YKS’den sonra DGS’ye de getirilen 0,5 ham puan uygulaması yeterli duyuru yapılmadığı için birçok öğrenciyi mağdur etti.
Sınava 45 gün kala kılavuza eklenen ve her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanının hesaplanacağı, her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanının hesaplanmayacağı yönündeki değişiklik yeterli duyuru yapılmadığı için en az 40 bin öğrenciyi mağdur etti.
Yaşanan durumla ilgili BirGün’e konuşan ismini vermek istemeyen bir öğrenci, “1 yıl boyunca DGS’ye hazırlanan öğrencilerden yalnızca biriyim. Sınava 45 gün kala kılavuza eklenen bu yeni uygulama yeteri kadar duyurulmadığı için benim gibi birçok kişinin haberi olmadı ve mağdur olduk” dedi.
38 sayfa olan kılavuzda bir cümle olarak yazan kuralın yeterli bir duyurusu olmadığını söyleyen öğrenci, bu kadar önemli bir değişiklik yapılıyorsa bunun mutlaka duyurulması gerektiğini ifade etti.
Öğrenci, hemşirelik bölümü için sınava girdiğini belirterek, “Alanım sayısal olduğu için Türkçe çözme ihtiyacı hissetmedim bunun yerine daha fazla puan almak için kendi alanımı kontrol ederek hatalarımı düzelttim. Eğer bu değişiklikten haberim olsaydı çözerdim, zaten sayısal çözen bir insanın 2 tane Türkçe sorusu çözememek gibi bir ihtimali olamaz” dedi.
Öğrenci, “Kuralı öğrendikten sonra birçok arkadaşımla birlikte CİMER, YÖK ve ÖSYM’ye şikayette bulunduk ama her zamanki gibi bizi umursamadılar. Sınavı geçersiz sayılacak öğrenci sayısı yüzde 35’i bulacaktır, bu da kesinlikle birilerinin işine yarayacaktır. 1 yıl boyunca verdiğimiz emek ve para boşa gitti” dedi.
“40 bin kişinin sınavı iptal edilecek neden? Matematikten ya da Türkçeden 0.5 net yapmadığı için. Sınavın mantığına göre 2 yıllık bir üniversiteden mezun olan öğrenci yalnızca kendi alanı ile ilgili bir bölüme geçiş yapabilir bu yüzden de yalnızca kendi alanımızdan soru çözdük” diyen öğrenci, farklı alandan 2 soru çözmek gibi bir dayatma getirerek binlerce öğrenciyi mağdur ettiklerini yeterli duyuru yapılmadığı için bu kuralın iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Birgün