Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) dünya genelindeki son kuş gribi salgınında yaklaşık 25 tür memeli hayvanın öldüğünü duyurarak bu durumun kuş gribi virüsünün (avian influenza, H5N1) bir pandemiye (dünya genelindeki salgın) dönüşme riskini artırdığını açıkladı.
WOAH’ın açıkladığı verilere göre insana bulaştığında ileri düzeyde ölümcül sonuçlar doğurması ve virüsün mutasyona uğrayarak insandan insana geçme olasılığı bulunan H5N1 virüsü Ekim 2021’den bu yana yüzlerce vahşi kuşun yanı sıra 14 ülkedeki memeli hayvanlarda tespit edildi.
19 Mayıs itibarıyla 14 ülkede kuş gribinin tespit edildiği memeli hayvanların kaplan, Amerikan sansarı, Amur leoparı, ayı, vaşak, çalı köpeği, kedi, nasua, puma, köpek, yunus, vizon, balıkçı sansar, aslan, keseli sıçan, su samuru, rakun, kızıl tilki, deniz aslanı, fok, çizgili kokarca, sansar ve musur olduğu açıklandı.
‘HÜKÜMETLER KÜMES HAYVANLARINI AŞILAMAYI DÜŞÜNMELİ’
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü Genel Direktörü Monique Eloit virüsün yeni bir pandemiye dönüşmesini önlemek için dünya genelinde hükümetlerin kümes hayvanlarını aşılamayı düşünmesi gerektiğini söyledi. Eloit Reuters’a verdiği röportajda “Her ülkenin bir pandemi hipotezinin gerçek olduğunu anladığı bir COVID krizinden çıkıyoruz. Uluslararası ticaret yapan neredeyse her ülke artık enfekte olduğuna göre, hastalığı kontrol etmek için ana araç olmaya devam eden sistematik itlafın yanı sıra belki de aşılamayı tartışmanın zamanı gelmiştir” dedi.
BREZİLYA ‘HAYVAN SAĞLIĞI ACİL DURUMU’ İLAN ETTİ
WOAH’ın açıklamasından bir gün sonra ise Brezilya hükümeti ülkedeki yabani kuşlarda yüksek derecede patojenik kuş gribi virüsünün (H5N1) ilk kez tespit edilmesine yanıt olarak 180 günlük hayvan sağlığı acil durumu ilan etti. Brezilya Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada, “kuş gribi ile ilgili ulusal eylemleri” koordine etmek, planlamak ve değerlendirmek için bir acil durum operasyon merkezi oluşturduğunu söyledi.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün yönergelerine göre, yabani kuşlarda H5N1 kuş gribi alt tipinin neden olduğu enfeksiyon, ticaret yasaklarını tetiklemez. Bununla birlikte, bir çiftlikte kuş gribi vakası genellikle sürünün tamamının öldürülmesiyle sonuçlanır ve ithalatçı ülkelerden gelen ticaret kısıtlamalarını tetikleyebilir. Geçen yıl 9,7 milyar dolarlık satışla dünyanın en büyük tavuk eti ihracatçısı olan Brezilya, şimdiye kadar yabani kuşlarda yedisi Espirito Santo eyaletinde ve biri Rio de Janeiro eyaletinde olmak üzere sekiz H5N1 vakasını doğrulamıştı.
Kaynak: Artı Gerçek
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…