Çiftçi-Sen’den Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü açıklaması: “Umudu ve mücadeleyi küreselleştirelim!”

Çiftçi-Sen, 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü için yayımladığı açıklamayla umudu ve mücadeleyi küreselleştirme çağrısı yaptı

Brezilya’da 17 Nisan 1996’da MST’li çiftçilerin toprağa erişmek için Eldorado do Caraja’da şirket ve devlet güvenlik güçleri tarafından saldırıya uğramış, 19 MST üyesi katledilmişti. Katliam sırasında La Via Campesina, Meksika’da 2. Genel Kurulu’nu yapmaktaydı. Katliam haberini alan La Via Campesina, 17 Nisan’ı Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü olarak ilan etmişti.

La Via Campesina üyesi olan Çiftçi-Sen, Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü’ne ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada La Via Campesina’nın bu sene yoğunlaşacağı mücadelenin köylü hakları olduğu belirtildi. 17 Aralık 2018’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 73. Oturumu’nda Köylülerin ve Kırsal Alanda Çalışan Diğer Kişilerin Hakların İlişkin Bildirge’yi kabul ettiğini anımsatan Çiftçi-Sen bu bildirgenin köylülere “topraklarında atalarından kalan tohumlarla, doğayla birlikte üretme” mücadelesinde yasal dayanak olduğunu kaydetti.

Çiftçi-Sen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

Dünya çapında yürütülen neoliberal saldırı işçilerin, emekçilerin yanında köylülerin de haklarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Köylülerin hakları kamu politikalarıyla korunmalıdır. Tarım serbest piyasaya, yani şirketlerin denetimine bırakılamaz. Bu liberal politikaların uygulanması sonucu, üretemez duruma düşürülerek topraklarını terk eden köylüler, pahalı ve sağlıksız gıdalar, açlıkla mücadele eden insanlardır.

Bu 17 Nisan’da Çiftçi Sen olarak diyoruz ki;

  1. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Köylü Hakları Bildirgesi’ne uygun olarak iç hukuk düzenlemesi yapılmalıdır.
  2. İktidar her açıkladığı tarım programında köylü haklarını ihlal ederek şirketlerin önünü açmaktan vazgeçmelidir.
  3. Köylülerin ve küçük çiftçilerin topraklarında özgürce üretebilecekleri kamu programları oluşturulmalıdır.
  4. Atalık ve yerel tohumların önündeki yasal engeller kaldırılmalı ve korunmalıdır.
  5. Köylülerin ve küçük çiftçilerin temiz toprağa ve suya erişim hakları korunmalı, ekolojik yıkıma son verilmelidir.
  6. Zirai kimyasallara karşı önlemler oluşturulmalıdır.
  7. Tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişim hakları sağlanmalıdır.
  8. Köylü hakları, gıda egemenliği, agro-ekoloji için liberal saldırılardan yara alan bütün dostlarımızı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Umudu ve mücadeleyi küreselleştirelim!

Kaynak: Sendika.Org

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…