Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda cuma günü meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucu ölenlerin sayısının 1203’e yükseldiği açıklanmıştı. Yerel medyada yer alan haberlerde, hükümetin, bölge halkının marketlerden gıda maddeleri alabileceğini ve masrafların devlet tarafından karşılanacağını duyurduğu bilgisi paylaşıldı. Deprem ve tsunaminin etkilerinin Dongala çevresinde 13, Palu çevresindeki 8 yerleşim yerinde hissedildiği ve toplam 2,4 milyon kişinin afetten etkilendiği tahmin ediliyor.

Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho yaptığı açıklamada, 1.203 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

‘İletişim hatları tamamen onarılamadı, tam olarak iletişim kurulamıyor’

Bölgenin Palau kentinde 1.203 kişinin ve Donggala kentinde 11 kişinin öldüğü bilgisine ulaştıklarını açıklayan Nugroho, iletişim hatlarının tamamen onarılmadığını, bu nedenle bölgenin geneliyle tam olarak iletişim kuramadıklarını ifade etti.

'İletişim hatları tamamen onarılamadı, tam olarak iletişim kurulamıyor'Reuters
Reuters ise tsunami dalgalarının Palu sahiline vurduğunda sahilde festival için toplanan yüzlerce insanların olduğunu, can kaybının artmasında bunun etkisi olduğunu aktardı.

Reuters ise tsunami dalgalarının Palu sahiline vurduğunda sahilde festival için toplanan yüzlerce insanların olduğunu, can kaybının artmasında bunun etkisi olduğunu aktardı.

Palu’daki Endonezya Ordu Merkezi yetkilileri de şu ana kadar ölenlerden 405’inin kimliğinin belirlendiğini açıkladı.

Erken uyarı sistemi 2012’den beri çalışmıyordu

Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda cuma günü meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami felaketinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ülkede tsunami erken uyarı sisteminin 2012 yılından bu yana çalışmadığı belirtildi.

Endonezya’da deprem ve tsunami: Hayatını kaybedenlerin sayısı 1203’e yükseldi
Yerel basında yer alan haberlere göre, Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ülkedeki tsunami erken uyarı sisteminin 2012 yılından bu yana faaliyette olmadığını bildirdi.

Nugroho, “2012 yılından bu yana tsunami bildirim sistemi çalışmıyor. Bu sistem, tsunami tehlikesi bulunan Endonezya için gerçekten çok önemli. Ancak, bu sistemle tsunamiyi önceden haber verebilir ve can kayıplarını en aza indirebiliriz.” dedi.

Nugroho, afet bölgesinde ölü sayısının artmasından endişe edildiğini de söyledi.

Birçok cesedin hala göçük altında olduğunu ve ulaşılamadığını kaydeden Nugroho, ölü sayısının artabileceğini ifade etti.

BNPB, Palu’daki deprem ve tsunamide hayatını kaybedenler için en az 300 cesedin gömülebileceği bir toplu mezar kazıldığını belirtti. Toplu defin işleminin ne zaman yapılacağı henüz belli olmazken, BNPB Başkanı Willem Rampangilei, ölülerin sağlık ve dini nedenlerden ötürü bir an önce gömülmesi gerektiğini kaydetti.

ENKAZ ALTINDAN BİR KİŞİ SAĞ ÇIKARILDI

BNPB, Palu’da depremde yıkılan Roa-Roa Hotel’in enkazından 25 yaşındaki bir kadının kurtarıldığını da duyurdu.

Adının Fitri olduğu belirtilen genç kadının akşam saatlerinde enkaz altından çıkarıldığı belirtildi.

“Jakarta Globe”un uçuş navigasyon servisi AirNav Endonezya’ya dayandırdığı haberine göre, deprem ve akabinde gelen tsunami nedeniyle hasar gören ve cuma günü hizmete kapatılan Palu’daki havaalanı, ticari uçuşlara yeniden açıldı. Hava trafik kontrol kulesinin ve 2 uçak pistinin hasar gördüğü Mutiara SIS Al Jufri Havaalanı’nın sınırlı ticari uçuşlar için yeniden faaliyete geçtiği kaydedildi.

Kaynak: Sputnik ve Onedio

 

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…