Dünya’da illegal sosyalist mücadelenin büyük bir ivme kazandığı 1971 yılında, özellikle Almanya’da ortaya çıkan Kızıl Ordu Fraksiyonu ve onun şehir gerillacılığı tarzı eylemleri bir çok ülke de büyük yankı uyandırmıştı. O dönem, Japonya’da bulunan Japon Komünist Birlik – Kızıl Ordu Fraksiyonu örgütü de RAF esinlenmesi üzerine kurulan bir örgüttü. Ancak, kuruluşundan bir süre sonra örgüt içerisinde yaşanan tartışmalar sonrası, 1971 yılında Japon Kızıl Ordusu Fusako Shigenobu adında bir kadın komünist liderliğinde Japon hükümeti ve Japonya İmparatorluğuna karşı silahlı mücadele hedefiyle kuruldu.

JRA’nın, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ile enternasyonal anlamda kuvvetli bağları olduğu bilinmektedir. Enternasyonal birliğe ve dayanışmaya önem veren JRA, dünyanın farklı bölgelerinde tüm dünyada ses getiren eylemler gerçekleştirdi.

Fusako Shigenobu kimdir

Fusako Shigenobu, 28 Eylül 1945’te Tokyo Setegaya’da doğdu. Meji üniversitesi’nde Siyasi ekonomi ve tarih okuyan Shigenobu’nun babası öğretmendi ve 2. Dünya Savaşı sırasında Mançurya’da konuşlanan Japon İmparatorluk Ordusu’nda binbaşı olarak görev yapmıştı. Shigenobu Meiji Üniversitesi’nde eğitim gördüğü sırada sosyalist ideoloji ile tanıştı. Eğitim harçlarına yapılan zamları protesto eylemleriyle öne çıkan Shigenobu hızla sol hareketin lider kadrolarından biri haline geldi.

Fusako Shigenobu, 25 yıl firari olarak mücadele yürüttükten sonra 2000 yılı Kasım ayında Osaka’da ‘dünyanın en korkulan kadın militanlarından biri’ olarak yargılandı ve tutuklandı.

Shigenobu, sahte pasaport kullanmaktan, JRA üyelerinin sahte pasaport elde etmesine yardım etmekten, planlama yoluyla adam öldürmeye teşebbüs etmekten ve 1974 yılında Lahey’deki Fransız büyük elçiliğindekilerin rehin alınmasına komuta etmekten 20 yıl hapse mahkûm edildi. Tüm dünya onu kelepçeli elleriyle zafer işareti yapan ve “Savaşmaya devam edeceğim!” diye gazetecilere bağıran haliyle hatırlıyor.

Duruşmasında, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)’nün genç kadın gerillası, 1969 ve 1970 yıllarında kaçırdığı iki uçakla Filistin davasını dünyaya duyuran, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi Leyla Halid savunma yapmıştır.

Japon Kızıl Ordusu tarihi

1971 yılında Japon Komünist Birlik’ten ayrışmayla kurulan JRA, kuruluş bildirgesinde amaçlarını; “Marksizm ve Leninizm hedefiyle, Amerikan emperyalizmine ve Japon Monarşisine karşı devrimci halk savaşı vererek, Japon Halk Cumhuriyetini kurmak” olarak belirtiyor. JRA, bütün dünyadaki sosyalist örgütlerle iletişime oldukça önem veren konumundan dolayı, Japon hükümetinin baskıyı yoğunlaştırdığı süreçlerde de rahat hareket edip, eylemler düzenlemesiyle bilinir.

JRA, Japonya özgülünde değil, dünya üzerinde de birçok yerde ses getiren eylemler düzenlemiştir. Yoğunluklu olarak, Avrupa kıtasında, uçak kaçırma, rehin alma şeklinde eylemler düzenlediler.

İlk eylemlerini 1972 yılında Tel Aviv’de bulunan Lod Havaalanı’nda gerçekleştirdiler. Üç JRA üyesinin rahat bir şekilde girdiği Tel Aviv’deki Lod Havaalanı’nda ki (Ben Gurion Havaalanı) silahların ve el bombalarının kullanıldığı eylemde 26 kişi ölmüş ve 80 kişi yaralanmıştı. Eylemi gerçekleştirenlerden ikisi olay yerinde öldürülmüş, diğer eylemci Kozo Okamoto ise sağ olarak ele geçirilip tutuklanmıştı.

Örgüt 1973 yılında Tokyo’dan Paris’e gitmekte olan JAL uçağını kaçırmış ve Kozo’nun serbest bırakılmasını talep etmiştir. Örgütün bu talebi reddedilince uçak Libya, Bingazi’ye indirilmiş, mürettebat ve yolcular serbest bırakıldıktan sonra patlatılmıştır. JRA, 70’li ve 80’li yıllar boyunca sayısız rehin alma eyleminde yer almıştır. Lod eyleminden sonra ise dünyanın en iyi bilinen sol örgütlerinden biri haline gelmiştir.

JRA 1977 yılında yine Japon Havayolları’na ait bir yolcu uçağını 150 yolcusu ile birlikte kaçırarak Bangladeş’e indirmiş ve Japon hükümetinden 6 milyon dolar fidye almayı ve hapiste bulunan 9 üyesinin serbest bırakılmasını sağlamayı başarmıştı.

Bundan 9 sene sonra Anti-emperyalist Uluslararası Tugay ismi altında, Jakarta’daki Japon ve ABD elçiliklerine saldırıda bulunmuştu. JRA, propaganda faaliyetlerinin bir parçası olarak çıkardığı “Dayanışma” (Solidarity) ve bunun yerine sonradan çıkardıklarını bildirdikleri “Siyasi Görüş” (Political Review) dergi ve mecmuaların basımını sürdürmekteydi.

Ayrıca Japon Kızıl Ordusu’nun her dönem sadece 30-40 kadar üyesi bulunduğu ve üyelerinin çoğunun kadınlardan oluştuğu pek çok kaynakta belirtiliyor.

JRA, Japonya’daki faaliyetlerini Mayıs 2001 itibarıyla durdurduğunu açıklamasına rağmen, üyelerinden bazılarının Asya ülkelerinde ve Lübnan’daki kamplarda bulunduğu iddia edilse de JRA’nın üyelerinin ve hücrelerinin yerleri kesin olarak bilinmemektedir.

Japon Kızıl Ordusu eylemleri;

Şubat 1971: Shigenobu, Lübnan’da Japon Kızıl Ordusu’nu kurdu.

Mayıs 1972: Tel Aviv’in Lod Havaalanı’na makineli tüfek ve el bombası ile saldırı düzenlendi, 26 kişi öldü. Saldırı eylemini gerçekleştiren üç gerilladan ikisi öldü, üçüncü gerilla Kozo Okamoto ise yakalandı.

Temmuz 1973: Hollanda’ya sefer yapan bir Japon uçağı kaçırıldı. Yolcular ve mürettebat Libya’da serbest bırakılırken gerillalar uçağı patlattılar.

Ocak 1974: Japon Kızıl Ordusu ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Singapur’daki bir Shell Petrol tesisine saldırı eylemi düzenledi ardından bir feribot teknesini kaçırıp beş mürettebatı rehin aldı. Singapur hükümeti, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında, gerillalara Ortadoğu’ya güvenli geçişi sağlamak zorunda kaldı.

Eylül 1974: Lahey’deki Fransız Büyükelçiliğini basan üç gerilla, büyükelçiyi ve 10 çalışanı rehin aldı. Hapishanedeki Yatsuka Furuya’nın serbest bırakılması için rehine değişimi yapıldı.

Ağustos 1975: Kuala Lumpur’da birkaç büyükelçiliğin bulunduğu bir binada 50’den fazla kişi rehin alındı. Beş ayrı hapishanede bulunan gerillaların serbest bırakılması için rehine değişimi yapıldı.

Eylül 1977: Hindistan’a Japon havayollarına ait bir uçak kaçırılarak güzergahı değiştirildi ve Bangladeş’e götürüldü. Japon hükümeti altı ayrı hapishanede bulunan gerillaları serbest bıraktı ve 6 milyon dolar fidye ödedi.

Nisan 1988: İtalya Napoli’de bulunan bir Amerikan askeri lokalini bombalanması sonucu beş asker öldürüldü.

Yararlanılan kaynaklar:

Japon Kızıl Ordusu’nun Kurucularından Tutsak Shigenobu, Devrim Umudunu Sürdürüyor – İsyandan

Dünyada örneklerle terörle mücadele – İhsan Bal

Japon Kızıl Ordusu – Wikipedi

Japon Kızıl Ordusu – İsyandan

Japon Kızıl Ordusu – TürkçeBilgi

Kaynak: Fersude

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…