Aydın’da 10 gün içinde 10 bin kovanda milyonlarca arı öldü. Aydın Arıcılar Birliği, Sultanhisar ilçesine bağlı Atça’da sadece bir çiftçiye ait olan arı kovanlarında çok sayıda arının öldüğünü duyurdu. Atça’da Ramazan Artık’a ait 800 arı kovanında incelemede bulunan Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, her kovanda iki, üç çıtalık arı ölümleri olduğunu vurguladı. Her çıtada yaklaşık 2 bin 500 arı olduğunu belirten Özdemir, kovan başı yaklaşık 7 bin 500 arı öldüğü düşünülürse 800 kovanda ölen arının milyonları bulduğunu söyledi. Özdemir, “Ot ve zeytinlere ilaçlama yapıldığı için çoğu arıcımızın kovanında ikişer, üçer çıtalık arı ölümleri var. Bugün kontrolleri yaptık. Ama çare ilaçlamanın akşam yapılmasındadır” dedi. Arı ölümlerinin sebebinin tarımsal ilaçlamadan kaynaklandığını savunan Özdemir, Koçarlı ve Karpuzlu ilçelerinde de arı ölümleri olduğu yönünde çok sayıda şikayet aldıklarını ifade etti.
Dünyanın birçok yerinde arıların yok olması endişe yaratırken, Küba’daki arılar son derece iyi durumda. Bunun başlıca nedeni çerve kirliliğinin olmaması ve böcek ilaçlarının kullanılmaması olduğu belirtiliyor. Son yıllarda yapılan çok sayıda araştırma, böcek ilaçlarının arı nüfusu üzerindeki olumsuz etkilerini doğruluyor. Arı nüfusu Avrupa’da ve özellikle Türkiye’de gerileyerek, biyoçeşitliliği tehdit ediyor. “Arı öldürücü” olarak adlandırılan böcek ilaçları, arıların yok olmasının nedenlerinden biri olarak görülüyor. Amerikan ambargosu nedeniyle böcek ilaçlarından vazgeçen Küba, arıcılık cenneti haline geldi. Küba’da bugün 200 bine yakın arı kovanı bulunuyor. Bu sayede 2018’de 10 bin tonu aşkın bal üretildi.
Küba’da üretilen balın tamamı ekolojik özelliğe sahip. Böcek ilaçları, genetiği değiştirilmiş antibiyotikler arı için agresif olan bir atmosfer oluşturuyor. Arı, daha uygun, daha doğal bir atmosfere ihtiyaç duyuyor. Avrupa’da daha fazla ekolojik tehditlere, daha fazla kirliliğe maruz kaldığı belirtiliyor. Bununla birlikte, böcek ilaçları Küba’daki arıların durumunun iyi olmasının tek faktörü değil. Aremisa bölgesindeki bir arıcı, “Çevresel bir faktör ve yönetme faktörü var. Arıcılıkta örgütleme çok önemlidir ve Küba arıcılık sisteminde örgütlenmeyi başardı” diye kaydetti. Küba ayrıca arıların korunması için gerçek bir politika uygulamaya koydu.
Kaynak: Yeni Yaşam
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…