İran, Ramin Hüseyin Panahi’yi idam etti. Panahi için düzenlenen uluslararası kampanyalarla affı istenmiş ve idamı daha önce ertelenmişti.

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınan ve ‘silahlı örgüte üye olduğu’ iddia edilen 24 yaşındaki Ramin Hüseyin Panahi’nin Raminşar cezaevinde infaz edildiği öğrenildi.

MORADİ KUZENLER DE İDAM EDİLDİ

Panahi ile birlikte Loghman Moradi ve Zanjar Moradi’nin de idam edildiği belirtildi. Kuzen olan Loghman ve Zanjar Moradi, 2010 yılında idama mahkum edilmişti. Kuzenler, Kürdistan eyaletinin Merivan kentindeki önde gelen bir din adamını öldürmekle suçlanıyordu. Ayrıca Komala adına silahlı faaliyet yürüttükleri iddia ediliyordu.

NE OLMUŞTU?

24 yaşındaki Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınmıştı. Panahi çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

Birçok kurum yaptıkları açıklamalarla İran devletini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idam için verilen ilk tarihten bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı geçen mayıs ayında askıya alınmıştı ancak toptan kaldırılmamıştı. Panahi’nin kardeşi, cezaevi yetkilerinin kendilerine ağabeyinin 4 Eylül’de idam edileceğini bildirdiklerini ifade etti ancak Panahi’nin infazı gerçekleştirilmemişti. 4 Eylül’de ailesiyle görüştürülen Panahi, “Açlık grevimi sonlandırdıktan sonra beni idam etmek istiyorlar. Ama ben ölüme kadar açlık grevinde kalacağım ve idam edeceklerse de beni öyle alsınlar” demişti.

AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

İnfazından önce açlık grevine başlayan Panahi son mesajında şunları söylemişti; “Selam ve saygılarımla. Ben Ramin Hüseyin Panahi’yim. Recayişar zindanında tutuluyorum. Bana destek veren herkese, halkıma teşekkür ediyorum. Ben Kürdistan halkının özgürlüğünden yana bir aktivistim. Kürdistan halkına da İran halkına da bana verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu destek beni mutlu ediyor. Hakkımdaki iddiaları bir kez daha tekzip ediyorum. Ben terörist değilim. Sivil bir aktivistim. İran halkının,  özellikle de Kürdistanlıların özgürlüğü için mücadele ediyorum. Herkesin gözlerinden öperim.”

İMZA KAMPANYALARI YAPILMIŞTI

Tüm dünyadan olduğu gibi Türkiyeli birçok yazar, şair, yayıncı, gazeteci; Panahi’nin idam cezasının durdurulması için imza kampanyası başlatmıştı. Aralarında Oya Baydar, Muazzez Uslu Avcı, Abdullah Nefes gibi isimlerin bulunduğu imzacılar Türkçe ve Kürtçe olarak yayınladıkları bildiride idam kararının bir an önce bozulmasını talep etmişti.

SON 1 YILDA 390 KİŞİ CEZASINI İNFAZ EDİLDİ

ABD merkezli İran İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi’nin internet sitesinde yayınlanan rapora göre, İran’da son bir yılda idama mahkum edilen 390 kişinin cezasının infaz edildiği söyleniyor.

Panahi’nin kardeşi Amcad Hüseyin Panahi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Ramin idam edildi” dedi ve Aryen TV’ye de bağlanarak bu bilgiyi kamuoyuyla paylaştı. Öte yandan Artı Gerçek’e konuşan Panahi’nin avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz da müvekkilinin idam edildiğini doğruladı. İran’dan ise resmi bir açıklama yapılmadı.

Ramin Hüseyin Panahi kimdir?

İran’da Komala üyesi Ramin Hüseyin Panahi uluslararası kampanyalara rağmen bugün idam edildi. Panahi politik bir aileden geliyordu ve ailesinin diğer üyeleri de rejim tarafından çeşitli cezalara çarptırılmıştı.

Irak Kürdistan bölgesindeki Süleymaniye’den İran’daki Sine kentine giden bir aracın İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (Pasdaran) silahlı saldırısına uğramasının ardından yaralı olarak gözaltına alınan Ramin Hüseyin Panahi, Komala (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) adlı sol partinin üyesiydi.

Geçen yıl yaşanan saldırıda, araçtaki diğer üç parti üyesi hayatını kaybetmişti. İran rejimi Panahi’nin silahlı olduğunu iddia etti. Panahi ve avukatı ise savunmalarında silahı olmadığını belirtti. 24 yaşındaki Panahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, Gazete Duvar’da İrfan Aktan’a yaptığı açıklamada, “Ramin’in elinde silah yoktu ve silahla yakalanmadı. Fakat Ramin, İran İslam Cumhuriyeti’ni yıkmakla, ceza kanununun 182. maddesini ihlal etmekle suçlanarak tutuklandı. İran’da İslam Cumhuriyeti’ni yıkmaya silahlı teşebbüsün cezası ise idamdır” diyerek savunmasını şöyle özetlemişti, “Bir: Ramin, kendi aleyhine ifadelerde bulunması için işkenceye tabi tutuldu. İki: Elinde silah yakalanmadı. Üç: Ramin kimseyi öldürmedi. Dört: Ramin aleyhine şikâyetçi olan hiçkimse yok! Ezcümle, Ramin günahsızdır. Ramin, üç yıldır bulunduğu Süleymaniye’den 2017 yılında İran’a gelirken silahlı değildi. Bunun hilafına herhangi bir delil bulunmuyor.”

Panahi’nin, idam edileceğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra ise yeğeni Niştiman Hüseyin Panahi, intihar ederek yaşamına son vermiş, Af Örgütü de idamı durdurma çağrısında bulunmuştu.

İran’da Komala üyesi olmanın cezası 5 yıl hapis olmasına rağmen suçlamanın ‘rejimi yıkmak’ olması nedeniyle hakkında idam cezası verilen Ramin’in iki kardeşi de Komala üyesiydi. Kardeşlerinden Erşin halen Sine’de tutuklu bulunuyor. Diğer kardeşi Enver de yıllar önce idam cezasına çarptırıldı. Fakat suçsuz olduğu ortaya çıktı ve 6 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi. Fakat Ramin Hüseyin Panahi hakkındaki idam cezası uluslararası tepkiye rağmen bugün infaz edildi.

Kaynak: Gazete Duvar

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…