Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından beri altın işletmeciliği yapılıyor.
Ordu’nun Fatsa ilçesinde fındık ağaçlarıyla çevrili alanda siyanürle altın işletmeciliği yapan şirket kapasite artırımı istiyor.
Bölge sakinlerinden Eren Atasoy projeye tepki göstererek “Yıllardır ormanlarımız, sularımız etkilendi. Zehirlenen topraklar dağ gibi büyüdü. Siyanürün tehdidi altında yaşıyoruz” dedi.
İKİ KAT ARTACAK
Hazal Ocak’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından beri altın işletmeciliği yapılıyor. Altıntepe Madencilik Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen günlerde kapasite artırımı için başvurarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Başvuru dosyasında “Kapasite artışı projesi ile ruhsat sınırları dahilinde tespit edilen yeni rezerv alanlarında açık ocak madencilik çalışmaları yürütülmesi, buna bağlı olarak mevcut yığın liç sahasının genişletilmesi ve açık ocak madenciliği ile çıkarılması planlanan sülfürlü cevherin zenginleştirilmesi için zenginleştirme tesisi kurulması planlanmaktadır” denildi.
Altıntepe Kapasite Artışı projesi ile mevcut çalışma alanı 196.45 ha’dan 394.70 ha alana büyütülmek isteniyor. Maden yöntemi ise delme, kontrollü patlatma, yükleme ve taşıma yöntemlerini içeren açık ocak madenciliği.
Proje kapsamında mevcut açık ocaklara ilave olarak 8 ayrı açık ocakta üretim faaliyetleri planlanıyor. Sahada açık ocak işletme planına göre üretim faaliyetleri 14 yıl sürecek. Söz konusu projenin halkın katılım toplantısı ise yarın saat 11.00’de Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi’nde yapılacak.
‘ZARAR GÖRDÜ’
Bölgede süren çalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynaklarının da zarar gördüğünü belirten Eren Atasoy, “Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlükte ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü” diye konuştu.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de “Siyanürle altın işletmesi, toprağı, suyu, havayı kirleten bir çalışma biçimi” dedi.
Evrensel gazetesi de perşembe günü yapılacak “Halkı bilgilendirme toplantısı” öncesi yöre halkıyla görüştü. Siyanürle altın ayrıştırmasının yapıldığı bölgedekiçalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynaklarının da zarar gördüğünü dile getiren Eren Atasoy, “Yıllardır ormanlarımız, sularımız etkilendi. Zehirlenen topraklar dağ gibi büyüdü. Siyanürün tehdidi altında yaşıyoruz. Buna rağmen yeniden kapasite artırımı yapmak istiyorlar. Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlük’te ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü” diyerek kapasite artırımına karşı olduklarını söyledi.
İŞLETMEYİ GÖREN KORKUYOR
30 Mayıs Perşembe günü Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi’nde yapılacak olan “Halkı bilgilendirme toplantısı” hakkında değerlendirmede bulunan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül şunları söyledi: Siyanürle altın madenciliğini yakından biliyoruz. Toprağı, suyu, havayı kirleten bir çalışma biçimi. Tüm canlıları tehdit emektedir. Etkisi geçmeyen ve her an tehlikesiyle karşılaşma durumu var. Var olan biçimiyle tarıma ve canlı yaşamını tehdit eden çalışmanın kapasitesi artırılmak isteniyor. Bu kabul edilemez. Dernek olarak halkımızla birlikte sağlığımız, geleceğimizi tehdit eden bu çalışmanın büyütülmesine karşı çıkışımızı toplantı yerinde de dile getireceğiz”.
TURNASUYU DA TEHDİT ALTINDA
Turnasuyu’ya da HES yapılmak istendiğini belirten Gönül, “Bugün de Turnasuyu’da yapılmak istenen HES için “Halkı bilgilendirme toplantısı” yapılacak. İki kez mahkeme kararı ile HES’in “ÇED gerekli değildir” kararı bozuldu. Israrla yeniden girişimde bulunuyorlar. Bunu da engelleyeceğiz. Turnasuyu Vadisi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.