2017’de uyuşturucudan 580 kişi öldü. Rakam Türkiye’yi Avrupa birincisi yapıp, Soylu’nun ‘Biz olmasak Avrupa’da ayık genç kalmayacak’ sözlerini boşa çıkardı

Ülkemizde uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı ölümler giderek artıyor. Verilere göre, 2017’de 580 kişi uyuşturucu sebebiyle yaşamını yitirdi. Türkiye bu sayıyla madde kullanımı sonucu gerçekleşen ölümlerde Avrupa birincisi oldu. Söz konusu veriler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Biz olmasak Avrupa’da neredeyse ayık gezebilen genç kalmayacak” ifadelerini boşa çıkardı.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2017 Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor. Yine aynı raporda, yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle 2017 yılında Türkiye’de 580 kişi’nin yaşamını yitirdiği ve Türkiye’de Bonzai kullanımının 5 yılda 15 kat artış gösterdiği ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi’nin verilerinde de durum farklı değil. Dünyada 29,5 milyon bağımlı olduğunu belirten BM, uyuşturucuya bağlı ölümlerde Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğunu söyleyerek EMCDDA verilerini destekliyor.

Açıklanan rakamlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Biz olmasak Avrupa’da neredeyse ayık gezebilen genç kalmayacak” ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.

Gençlere verilen önem artmalı
Konuyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Toplumların uyuşturucu ile mücadelesi aynı zamanda gençlere verdikleri önemin de göstergesidir. Bu önem ne kadar artarsa uyuşturucuyla mücadele de o kadar başarılı olur” dedi. Ağbaba, konuyla ilgili mutlaka ve en kısa süre içinde gerekli önlemler alınması gerektiğini ve TBMM’nin uyuşturucu konusunda daha aktif rol alması gerektiğini kaydetti.

gencler-uyusturucu-bataginda-502015-1.

Ağbaba ayrıca, ülkemizde uyuşturucu kullanım yaşının 9’a kadar düştüğüne ve uyuşturucu kullanan kişi sayısının bir buçuk milyona yaklaştığına dikkat çekerek, “Tüm bunlar sorunla ilgili vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğinin göstergesidir” dedi.

15 yaş altında yüzde 92 artış
Ağbaba’nın konuya dair verdiği veriler ise durumun ne kadar korkutucu bir boyuta ulaştığını kanıtlar nitelikte. Kullanım sayısının giderek arttığını vurgulayan Ağbaba sözlerini şöyle sürdürüdü: “Türkiye’de 1990 yılında yaklaşık 381 bin 200 kişi madde kullanım bozukluğuna sahipken, 2016 yılında bu sayı 664 bin 906 kişiye yükselmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yalnızca gümrüklerde bir önceki yıla göre 2017’de 8 kat artışla 26.4 milyon ton uyuşturucu yakalandığını açıklamıştır. Son 10 yılda madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle tedavi görenlerin oranının 25 kat arttığı belirtilirken, yapılan araştırmalara göre 15 yaş altı madde kullanımının yüzde 92 yükseldiği ifade edilmektedir.”

Uyuşturucu kullanım oranının Dünya genelinde düşüş gösterdiğini ama Türkiye’de arttığını söyleyen Ağbaba önergesinde “Son 10 yıl içinde uyuşturucudan yatan hasta sayısı yüzde 380 oranında artmıştır. Uyuşturucu tedavisi için hastaneye yatan hastaların yüzde 40’ının 15-19 yaş aralığında, yüzde 30’unun 20-24 yaş aralığında, yüzde 11’nin ise 25-29 yaş aralığında olduğu belirtilmektedir” ifadelerine yer verdi.

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…