Ülkenin dört bir yanından peşi sıra gelen üzücü haberlerin ardından kayıp çocuklar Türkiye’nin gündeminde. Kayıp çocuklara dair açıklanan son resmi istatistik 3 yıl öncesine ait. Ve bu verilere göre Türkiye’de 5 binin üzerinde çocuk kayıp. Son üç yılda sayının bir miktar daha arttığı tahmin ediliyor. Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Özbilici kayıpların daha çok tatillerde ve bayramlarda yaşandığına dikkat çekti ve “Sizin dalgın olduğunuz bir an, onlar için büyük bir fırsattır. Çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor” diyerek aileleri uyardı.
Milliyet gazetesinden Çiğdem Yılmaz’a konuşan Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici kayıpların daha çok tatillerde ve bayramlarda yaşandığına dikkat çekerek ailelere uyarıda bulundu:
“Sizin dalgın olduğunuz bir an, onlar için büyük bir fırsattır. Çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor. Ne yazık ki biz çocuklarımızı kaybediyoruz. Kaçan çocuklarda da kaçırılan çocuklarda da durum farklı değil. Kendi isteğiyle kaçan çocukların, genellikle aile içindeki huzursuzluktan dolayı bulundukları ortamı terk ediyor. Şiddet, baskı, maddi sıkıntılar, üvey baba, üvey anne dayağı gibi sıkıntılardan kurtulmanın yolu çocuk için bazen evden kaçmak olabiliyor. Ülkemizde de geçmiş yıllardaki rakamlara baktığımızda da çok sayıda çocuğun evlerini terk ettiğini görüyoruz.”
Yakınları kaybolan aileler tarafından kurulan Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD), olası bir ‘kayıp’ durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
“Zaman zaman çocuklarınızın giysilerini yıkamayı erteleyin. Çünkü çocuk kaybolduğu zaman arama çalışmalarında kokuya duyarlı iz sürme köpekleri kullanılıyor. Kamera sisteminin olmadığı, insan sirkülasyonunun az olduğu yerlerde giysiler çocukların bulunmasına büyük katkı sağlar.”
“Bir de yabancı mesafesini ihlalden sonra çocuklar pedofili hastalarının kurbanı oluyor. Çocuk orada yabancı mesafesini bilse, pedofili hastalarından ürker, hisseder, bağırmayı tercih eder. Her ebeveyn, çocuklarına yabancı mesafesini öğretmeli. Yabancılardan bir şey almaması, yabancı birinin onunla iletişim kuruyorsa ailesiyle paylaşması gerektiğini çocuk bilmeli.”
Çocuğunuza ev adresiniz ile telefonlarınızı ezberletin. Sıkıntılı bir durumla karşılaşması halinde 155’i araması gerektiğini öğretin.
Okulunu, kreşini veya yuvasını bilgilendirin.
Kayıp ve Aranan Şahıslar Şube Müdürlüğü’ne göre 24 saatin geçmesini beklemeksizin hemen 155 Polis imdat telefonunu arayarak durumu anlatmalısınız.
kaynak: onedio
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…