı şart koşan hükümler kaldırıldı. Ancak bu adım, sorunu çözmeye yetmedi. Öğrencilerin bir kısmı nakil döneminde istediği okula yerleşse de büyük bölümünün mağduriyeti giderilmedi.
Merkez ve yereller arasında çatışma
İkinci yerleştirmeler sonucunda bazı illerde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların boş kontenjanları ve kontenjanlardaki değişim, bir başka soruna işaret etti. Nakil ve yerleştirme tercihleri döneminde açık bulunan Anadolu lisesi kontenjanların belirgin şekilde arttığı görülse de kontenjan artırımı neredeyse tamamı ulaşımı güç yerlerde olan okullarda yapıldı. Anadolu liselerinde yapılan kontenjan artırımının, bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin muhalefeti nedeniyle doğrudan MEB merkezinden yapıldığı öğrenildi. BirGün’ün ulaştığı eğitim yöneticileri, okullarındaki kontenjan artışının merkezden gelen talimatla gerçekleştiğini ifade etti. Sistemin kurgulanış sürecinde ve kontenjanların büyük bölümünün imam hatip ve meslek liselerine verilmesinde etkin rol oynayan il yöneticilerinin, MEB’in yeni merkez yönetimiyle Anadolu liselerinin kontenjan artırımı konusunda ters düştüğü ileri sürüldü. Göreve gelmesinin ardından merkez kadroların tamamını değiştiren Ziya Selçuk’un, eski yönetimden miras il ve ilçe müdürlerinin bir kısmıyla fikir ayrılıkları yaşadığı iddia edildi.
Çok programlılar tercih edilmedi
Okulların güncel kontenjan bilgilerine göre, Anadolu liselerinin büyük bölümünde kontenjan açığı bulunmazken açık kontenjanlar, kimi okulda kitlesel olarak gerçekleşti. Sistemin plansızlığı, illerdeki okulların açık kontenjanlarıyla bir kez daha gözler önüne serildi. İzmir’de 13-17 Ağustos tarihlerinde 256 açık kontenjanı bulunan Anadolu liselerinin kontenjanları 26 Ağustos itibarıyla bin 301’e yükseltildi. Muğla’daki Anadolu liselerinin kontenjanları 151’den 521’e Balıkesir’de ise 115’ten 591’e yükseldi. Buna karşın Yozgat, Edirne, Zonguldak’taki Anadolu liselerinin tamamında boş kontenjan yer almadı. Çok programlı Anadolu liselerinde yapılan kontenjan artırımının tercih edilmeyi etkilemediği, imam hatip ve meslek liselerinden Anadolu liselerine geçiş olduğu görüldü.
***
Kontenjanlar sadece Kocaeli’nde artırılmadı
Kontenjan tablosunda Kocaeli, diğer illerden farklı bir özellik gösterdi. Bütün illerde Anadolu liseleri kontenjanları artarken Kocaeli’nde belirgin şekilde azaldı. İlde bulunan 54 Anadolu lisesinin 49’u doldu. Kalan beş Anadolu lisesinde ise yalnızca 120 açık kontenjan yer aldı. Kocaeli’nde 13-17 Ağustos tarihlerinde 520 olan Anadolu liselerindeki kontenjan sayısı 26 Ağustos’ta 120’ye düştü. Farklı okul türlerine yerleşen ya da açıkta kalan öğrencilerin il genelindeki açık Anadolu liselerine yerleşmesi nedeniyle daralan kontenjanlar artırılmadı.
‘Tavır alındı’
Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan, “Kontenjanlar tüm ülkede artarken sadece Kocaeli’nde artmaması bu ile dönük ayrı bir müdahalenin varlığına dair soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır” dedi. Kontenjan artırımının Ankara’dan yapıldığı düşünüldüğünde, Kocaeli’ne hem merkezden hem de yerelden bir tavır alındığını söylemenin yanlış olmayacağını ifade eden Turan, illerindeki Anadolu liselerinin kontenjanlarının da artırılması gerektiğini belirti. Turan, diğer illerdeki kontenjan artışının şehir merkezinden uzaktaki okullarda yapıldığına dikkati çekerek “Tüm öğrencilerin istediği okul türlerinde öğrenim görebilmesi için merkezde bulunan Anadolu Liselerinin kontenjanlarının artırılmalı” diye konuştu. Turan, kontenjan artırımının öğrencilerin okula ulaşımı açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
Kaynak: Birgün
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…