BBC Türkçe’nin Guardian’dan aktardığına göre Malezya ve Vietnam’ın Britanya’dan çöp ithalatına sınırlama getirmesinin ardından Türkiye Britanya’dan en çok plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi.
Britanya Çevre Ajansı verilerine göre 2018’ilk ilk çeyreğinde Türkiye, Britanya’dan 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 12 bin 22 tondu. Türkiye’nin bu ay Polonya’yı geçerek en çok plastik çöp alan ikinci ülke konumuna yükselmesi bekleniyor.
Bu plastik çöpler geri dönüşüm için başka ülkelere gönderiliyor. Ancak atıkların geri dönüşüme sokulup sokulmadığı ya da çevreye zarar verecek şekilde etrafa saçılıp saçılmadığı bilinmiyor ve denetlenmiyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 2015 verilerine göre Türkiye çöplerin sadece yüzde 1’ini geri dönüşüme yolluyor. Geri kalanı ise katı atık sahasına gönderiliyor.
Türkiye, plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülkeden biri.
Önceki yıl belediyeler 31 milyon çöp topladı ama Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri bu çöplerin yalnızca yüzde 9.8’inin geri dönüşüme gönderildiğini ortaya koyuyor.
Şu anda 751 lisanslı geri dönüşüm tesisi ve 566 atık toplama ve ayrıştırma tesisi bulunuyor.
Ancak uzmanlara göre bu rakam yeterli değil. Zira az gelişmiş altyapı, kentleşmenin artışı ve yetersiz çöp değerlendirme politikaları kirliliğin artmasına sebep oluyor. Uzmanlar Britanya’dan alınan çöplerin kirliliği daha da artıracağından endişeli.
Kaynak:Diken
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…