3 bine yakın işyerinin konkordato ilan ettiğine dikkat çeken CHP’li Gürer, bu işyerlerinde çalışan işçilerin alacaklarının ‘öncelikli alacak’ kapsamında değerlendirilmesi için yasa teklifi verdi
Türkiye’de şiddetini artırarak devam eden ekonomik krizin sonucu olarak 3 bine yakın işyerinin konkordato ilan ettiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu işyerlerinde çalışan binlerce işçinin alacaklarının ‘öncelikli alacak’ kapsamında değerlendirilmesi için TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi verdi. İcra ve İflas Yasası’nda değişiklik yapılmasını öngören teklif, hiçbir koşulda işçi alacaklarının önüne başka bir alacaklının geçmemesini amaçlıyor.
Meclis’te dün düzenlediği basın toplantısında yasa teklifi hakkında bilgi veren Gürer, ”İşçi alacaklarının rehinli alacaklara rağmen öncelikle birinci sırada yer almasını ve bankaların rehinli alacaklarından önce işçi alacaklarının ödenmesini teklif ettim” dedi.
Sendikasız işçiler mağdur olacak
Konkordato ilan eden firmaların alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını ödeme süreci içine girdiğini anlatan Gürer, “Bu işyerlerinde sendikalı olan işçiler diğerlerine göre biraz daha avantajlı durumda. Sürecin sonunda alacaklarını almaları için sendikalar işçilere ne yapmaları gerektiğini anlatıyor. Ancak sendika olmayan işyerlerindeki işçi kardeşlerimizin eğer bu konuda bilgileri yoksa ve ilgili masaya müracaat etmezlerse, alacakları işçi alacağından normal alacağa dönüşüyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte işçiler açısından büyük mağduriyetler yaşanabilir” uyarısında bulundu.
Rehinli alacaklar öne geçiyor
İcra İflas Kanunu’nun 206’ncı maddesi uyarınca konkordato öncesi doğan işçi alacaklarının imtiyazlı alacaklar durumunda olması gerektiğini kaydeden Gürer; işçilerin ücret, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için icra takibi yapabileceklerine işaret etti. Gürer, işçi alacaklarının konkordatoda yazılmış olması gerektiğine de vurgu yaparak, işçilerin herhangi bir indirime tabi olmaksızın alacaklarını talep edebileceklerini, işçi alacaklarının imtiyazlı alacaklar gibi konkordato şartlarında ödendiğini, bu nedenle mahkemelerin konkordato kararlarını sendikalara da bildirdiğini ifade etti.
İcra ve İflas Kanunu’nda konkordatodaki işçi alacaklarının ilk sırada yer almasına rağmen, fiili olarak rehinli alacakların öne geçtiğini ve işçilerin mağdur edildiğini belirten Gürer, bu mağduriyetin önlenmesi için bu teklifi hazırladıklarını kaydetti.
İşçilerin izlemesi gereken yol
Konkordato kararı alınan işyerlerindeki işçilere, alacaklarını tahsil edebilmeleri için izlemeleri gereken yolu da açıklayan Gürer, “Bu durumdaki işçiler, İŞKUR’a başvurarak, Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi vermeli. Dilekçeye konkordato kararı ve ilan edildiğini gösteren belgeyi eklemeleri gerekiyor. İşçinin ücret alacağının aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesini de İŞKUR’a bildirmeleri şart” ifadelerini kullandı. Gürer ayrıca, işçilerin bu süreçte izleyeceği yolun kamu spotlarıyla televizyonlardan tüm çalışanlara duyurulması gerektiğini belirtti.
Kaynak: Birgün
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…