1- We Should All Be Feminists (Hepimiz Feminist Olmalıyız)
Nijeryalı yazar Chimamanda Ngozi Adichie’nin kişisel denemesi “We Should All Be Feminists” günümüz feminizminde farkındalık ve kapsayıcılığın önemini irdeliyor. Kitap Türkçeye henüz çevrilmedi. Yazarın Türkçeye çevrilen diğer kitapları: “Feminist Manifesto”, Doğan Kitap, Amerikana, Can Yayınları, Boynunun Etrafındaki Şey, Can Yayınları )
2- Ben Rigoberta Menchu: Guatemala’da Yaşam (Belge Yayınları)
Bu kitapta, Guetamalalı insan hakları aktivisti, 1992 Nobel Barış Ödüllü Rigoberta Menchu, antropolog Elisabeth Burgos-Debray’a yaşamını, halkının gelenek ve göreneklerini, yerli kadın hakları mücadelesini ve direnişini anlatıyor.
3- Under the Udala Trees (Udala Ağaçları Altında)
Nijerya iç savaşı sırasında ve sonrasında geçen bu romanda, yazar Chinelo Okparanta, Ijeoma’nın hikayesini anlatıyor. Başka bir kıza aşık olduktan sonra, Ijeoma onu kabul etmek istemeyen bir toplumda kendiyle ve cinsiyetiyle barışır. Türkçeye henüz çevrilmedi.
4- Feminists Don’t Wear Pink and Other Lies: Amazing Women on What the F-Word Means to Them (Feministler Pembe Giymez ve Diğer Yalanlar)
Kitapta Emma Watson, Keira Knightley, Alaa Murabit, Charlie Craggs gibi kamuoyunda bilinen birçok kadın aktivist ve oyuncunun feminizm hakkında yazdığı makaleleri bir araya topluyor. Türkçeye henüz çevrilmedi.
5- Ben Malala: Bir Genç Kızın Eğitim Hakkını Savunarak Dünyayı Değiştirme Öyküsü (Pegasus Yayınları)
Christina Lamb’ın kaleme aldığı biyografi, okuldan dönerken bindiği otobüste kafasından vurulan, Pakistanlı eğitim hakkı aktivist Malala Yousafzai’nin hayatını ve aktivizminin hikayesini anlatıyor.
6- Kelebekler Zamanı (Ayrıntı Yayınları)
Mirabal kardeşler (Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabal), 1960 yılında suikaste uğrayana kadar Dominik Cumhuriyeti’ndeki Trujillo diktatörlüğüne karşı direnişin liderleriydi. Julia Alvarez’in bu romanı, Mirabal kardeşlerin kurgusal hikayesini anlatıyor.
7- Damızlık Kızın Öyküsü (Doğan Kitap)
Margaret Atwood’un başyapıt niteliğindeki feminist distopyası, Gilead Cumhuriyeti’nde zengin ailelere çocuk sahibi olması için atanan damızlık Offred’in hikayesi üzerinden iktidar ve toplumsal cinsiyeti araştırıyor.
8- İkinci Cins (Payel)
Feminist düşünür, yazar ve aktivist Simone de Beauvoir’ın 1949’ya yazdığı bu kitap, kadın olmanın ne anlama geldiğini, “öteki” kavramını ve onunla birlikte gelen eşitsizliği inceliyor.
9- Ekofeminizm (Sinek Sekiz Yayınevi)
Maria Mies ve Vandana Shiva’nın beraber kaleme aldıkları bu kitapta, dünyanın dört bir tarafındaki kadınların gündelik hayatına doğrudan etki eden iktidar mekanizmalarını, ataerkillikle doğanın yıkımı arasındaki ilişkiyi ve kadın hareketinin toplumsal hareketlere nasıl katkı sağlayabileceğini ele alıyor.
10- Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim (Everest Yayınları)
Bu kitapta, yazar, şair, şarkıcı, dansçı, oyun yazarı ve öğretmen Maya Angelou, savunmasız, şiddet gören küçük bir kızken, ırkçılık ve bağnazlıkla savaşarak güçlü bir karaktere; onurlu ve göz kamaştırıcı bir genç kadına dönüşmesinin öyküsünü anlatıyor.
11- Son Kız: Esaretimin Hikayesi ve IŞİD’le Mücadelem (Epsilon Yayınları)
Bu kitapta, Nadia Murad, IŞİD militanları tarafından esir alınma hikayesini ve kaçışını anlatıyor. 2018 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Murad, yaşamını cinsel şiddet mağdurları ve zulmedilen azınlık grupları için savunuculuk yapmaya adamış bir isim.
12- Kendine Ait Bir Oda (İletişim Yayınları)
Virginia Woolf’un 1929’da yazdığı, kadın hareketinin elden düşürmediği önemli kitaplardan biri olan “Kendine Ait Bir Oda”da, kadın yaratıcılığını boğan sistemik hatalar anlatılıyor.
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…