Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2.6 daraldı

TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 daraldı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.6 daraldı.

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,6 azaldı.

Türkiye ekonomisi, 2017’de iç talep ağırlıklı yüzde 7.4 büyümüştü. Bu dönemde aşırı ısınma tartışılırken ekonomi 2018’in ilk çeyreğine yüzde 7.2 seviyesinde yüksek bir büyüme ile başladı. İkinci çeyrekte büyüme yüzde 5.3’e, üçüncü çeyrekte yüzde 1.6’ya yavaşladıktan sonra son çeyrekte ise yüzde 3 daralma yaşamıştı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16 artarak 914 milyar 699 milyon TL oldu.

Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2,5 arttı, sanayi sektörü %4,3 ve inşaat sektörü %10,9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri  %4 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2019 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,3 arttı.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %4,7 azaldı

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %4,7 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları %7,2 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu %13 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı %9,5 arttı, mal ve hizmet ithalatı ise %28,8 azaldı

Mal ve hizmet ihracatı, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %9,5 artarken ithalatı ise %28,8 azaldı.

İşgücü ödemeleri %20,9 arttı

İşgücü ödemeleri, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,9, net işletme artığı/karma gelir %10,8 arttı.

İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı %39,3 oldu

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %38,3 iken bu oran 2019 yılının birinci çeyreğinde %39,3 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %43,3’den %40,8’e düştü.

 

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2.6 daralırken, kamu harcamaları yüzde 7.2 arttı. Uzmanlara göre daralmayı bu harcamalar frenledi, ancak sürdürülmesi çok zor…

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.6 daraldı. Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) TL’deki sert değer kaybı, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki yavaşlamanın da etkisiyle yüzde 2.5 daralması bekleniyordu. Öte yandan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH, ilk çeyrekte yüzde 1.3 arttı.

Ekonomi 2018’in ilk çeyreğine yüzde 7.4 seviyesinde yüksek bir büyüme ile başlamış; ikinci çeyrekte büyüme yüzde 5.3’e, üçüncü çeyrekte yüzde 1.8’e yavaşladıktan sonra son çeyrekte ise yüzde 3 daralma yaşamıştı.

TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 daraldı.

Ekonomistler, ilk çeyrekteki daralmayı artan kamu harcamalarının frenlediği görüşünde. Ancak, bu sürdürülebilir bir durum değil, ikinci çeyrekte yine küçülme verisi gelmesi ihtmali yüksek…

BUNA ZÜĞÜRT TESELLİSİ OLARAK KRİZDEN ÇIKMAK DENİR

İlk çeyrek büyüme verilerini değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, “2019 ilk çeyreğinde GSYH, 2018 ilk çeyreğine göre yüzde 2.6 azaldı. 2018 son çeyreğinde de küçülme yüzde 3 oranındaydı. 2018 son çeyreğinin katma değeri 2019 ilk çeyrekte yüzde 1.3 arttı. Buna züğürt tesellisi olarak teknik olarak krizden çıkmak diyorlar. Neresi çıkmak, işsizlik derinleşti” dedi.

Sönmez, ayrıca, “İlk çeyrekte GSYH yüzde 2.6 küçülürken hanehalkı harcamaları yüzde 4.7 azalmış, yatırımlarda azalma yüzde 13’ü buldu. Küçülme, devlet harcamaları yüzde 7 artırılarak frenlenmeye çalışılmış. 2019 ikinci çeyreği haziranda bitecek. Yine negatif büyüme gelecek” ifadesine yer verdi.

Mustafa Sönmez@mustfsnmz

2018 son çeyreğinde de küçülme %3 oranındaydı. 2018 son çeyreğinin katma değeri, 2019 ilk çeyrekte %1.3 arttı.
Buna züğürt tesellisi olarak teknik olarak krizden çıkmak diyorlar. Neresi çıkmak, işsizlik derinleşti

Mustafa Sönmez@mustfsnmz

Küçülme, devlet harcamaları %7 artırılarak frenlenmeye çalışılmış. 2019 ikinci çeyreği Hzr da bitecek. Yine negatif büyüme gelecek.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe de, Twitter mesajlarında şu değerlendirmeyi yaptı:

“2019 yılı ilk çeyrekte ekonomi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 küçüldü. Sanayi sektörü yüzde – 4,3
imalat sanayi yüzde – 4,7, inşaat yüzde -10,9, hizmetler yüzde -4 küçülürken, tarım sektörü yüzde 2,5 büyümüş. Vatandaşta para olmadığı için hanehalkı harcamaları yüzde 4,7 azalırken, bütçe açıklarının nedeni olan devlet harcamaları yüzde 7,2 artmış. Kamu harcayarak ekonomiyi ayakta tutmaya çalmış. Sermaye oluşumu ise yüzde 13 küçülmüş.”

Yalçın Karatepe@ykaratepe

Sanayi sektörü % – 4,3
İmalat Sanayi % – 4,7
İnşaat % -10,9
Hizmetler % -4
Küçülürken
Tarım sektörü %2,5 büyümüş

Yalçın Karatepe@ykaratepe

Yalçın Karatepe@ykaratepe

Vatandaşta para olmadığı için hanehalkı harcamaları %4,7 azalırken, bütçe açıklarının nedeni olan devlet harcamaları %7,2 artmış. Kamu harcayarak ekonomiyi ayakta tutmaya çalmış.
Sermaye oluşumu ise %13 küçülmüş.

İktisatçiı Mahfi Eğilmez de, “2019 ilk çeyrekte ekonomi yüzde 2,6 küçüldü. Enflasyon da yüzde 19,5 olduğuna göre slumpflasyon devam ediyor” dedi.

Mahfi Eğilmez@mahfiegilmez

Ekonomist Ümit Akçay, 2019’un birinci çeyreğinde yıllık -2,6 daralma, çeyreklik 1,3’lük büyüme geldi. Çeyreklik büyüme büyük ölçüde kamu desteği sayesinde ve ikinci çeyrekte sürmesi oldukça zor” diyerek kamu harcamalarına dikkat çekti.

View image on Twitter

Umit Akcay

@umitak

BAKAN’A 15 GÜN ÖNCE GİDEN VERİ KAMUYA BUGÜN GELİYOR

Ekonomist Ali Rıza Güngen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde İVME paketini açıklarken yaptığı konuşmayı hatırlatarak, “Bakan’a 15 gün önce giden veri kamuya bugün geliyor. Ne diyelim, hayırlı işler!” ifadesini kullandı.

A. R. Gungen@argungen
A. R. Gungen@argungen
albayrak’ın ivme paketi açıklamasını okudum: 

2019 yılı birinci çeyrek, bir önceki yılın aynı dönemine göre daralma gösterse de ekonominin bir önceki çeyreğe göre (2018 dördüncü çeyrek) sıfır büyüme ile kapatması ihtimalini pazarlıyorlar. böylece “teknik resesyon” sona erecek 🙂

Kaynak: Artı Gerçek

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…