Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2017 yılı boyunca 348’inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının, adli makamlara kanuna uygun şekilde bildirilmediği ortaya çıktı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı skandalın ortaya çıkmasının ardından olay hakkında soruşturma açtı
İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 ayda gelen 115 çocuğun hamile olduğu halde adli makamlara bildirilmediğinin ortaya çıkmasının ardından, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de benzer bir skandalın yaşandığı bildirildi.
348’i kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği
Odatv’den Barış Terkoğlu’nun haberine göre, 7 Mayıs 2018 tarihinde yapılan şikayetle ortaya çıkan skandalda, 2017 yılı boyunca 348’inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının, adli makamlara kanuna uygun şekilde bildirilmediği ortaya çıktı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı skandalın ortaya çıkmasının ardından olay hakkında soruşturma açtı. İstanbul Valiliği’nden de olayda sorumluluğu olan doktorlar hakkında soruşturma yürütmek için izin istedi.
59 doktor hakkında soruşturma
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Başhekim Profesör Ahmet Yaser Müslümanoğlu’nun da aralarında bulunduğu kamu görevlisi 59 doktor hakkında soruşturma izni verdi. Vali Şahin, 20 Haziran tarihinde aldığı 2018/110 sayılı kararı, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği’ne de bildirdi.
Kararda doktorlar için; “2017 yılında 18 yaş altı gebeliğini teşhis ve tespit ettikleri çocuk gebeleri, bildirim yükümlülüğüne rağmen bildirmeyerek ‘sağlık meslek mensuplarının suçu bildirmemesi fiilini’ işledikleri” iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verildiği hatırlatıldı.
Çocukların çoğunluğu yine Suriyeli
Çocukların çoğunluğunun Suriyeli olduğu belirtilirken “16 yaş altı 50 gebe çocuktan sadece 21’i için bildirimde bulunulduğuna ilişkin tarih kaydı bulunduğu, bu çocuklardan 49’unun Suriyeli birinin Türk vatandaşı olduğu görüldü” ifadeleri kullanıldı.
“Doktorlar kendilerini savundu”
Skandalın ortaya çıkmasının ardından hazırlanan denetçi raporunda uzman doktorların kendilerini; hasta yoğunluğu, özellikle Suriyeli hastalarla iletişim sorunları, hastalara kaydın uzman doktorlar adına açılmış olmasına rağmen asistanların bakması gibi gerekçelerle savunduğu aktarıldı.
“Başhekim teyit etti”
Olayın ardından Odatv’nin görüştüğü Başhekim Ahmet Yaser Müslümanoğlu da hastanede yaşanmakta olan olayı teyit ettiği, müfettiş incelemesi yapıldığını ancak sonuca dair evrakların henüz kendilerine ulaşmadığını söylediği belirtildi.
Haberde Müslümanoğlu’nun, Valilik kararı kendilerine ulaştıktan sonra değerlendirme yapabileceğini söylediği aktarıldı.
Kaynak: Sendika.Org
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…