İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor İstanbul ve Vodafone tarafından bu yıl 40’ıncısı düzenlenen İstanbul Maratonu bu sabah koşuldu.

2012 yılında Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından “Altın Kategori” kapsamına alınan Vodafone İstanbul Maratonu’nun startı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün 300 metre gerisinden verildi. 1979 yılından bugüne kesintisiz olarak her yıl düzenlenen ve kıtalararası koşulan tek yarış olma özelliğine sahip İstanbul Maratonu ‘Tekerlekli Sandalye, 42K maraton, 15K , 10K, Halk Koşusu olmak üzere 5 ana kategoride koşuldu. İlk olarak 08.45’te Tekerlekli Sandalye ile yarışan engelli sporcuların startı verilirken, 09.00’da 42K maraton başladı. 09.15’te 15K, 09.30’da 10K, 09.45’te ise Halk Koşusu start aldı.

Sultan Ahmet Meydanı’nda son bulan maratonda erkeklerde 2 saat 9 dakika 57 saniye ile parkur rekoru kıran Kenyalı atlet Felix Kimutai birinci oldu. 2.10.37’lik derecesi ile Bahreinli atlat Abdi İbrahim Abdo ikinci olurken, 2.10.54’lük derecesi ile Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich üçüncü sıraya yerleşti.

Maratonda kadınlarda ise birinci 2 saat 18 dakika 35 saniyelik derecesiyle parkur rekoru kıran Kenyalı atlet Ruth Chepngetich oldu. 2.25.03’lük derecesiyle Kenyalı atlet Margaret Agai 2’nci olurken, 2.31.04’lük derecesi ile Etiyopyalı atlet Fatuma Sado üçüncü oldu.

Maratonu kapsamındaki 10 kilometre koşusunu erkeklerde Fatih Korkunç, kadınlarda ise Suzan Tunca ilk sırada tamamladı.

15 kilometre koşusunu ise erkeklerde Kenyalı Shadrack Korir, kadınlarda ise milli atlet Yasemin Can kazandı.

İstanbul Maratonu’nda kim, ne için koşuyor?

Eğitimden doğaya pek çok farklı alanda sosyal sorumluluk projeleri için koşan sivil toplum kuruluşları maraton sayesinde ekonomik kaynak yaratıyor.

“İyilik Peşinde Koş” sloganıyla 2007 yılından bu yana yardımseverleri bir çatı altında toplayan Adım Adım Koş Platformu’nun verilerine göre, 2008-2017 yılları arasında 50 binin üzerinde koşucu aracılığıyla 40’dan fazla sivil toplum kuruluşu için 37 milyon Türk Lirası’nın üzerinde bağış toplandı. Doğa, eğitim, hayvan hakları mücadelesi gibi pek çok farklı alanda hayata dokunan koşuya, çok sayıda özel şirket de destek oluyor.

EĞİTİM İÇİN KOŞANLAR

Maraton kapsamında koşacak olan sivil toplum kuruluşlarından büyük çoğunluğunu eğitim alanında faaliyet gösterenler oluşturuyor. Öğrencilerin bir yıllık eğitim masrafları için gönüllülerle birlikte çalışan kuruluşlar şunlar:

Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı, Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Darüşşafaka Vakfı, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı, Köksal Eğitim Vakfı, Lokman Hekim Sağlık Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Atlas Sağlık Eğitim Vakfı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı.

SAĞLIK İÇİN KOŞANLAR

Maratonda, kanser hastalığı başta olmak üzere çocukların ve yaşlıların tedavi süreçlerine destek olmak amacıyla koşacak sivil toplum kuruluşları şunlar:

Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı: Tohum Otizm Vakfı, “Adımlarımız Otizmli Çocuklar İçin Projesi” kapsamında koşuyor.

Türkiye Alzheimer Derneği: Koşudan elde edilecek gelir, gündüz yaşam evinde kalan alzheimer hastalarına sunulan hizmetlerde kullanılacak.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği: TOFD, “Yol Arkadaşım Olur Musun?” projesi kapsamında koşacak. Elde edilen gelirle ortopedik engelli bireylerin akülü tekerlekli sandalye ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı: KAÇUV, “150 Çocuk için Umut Zamanı Projesi” kapsamında kanser hastası çocukların tedavileri maddi yetersizlikler nedeniyle yarıda kalmaması için 2’nci Aile Evi’ni hizmete açmayı amaçlıyor. Dernek elde edilen geliri tedavi için İstanbul’a gelen çocukların barınması için kurulacak ev projesinde kullanacak.

Kansersiz Yaşam Derneği: KAYD, İstanbul Ümraniye Hastanesi’nde ilk ve tek olan çocuk kemik iliği nakil ünitesinin teknik teçhizat ihtiyacını gidermek için koşuyor.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı: Engelli olma riski taşıyan bir bebeğin, 3 aylık fizyoterapi ve gelişim takibi hizmetlerinden yararlanması için koşuyor.

ALS-MNH Derneği: Amiyotrofik Lateral Skleroz Motor Nöron hastalığıyla mücadele eden dernek jeneratör için koşuyor. Hastalığa sahip olanların solunum cihazlarına bağlı yaşadığını ve evlerdeki elektriğin kesintisiz çalışması gerektiğini hatırlatan dernek 100 kişinin jeneratör ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Bir Dilek Tut – Make-A-Wish Türkiye: Hayati tehlikesi olan hastalıklar ile savaşan çocuk ve yakınlarına destek olmak amacıyla koşuyor.

UNICEF- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu: UNICEF, “Engeli Olan Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim ve İlkokulda Değerlendirme Çerçevesi Geliştirilmesi” programı için koşacak. Dernek programla öğretmenlerin, engeli olan ya da olmayan tüm çocuklara eşit fırsatlar sunmak için gerekli pedagojik bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlıyor. Toplanacak bağışlar bu eğitimlerde kullanılacak.

TİP 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileler Derneği: “Türkiye’de Sensörsüz Tip 1 Diyabetli Kalmasın” projesi ile maddi durumu yetersiz Tip 1 diyabetlilerin 6 aylık sensör (deri altı sıvısından şeker ölçümü yapan cihaz) ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.

MAYA Vakfı: “Haydi Çocuklar için KoşMAYA” projesi kapsamında ruh sağlığı ve psikosoyal destek programıyla dezavantajlı ve travmaya maruz kalmış çocukların sahip oldukları potansiyeli ortaya koymalarına, yaratıcı düşünce geliştirmelerine ve kendilerini özgürce ifade etmelerine destek olmayı amaçlıyor.

Özel Olimpiyatlar Türkiye: TÖSSE, “Biz Özeliz, Bağışlayın” projesi kapsamında zihinsel engelli ya da özel eğitim gereksinimi olan birey tanımlamasından sıyrılıp sporcu kimlikleriyle bir şeyler başaran, başarmak için çalışan bireylere şans tanıyı hedefliyor. Dernek koşu sayesinde özel eğitim gereksinimi olan 1 bireyin 1 yıllık sportif ve sosyal etkinliklere katılım ücretini karşılamayı amaçlıyor.

Serebral Palsili Çocuklar Derneği: SERÇEV, başta serebral palsili olmak üzere tüm engelli çocukların eğitim ve sağlık sorunlarına çözüm olmak için koşuyor. Dernek elde edilen gelir ile SP’li çocukların uygun cihaza ulaşma sorununu çözmeyi hedefliyor.

Gülmek İyileştirir Derneği: “Çocukların Gülüşü için Koş!” projesi kapsamında koşan dernek kanser tedavisi nedeniyle bağışıklığı baskı altında olan çocuklara Altunizade’deki Hijyenik Oyun Merkezi’nde sosyalleşme imkanı sağlıyor. Elde edilecek gelir bu oyun merkezi için kullanılacak.

DOĞA VE HAYVANLAR İÇİN KOŞANLAR

WWF Türkiye: “Doğa Öncüleri” projesi kapsamında orta okul ve lise düzeyinde çevre kulüpleri kurduğu okullardaki 1001 Doğa Kahramanı’na destek olmak için koşuyor.

TEMA Vakfı: TEMA Vakfı, “Ağaç Kardeşliği” projesi kapsamında uygulanacak doğa eğitim programıyla çocukların doğada yaparak, yaşayarak öğrenmesini sağlamayı, doğayla giderek azalan ilişkilerini güçlendirmeyi ve oluşturacağı “Adım Adım-Çocuklar Hatıra Ormanları”yla erozyonla mücadeleye katkı sunmayı amaçlıyor.

Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği: HAÇİKO, “Kaza Mağduru Canlar Projesi” kapsamında koşacak. Dernek trafik kazalarında yaralanan hayvanlara, toplanan bağışla destek olmayı hedefliyor.

SENDEGEL AFRİKA’DA SU KUYUSU AÇMAK İÇİN KOŞACAK

Sosyal ve Ekonomik Yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişime Destek Derneği: SENDEGEL; Afrika’da 5 su kuyusu açmayı hedefliyor.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER): Dar gelirli bir ailenin 1 yıl boyunca gerekli tüm temel ihtiyaçlarını karşılamak için koşuyor.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: KEDV, “Sen Koştukça Kadınlar Yoksulluğa Karşı Güçlenecek” projesi kapsamında koşuyor.

ÇOCUKLAR İÇİN KOŞANLAR

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Derneği: KORUNCUK, “Koruncuk Kahramanları 2018 Projesi” kapsamında korunma ihtiyacındaki ve ailesi tarafından ihmal edilen çocuklar için koşacak. Dernek elde edilen gelirle Koruncukköy Bolluca’da büyüyen, korunma ihtiyacındaki çocukları ve gençlerin yıllık bakım, eğitim ve sağlık giderlerine katkı sağlamayı hedefliyor.

Gönüllü Hareketi Derneği: “Oyun Karavanı Çocuklar için Yola Çıkıyor” projesi kapsamında dezavantajlı ve kırsal bölgelerdeki ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik düzenlenecek atölye çalışmaları ve oyun tabanlı öğrenme faaliyetleri için koşuyor.

Kaynak: Gazete Duvar

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…