“Bu sayının çok olmamasına rağmen birçok başarılı filmin arkasında kadınların yazdığı kitaplar bulunuyor.”

National Review’de yayımlanan bir makale, gişe rekorları kıran filmler arasında kadınların yazdığı romanlardan uyarlanan filmlerin az olması durumuna karşı çıktı. Makale “Bir kitabevine girdiğinizde bilim kurgu ve fantastik türlerinde yazılmış kaç kitaba denk geliyorsunuz?” sorusunu sorup ekliyor: “Bu sayının çok olmamasına rağmen birçok başarılı filmin arkasında kadınların yazdığı kitaplar bulunuyor.” J.K. Rowling’in Harry Potter’ından, Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü ve Diana Gabaldon’ın Yabancı dizisine uzanan eserler, son yıllarda çıkan film ve dizilere ilham verdi. Öte yandan, hâlâ keşfedilmemiş olan birçok fantastik ve bilim kurgu yazarı var. Yazıda, bu türlerde yazan, kadın yazarların ve romanlarının listesine ulaşabilirsiniz.

rowell

Rainbow Rowell

Eleanor ve Park ile Fangirl romanlarıyla ünlenen Rowell, Asla Vazgeçme romanı ile zirveye tırmandı. Fangirl’in hikâyesi sihirbaz bir çocuk olan Simon Snow hakkında yazılmış bir dizi kitap etrafında dönüyor. Rowell daha sonra Snow’un hikâyesini kendi anlatmak istediğine karar verdi. Harry Potter’a sonsuz bir saygı duyan Rowell, sihirbaz okulu ve “Seçilmiş Kişi” hakkında genç okurlara yönelik bir roman yarattı.

Kameron Hurley

2010’da ilk romanı yayımlanan Hurley, Worldbreaker Efsanesi, Bel Dame Apocrypha dizisi ve 2017 yılında uzay operası türünde yazdığı Yıldız Lejyonları ile adından söz ettirdi. İki kez Hugo Ödülü’nü kazandı ve Arthur C. Clarke ve Nebula Ödülleri’nde finale kaldı. Hurley, toplumsal cinsiyet kimliğini bilim kurgu merceği altında inceleyerek bilim kurgu türünde onu diğer yazarlardan ayırt eden bir iz bıraktı. Yakın zamanda Geek Feminist Devrimi isimli bu konu hakkında yazılmış denemeleri bir araya getiren kitabı yayımladı.

 

 

 

Nnedi Okorafor

Okorafor’un romanları bilim kurgu, fantastik öğeler ve büyülü gerçekliği Afrika’da geçen romanında bir araya getiriyor. Kim Korkar Ölümden, yetişkinler için yazılmış ilk romanı olmakla beraber ona 2011 Dünya Fantastik Ödülü’nü kazandırdı.

Malinda Lo

Eğlenceli yazılarıyla ünlendikten sonra Lo 2009 yılında, Sindirella‘yı baştan yazdığı ve lezbiyen bir kahramanın yer aldığı Kül adlı romanıyla edebiyat dünyasına giriş yaptı. Kül’ü, Avcı Kadın ile bilim kurgu-gerilim türündeki Miras ve Adaptasyon romanları takip etti. Lo’nun eserleri, genelde bilim kurgu romanlarında işlenmeyen karakterleri içerdiği için bu denli seviliyor. En son kitabı Karanlıktaki Çizgi, iki yıl önce çıktı.

Lauren Beukes

Güney Afrikalı romancı Lauren Beukes, fantastik, siberpunk distopya ve kentsel gerilim türleri arası gelip giden tarzıyla birçok türe meydan okuyor. 2014 yılında piyasaya çıkan Bozuk Canavarlar kitabı “kentte geçen Grimm masalları” olarak tanımlanırken, 2013’te yayımlanan Hayat Dolu Kızlar, zamanda yolculuk yapabilen bir seri katili anlatıyor. Beukes aynı zamanda birçok kısa hikâye, çizgi roman ve düzyazı yazdı.

Malka Older

Older’ın romanı İnfomokrasi, 2016 yılının en iyi bilim kurgu ve fantastik kitabı seçildi. Roman çeşitli siyasi partide çalışan, oy veren halkı manipüle etmeye çalışan insanları ele alıyor. Yıllarca hükümetler arası anlaşmaların hayata geçirilmesini sağlamak için insani yardım görevlisi olarak çalışan Older, bu kitabı yazmak için deneyimlerinden faydalandı.

N.K. Jemisin

Birçok ödül kazanan ya da ödüle aday gösterilen Jemisin 2016’da Hugo Ödülü’nü alan ilk siyahi kadın olarak fantastik edebiyatta çığır açtı. Kırık Toprak üçlemesinin ilk kitabı Beşinci Mevsim ile bu ödülü kazanan Jemisin’in üçlemesinde Essun isimli bir kadının kıyamet sonrası savaşın patlak verdiği bir ortamda hayatta kalma çabalarına şahit oluyoruz.

Ann Leckie

Leckie, 2013’de yayımlanan ilk romanı Adalet ile 2014 Hugo, Nebula, BSFA ve Arthur C. Clarke Ödülleri’ni kazandı. Daha sonra üçlemeye dönüşen roman, yok edilen bir uzay gemisinden sağ kurtulan Breq’in hikâyesini anlatıyor.

Aditi Khorana

Khorana’nın ilk romanı Gökyüzündeki Ayna, âdeta Stephen Chbosky’nin Saksı Olmanın Faydaları romanının bilim kurguyla bir araya gelmiş hali. Kitapta NASA alternatif bir dünya keşfettiğinde, bu durumun Amerika’da yaşamakta olan bir Hintli çocuğun hayatını nasıl etkilediği anlatılıyor.

Sofia Samatar

Somali kökenli Amerikalı bir yazar ve dil bilimci olan Samatar, Olandria’daki Yabancı ve Yabancı’nın devam kitabı Kanatlı Tarihler ile ün kazandı. Kanatlı Tarihler, fantastik türü kullanarak sömürgecilik karşıtı ve feminist temaları işledi.

Erika Johansen

Tearling Kraliçesi üçlemesinin ilk kitabı yayımlandığında roman, Kelsea Glynn gibi güçlü bir ana karaktere sahip olması ve distopyada geçmesi sebebiyle Açlık Oyunları ile benzerlik göstermesiyle ilgi topladı. Johansen’ın romanları güçlü kadın kahramanları ile tanınıyor.

Frances Hardinge

Hardinge’nin 2015 yılında çıkan Yalan Ağacı romanı Costa Kitap Ödülü’nü kazanarak Philip Pullman’ın Kehribar Dürbün’ünden sonra bu ödülü alan ilk çocuk kitabı oldu. Kitap, yalanların ve gerçeklerin ters bir ilişkiye ve etkilere sahip olduğu bir dünyayı anlatıyor.

Deborah Harkness

Harkness, tarih profesörlüğü yaparken fantastik romanlar yazmaya başladı ve Ruhlar üçlemesi ile uluslararası bir ün kazandı. Dizinin ilk kitabı Cadıların Keşfi‘nde cadı tarihçi Diana Bishop vampir bilim adamı Matthew Clairmont ile tanıştığında yüzlerce yıllık gizem, su yüzüne çıkıyor. Harkness bir tarihçi olarak deneyimlerini bu masala aktardı.

Kaynak: OGGİTO     (Çeviren: Aslı İdil Kaynar)

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…