İddiaya göre araştırmanın amacı, ‘doğmamış bebeklere, gelecekte vücutlarına girme ihtimali bulunan HIV virüsüne karşı direnç gösterebilmesi’ olarak belirtildi.
AP’ye konuşan bilim insanı He Jiankui, “Bu ay genetik yapıları değiştirilmiş ilk bebekler dünyaya geldi. İkiz kız bebeklerin genlerinde, yaşam modelini yeniden yaratacak bir değişiklik yaptık” dedi.
ABD vatandaşı olan fakat ‘Çin’de yapılan çalışmalara katıldığını’ iddia eden Jiankui, ‘doğurganlık tedavileri sırasında 7 çiftin embriyolarını değiştirdiğini ve bu denek grubundan şimdiye kadar 1 gebelik meydana geldiğini’ söyledi.
Jiankui ‘araştırma ekibinin amacının kalıtsal bir hastalığı gidermek değil, gelecekte vücuda alınması ihtimalinde, azınlık bir grubun sahip olduğu HIV virüsüne direnme yetisini bahşetmek’ olarak açıkladı.
‘HIV virüsünün Çin’de büyük bir sorun olduğu için bu konuda çalışmalar yaptıklarını’ açıklayan Jiankui, “CCR5” adlı, AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsünün hücreye ulaşmasına izin veren protein geçişini engellemeye çalıştığını’ aktardı. Jiankui’nin açıklamaları bilim dünyasında tartışmalara sebep oldu. Genetik değişiklik yapmak dünyanın birçok bölgesinde yasal olarak kabul görmüyor.
Deney kapsamında seçilen erkeklerin hepsinde HIV virüsü bulunurken, hiçbir kadın virüsü taşımıyordu. Fakat burada amaç, virüsün bebeğe geçmesi ihtimalini yok etmek değildi.
Babaların, ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları halinde, anne karnındaki bebeğe hastalığın bulaştırılmaması zaten sağlanmıştı. Gen düzenlenmesi tüp bebek tedavisi yöntemi sırasında gerçekleştirildi. İlk önce sperm, HIV virüsünün gizlenebileceği akışkan bir madde olan semenden ayrıştırıldı. Tek bir sperm, embriyo oluşturmak için, bir yumurtanın içerisine yerleştirildi. Bu noktada gen düzenleme aracı devreye girdi.
Embriyolar 3 ya da 5 günlükken, birkaç hücre çıkarıldı ve düzenleme yapmak amaçlı kontrol edildi. Çiftlere, genetik özelliklerinde değişiklik yapılan hücreleri seçme hakkı sunuldu. İkizlere hamile kalınmadan önce 6 denemede 11 embriyo kullanıldı.
Testler ikizlerden birinin, değiştirilmiş genin 2 kopyasına da sahip olduğunu ortaya koyarken, diğer bebeğin ise yalnızca bir kopyayı taşıdığını gösterdi. İki bebeğin de diğer genlerine dokunulmadığı fakat yalnızca bir kopyaya sahip olan çocuğun ileride HIV virüsüne yakalanabileceği bildirildi.
Kaynak :Duvar
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…