“Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği Eylem ve Uyum Planları Paneli”nde, gezegenin girmekte olduğu 6. yokoluş sürecine karşı kentlerde yapılması gerekenler tartışıldı.
Yereliz Derneği ve 350 Türkiye‘nin ev sahipliği “Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği Eylem ve Uyum Planları Paneli” Salt Galata’da yapıldı. Dr. Baran Alp Uncu, Dr. Barış Gencer Baykan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Geliştirme Şefi Seda Özdemir ve Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Aynur Şule Sümer‘in konuşmacı olarak katıldığı panelde “İklim için Kentler” el kitabı da tanıtıldı.
350 Türkiye’den Efe Baysal, yaptığı açılış konuşmasında, bugün itibarıyla açılan www.iklimicinkentler.org sitesinden de bilgi edinerek vatandaşların yerel yönetimlerde iklim mücadelesine katılım sağlayabileceğini duyurdu.
“İklim için Kentler: Yerel Yönetimlerde İklim Eylem Planı” kitabını hazırlayan araştırmacı yazar Dr. Baran Alp Uncu, gezegenin şu anda karşı karşıya olduğu en büyük tehlikenin iklim değişikliği olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“İklim değişikliğiyle mücadele için kentlerdeki eylem planları çok önemli. İklim değişikliği dediğimiz zaman 19. Yüzyılın sonundan itibaren başlayan 21. Yüzyılın başına kadar geçen bir süre içinde yeryüzü sıcaklığında 1 derecelik bir artış oldu ve bu artan bir hızla yükseliyor.
“Böyle gitmesi halinde iklim değişikliğine bağlı olarak yaşadığımız aşırı hava olaylarının, dengesiz yağışların, su varlıklarının azalması ve buna benzer pekçok felaketi şimdiden yaşamaya başladığımızı ama bundan çok daha katlanarak yaşayacağız.
“Bu iklim değişikliği aslında insan kaynaklı, başta fosil yakıtların kullanımı olmak üzere insanların tüm üretim ve tüketim faaliyetleri sonucu salınan sera gazı, gezegenin sıcaklığının artmasına neden oluyor.”
“Önüne geçilemeyecek felaketler yaşanacak böyle giderse” diyen Uncu, bunun sadece ekolojik bir mesele olmadığını, sosyolojik, ekonomik özetle hayatı ilgilendiren her alanda derin etkileri olacağını söyledi.
Sonuç olarak bir alanda alınan önlemin diğer alanda etki yarattığını belirten Uncu, “Kentsel enerji sistemleri ve kullanımı”, “Binalar”, “Ulaşım”, “Kentsel planlama”, “Yeşil alanlar”, “Atık yönetimi”, “Davranış biçimleri” gibi başlıklarda harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Kitapta, yeryüzü sıcaklık artışının 1,5 derecede tutabilme hedefine ulaşmak için 2050 yılına kadar kentler adına yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:
-Binalardan kaynaklanan sera gazı salımlarının bugünkü toplam seviyenin %89-90 altına çekilmesi,
-Ulaşımda enerji kullanımının en az %30 azaltılması,
-Toplam elektrik üretiminin en az %75-80’inin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi gerekiyor.
Kitapçıkta Kadıköy Belediyesi üzerinden Kadıköy’ün planladığı iklim eylemleri ve hedefler şöyle sıralandı:
Salım azaltımına yönelik olarak planlanan amaç, hedef ve eylemlerin özeti şöyle:
a) trafikte kullanılan motorlu taşıt ulaşımının azaltılması
b) ulaşım salımlarında % 7.5 azaltım sağlanması;
a) bisiklet kullanımının kent içi ulaşımındaki payını %2 artırmak için ödünç verme sistemini uygulamaya sokmak
b) yol işaretleri ve levhaları tamamlamak;
Kitabın sonuç bölümünde yer alan vurgulardan biri ise şu oldu:
Önümüzdeki kısa zaman içerisinde sıcaklık artışlarını 1,5 derece civarında tutamamamız halinde ekolojik denge gittikçe bozulacak, iklim değişikliğine bağlı felaketler katlanarak artacak ve tüm canlıların yaşamı olumsuz yönde etkilenecektir.
Bunun için dar da olsa henüz vakit varken bir an önce harekete geçilmesi gerekmektedir.
Kaynak: Bianet
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…