Yarın İstanbul Kadıköy’de açılışı yapılacak olan Mor Mekan, farklı alanda çalışma yürüten feminist kuruluşlara bir yenisini eklemeye aday bir mekan.
Feminist hareketi güçlendirmek amacını taşıyan mekanda atölyeler, paneller, seminerler, film gösterimleri, müzik dinletileri ve çok sayıda etkinlik yapılması planlanıyor.
Tüm kadınlarla dayanışmayı hedefleyen Mor Mekan, kadınlardan gelen yeni fikir ve tasarımlara da açık olacak.
Kadın Savunma Ağı’ndan Fulya Dağlı, tüm kadınların yarınki açılışına davetli olduğu Mor Mekan’ın hedeflerini ve önemini anlattı.
2016 Nisan ayında gerçekleştirdikleri Morfest Kadın Şenliği’nden esinlenerek böyle bir mekan kurmaya karar verdiklerini söyleyen Dağlı, senede bir etkinlik veya bir günün yeterli olmadığını, dolayısıyla kadınların öznesi olabileceği ve güçlenebileceği bir alan yaratmak amacıyla Mor Mekan’ı kurduklarını belirtti.
Dağlı, “Bu alanda kendimizi rahat, özgür ve eşit hissedebilelim istedik. İçerisinde özgün üretimler yapabilelim ve birbirimizle paylaşabilelim istedik” dedi.
Öte yandan Dağlı, kadınların, hayatlarında erkek egemenliğinin, ailenin, dinin ve tek adamın baskısını hissettiğini ve bu baskı ile denetim mekanizmalarının aynı zamanda kadınları yalnızlaştırıp güçsüzleştirdiğini belirtti.
Dağlı, Mor Mekan sayesinde birlikte direnip dayanışarak kadın hareketini güçlendirebileceklerini kaydetti ve koydukları hedefleri şöyle anlattı:
“Bu mekanda yapacağımız çalışmaların temel perspektifinde gündelik olarak karşılaştığımız erkek baskısı ve şiddetine, ataerkinin bir sistem olarak üzerimizde kurduğu baskı ve denetim mekanizmalarına, Erdoğan diktatörlüğünün kadın düşmanlığına karşı topyekün bir feminist öz savunma geliştirmek var.”
Ayrıca Mor Mekan’a kadınlar sadece atölyelere katılmak için gelmek zorunda değil.
Dağlı’nın aktardığına göre tüm kadınlar, “’Kendine ait bir oda’da soluklanıp dinlenmek yahut düşünmek veya yazı yazmak için, geçerken uğrayıp sohbet etmek için ya da bahçede biraz hava almak için de gelebilir.”
Son olarak Mor Mekan’da gerçekleştirecekleri planlamaya ilişkin de bilgi veren Dağlı, Mor Mekan’daki etkinlikleri ve atölyeleri şöyle anlattı:
“Genel olarak atölyeler, paneller, seminerler, film gösterimleri, müzik dinletileri vs. gerçekleştiriyor olacağız. Bu atölyelerin bir kısmı ilgi alanlarımızı keşfedebileceğimiz ve kendimizi geliştirebileceğimiz, üretebileceğimiz ve paylaşabileceğimiz atölyelerden oluşacak. Seramik atölyesinden flamenkoya, düzenli film gösterimlerinden masal atölyesine, satranç atölyesinden resime, takı yapımından el işine, ritim atölyesinden koro çalışmalarına kadar çeşitlenen atölyeler bunlar.
Ayrıca da feminist tartışma ve uygulama atölyelerimiz var. Beden-cinsellik-dans atölyesi, Feminist Öz Savunma atölyesi, Flört Şiddeti atölyesi gibi. Bu atölyeleri hangimiz neyi yapabiliyorsak bunu paylaşmaya açarak belirledik. Paylaşmak istediğimiz bir becerimizi yahut geliştirdiğimiz bir feminist tartışma atölyesini burada gerçekleştirmek üzere ortaya döktük.”
Kaynak : gazetekarınca
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…