İran’da 28 Aralık 2017’den bugüne kadar çeşitli taleplerle protestolar sürmeye devam ediyor. Devam eden protestolar, hükümet tarafından iyileştirilmeyen taleplerden dolayı daha radikal hale gelmeye başladı.
“Yoksulluk, adaletsizlik, medeni ve siyasi özgürlüklerin olmaması” gibi nedenler, protestoların asıl nedenlerini oluşturuyor. Kadınların daha görünür olduğu son dönemlerde protestoların artışı rejimin değişmesine dair beklentileri de artırmış durumda. Dolayısıyla aslında kadınların katıldığı protestolar İran için çok büyük önem taşıyor.
Dünyada pek rastlanmayan ‘kadın kamyon şoförlüğü’ mesleği İran’da oldukça yaygın. Azımsanmayacak kadar çok sayıda kadının meslek olarak yaptığı kamyonculuğun koşulları da oldukça zor. Araçların yedek parçalarının pahalılığı, aldıkları ücretlerin düşüklüğü ve en önemlisi kadın oldukları için baba ya da koca izni olmadan ülke dışına çıkamayışları gibi nedenler kadınlara grev yolunu açtı. Tüm bunlara karşı 5 Mayıs 2018 tarihinde çeşitli grevler başlatan İranlı kadınlardan biri olan Bita Bagheri kadın meslektaşlarının grevlerine destek verdiğini, ilk günden itibaren onların yanında olduğunu söylüyor.
Kamyoncu kadınların yanı sıra esnafın, öğretmenlerin ve hatta öğrencilerin de greve gittiği bir süreç yaşıyor İran’da. Okulların açılmasıyla birlikte hayat pahalılığının günlük yaşama bir kez daha yansıması sonucunda İran halkı çözüm yolunu protestolar başlatmakta buldu. Öğretmenlerin düşük ücret alması, sigorta düzensizliği, öğretmenlerin tutuklanması, eğitimin paralı olması, zorunlu başörtüsü ve kız erkek ayrı eğitim gibi nedenlerle İran halkı protestolarına devam ediyor.
Kamyoncuların grevlerinin yanı sıra esnaflar da bu süreçte eylemlere başladılar. Okulların açılması ile birlikte öğretmenler sigortalarının düzenli yatırılımaması için, düşük ücrete karşı, ve tutuklu öğretmenler için eylem yapıyorlar. Tutuklu öğretmenlerden İsmail Abdi, Mohammad Habibi, Mahmud Bheşti, Mohtar Asadi ve Ruhullah Mardani’nin serbest bırakılması için 15-16 Ekim’de öğrenciler greve başladılar.
İran’daki 28 ilde kadın öğretmenlerin kendi okullarında başlattıkları eylemler gittikçe yayılıyor. Tüm baskı ve tehdite rağmen geri adım atmayan kadın öğretmenlere dayanışma ise hızla devam ediyor.
Bunun yanı sıra orta okul, lise ve üniversite öğrencileri de öğretmenlerinin yanında olduklarını beyan ederek eylemler yaptılar .
Kaynak: Ekmek ve Gül
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…