700. haftadan beri Galatasaray meydanında bir araya gelmeleri yasaklanan Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray’daki ilk eylemlerinin 24. yılında meydana karanfil bıraktı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray’a çıkışlarının 24. yılında, etrafı polis bariyerleriyle çevrili olan Galatasaray meydanına karanfil bıraktı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilenler için Galatasaray meydanında ilk kez 24 yıl önce, 27 Mayıs 1995’te buluşmuştu.

Üç yıl süren yoğun polis müdahalesi nedeniyle ilk olarak 13 Mart 1999 günü, cumartesi eylemlerine belirsiz bir süreyle ara verildi. Bu ara tam 10 yıl sürdü.

2009’da Galatasaray meydanında tekrar başladıkları sessiz oturuşları 25 Ağustos 2018’deki polis müdahalesine kadar devam etti. Kayıp yakınları ve hak savunucularının 700. haftadan beri burada açıklama yapmaları ve bir araya gelmeleri yasaklandı.

Cumartesi eylemlerinin 24. yılında etrafı barikatlarla çevrili Galatasaray meydanına çıkan kayıp yakınları ve hak savunucuları, “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray meydanından vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Nimet Tanrıkulu: Bu meydan 24 yıllık mücadelenin tanığı

Bugün meydana karanfil bırakan isimlerden biri olan insan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, Galatasaray’ın önemini bianet’e şöyle anlattı:

“Kaybettiklerimizin anıtları, mezarları olmadığı için bu meydanın kayıp yakınları için çok özel bir anlamı var. Bu meydan, mekanı olmayanların anıldığı 24 yıllık tarihsel bir mücadeleye tanıklık ediyor.

“Bugün de kayıplarımızı anmak, failler bulunsun, cezasızlık son bulsun ve Galatasaray yasağı kaldırılsın demek için bir kez daha oradaydık.”

Kaynak: Bianet

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…