Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişi başvurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı yazılı açıklamada, Silivri’de şarbon olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişinin muayene ve tetkik amacıyla hastanelerde olduğunu aktardı.
Sağlık Bakanı, “Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve sadece altı vakada deri lezyonları görülmüştür. Diğer vatandaşlarımız da herhangi bir semptom ve bulguya rastlanmamıştır” dedi.
Bakan Koca, deri şarbonu hastalığı taşıyan 6 kişinin hayati tehlikesi olmadığını ve tedavinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaptığı açıklamada hastalığın yayılmasını şöyle anlattı:
“Büyükçekmece Silivri Mahallesi’nde vatandaşlarımız özel bir işletmeden kurbanı almış. Kurbanı kesip 2-3 kilo kadar da et tüketmişler. Etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos’ta Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne başvuru yapmışlar. 31 Ağustos itibariyle başvuruları sonuçlanmış. Etlerde Şarbon çıkmış. Etler hemen bakanlığımızın personeli tarafından imha edilmiş.”
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şarbon şüphesiyle yatanlardan bir tanesi olan Onu Ayan basına konuştu. Kurban Bayramı nedeniyle memleketi İzmit’e gittikten sonra bacağında çıkan yara nedeniyle doktora başvuran Onur Ayan (27) işyeri hekiminin şarbon olabileceğini söylemesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şarbon şüphesiyle yatanlardan bir tanesi olan Ayan şunları anlattı:
“Kurban Bayramı dönüşü memleketten gelince bir sivilce gördüm sağ bacağımda. Kaşımaya başladım ama kızarıklık arttı. İşyeri doktoruma gösterdim. O da şarbon olabileceğini söyledi ve hemen hastaneye gönderdi. Kurban etini yemedim ama temas ettiğimde çıktı. Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’ne sevk edildim sonrasında.”
Aynı serviste yatan birkaç kişinin daha olduğunu söyleyen Ayan, aynı serviste yatan bir de kasap olduğunu, bazı hastaların yedikleri etten zehirlendiğini ancak birçok kişinin et ile temasının ardından şarbona yakalandıklarını belirtti.
Öte yandan hastanelere yapılan başvuruların ardından şarbon olduğu belirtilen hayvanın satın alındığı Silivri’deki Balaban ve Sancaktepe mahalleleri karantina altına alındı.
Etlerin geldiği özel işletme karantina altına alındı.Bakan Pakdemirli, hayvanın alındığı Silivri’deki işletmede 7 hayvanda şarbonun pozitif çıktığını belirterek, “Diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar yerli hayvanlar. İşletmenin bulunduğu yerin 10 kiometre etrafında 3 bin 500 hayvanımız yarın sabah saatleri itibariyle tedbiren aşılanacak. Aşı çok hızlı etki ettiğinden başka vaka beklemiyoruz” dedi.
Hayvanımızın alındığı Silivri’deki işletme özel bir işletme. İşletmede 7 hayvan var, diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar ithal hayvan değil. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 kilometre etrafındaki 3500 hayvan yarından itibaren tedbir için aşılanacak. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakası görmeyi beklemiyoruz.”
BESİCİLER UYARILDI
İstanbul Silivri ‘de Balaban ve Sancaktepe Mahalleleri şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı. Değirmenköy, Gümüşyaka, Çeltik ve Çantaköy’de bulunan 3 bin 500 hayvan aşılanacak.
İstanbul’da dün şarbon şüphesiyle 22 kişi Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hastanesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuru yaptı. Yapılan başvuruların ardından Çanta Köyü’ndeki Balaban ve Sancaktepe Mahalleleri karantina altına alındı. Jandarma ekipleri Sancaktepe’de kurbanın alındığı çiftliği belirleyerek inceleme başlattı.
Çiftlik evinin kireçlendiği görülürken jandarmanın bekleyişi devam ediyor. Çanta köyü Sancaktepe Mahallesi’nde yapılan anonsta, “Bölgemizde şarbon hastalığı tespiti olduğundan besicilerin büyükbaş havyvanlarını dışarı salmaması ve aşı yapılacağı duyurulur” denildi.
Şarbon Kurban bayramı sonrası Sivas ve Ankara’da da görülmüştü.
Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Günalan ve Ahiboz mahalleleri yakınlarındaki çiftlikte bulunan büyükbaş hayvanlarda, şarbon hastalığına rastlanmıştı. 28 Ağustos’ta çiftliğin girişine “Bu mahallede şarbon hastalığı vardır” yazısı asılmış ve çiftlik karantinaya alınmıştı.
50 hayvan itlaf edilmiş, 3 mahallede bulunan 10 bin hayvana şarbon aşısı yapılmıştı.
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…