Geçen yıl başlatılan ‘İklim için küresel grev’ eylemleri giderek yayılıyor. Dünya genelinde 114 ülkede milyonlarca insan sokaklara akarak iklim değişikliğine dikkat çekecek.

Dünya genelinde gençlere iklim için yeniden sokaklara çıkmaları çağrısı yapıldı. “İklim için küresel grev” çağrısı youthforclimate.fr sitesinde yapıldı. Başta Avrupa’da olmak üzere dünya genelinde  114 ülkede 1700 kentte eylem planlandı. Fridays for Future’un (İklim İçin Okul Grevi) bildirdiği sayılara göre, iklim grevine en fazla şehir ve kasabayla katılan ülkeler Almanya (215), ABD (159), Birleşik Krallık (141) ve İsveç (116).

Fransa’da 90 kentte iklim için eylemler yapılacak. “İklim İçin Gençlik” kolektifi, bugün yapacağı eylem ile 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine dikkat çekerek, “Avrupa seçimleri iklim seçimleridir” dedi.Kolektif özellikle Frankfurt’taki Avrupa Merkez Bankası, Strasburg ve Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu binaları gibi Avrupa kurumları önünde toplanmaya çağırdı.

Açıklamada, “Avrupa Birliği iklim değişikliği tehdidini ciddiye almalı ve iklim politikalarını tüm kararların önüne koymalı” denildi. Youth for climate kolektifi, iklim için toplumsal hareketlilik başta Almanya ve İtalya’da büyüdüğüne işaret ederken, şimdiye kadar az katılımın olduğu Afrika ve Asya’da duyarlığın arttığını vurguladı. Fransa’da 85’i aşkın dernek ve sendika iklim için harekete geçmeye çağırırken, cumartesi günü de 80 kentte yaya veya bisikletle yürüyüşler yapılması bekleniyor. Fransa’da 15 Mart günü yapılan bir önceki küresel iklim çağrısı çerçevesindeki eylemlere, 200 bini aşkın genç katılmıştı. Dünya genelinde ise 1 milyondan fazla kişi eylemlerde yer almıştı.

Türkiye’de 15 farklı noktadan katılım

Okul grevleri Türkiye’de de 15 Mart’tan beri düzenli olarak yapılıyor. Türkiye’de çocuklar 24 Mayıs Cuma günü iklim eylemi için okulu kırıp karar vericilerden hemen harekete geçmelerini talep edecek. Yarınki greve Türkiye’de 15 farklı noktadar katılım olacak.

Türkiye’de okul grevleri 15 Mart 2019’da Atlas Sarrafoğlu’nun Bebek Parkı’ndaki okul greviyle başlamıştı.

O tarihten beri İstanbul başta olmak üzere birçok farklı şehirde genç aktivistler, enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor.

Fridays for Future Turkey’in verdiği bilgiye göre geçen ay içinde bir araya gelen İklim İçin Aileler çocuklara bu taleplerinde destek verecekler. İstanbul’da Maçka Sanat Parkı’nda gerçekleşecek olan İklim İçin Okul Grevi, 12.00-13.00 arasında yapılacak.

Türkiye’den dokuz ilde grev çağrısı

Türkiye’de de Samsun, Adıyaman, Muğla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir ve İzmir’de gençlerimiz grev hazırlığındalar. Fridaysforfuture.org üzerinden grev yerlerine bakabilirsiniz.

24 Mayıs’ta genç aktivistler, Adıyaman, Ankara, Antalya, Ayvalık, Bodrum, Çıralı, Dalyan, İzmir, İstanbul, Malatya ve Samsun’da iklim krizinin aciliyetine dikkat çekecekler. Anketlere göre, Türkiye’de iklim değişikliğinden endişeli eden sadece çocuklar değil.

Türkiye’de her dört kişiden üçü iklim değişikliğinden endişeli, nüfusun yüzde 83’ü temiz enerji dönüşümü talep ediyor. Her on kişiden 6’sı ise etkilerin şu anda ülkemizde hissedildiğini ifade ediyor.

Atlas: Maçka Parkı’nda bekliyoruz

İklim için okul grevine diğer iklim aktivisti arkadaşlarıyla Maçka Parkı’ndan katılacak olan 11 yaşındaki Atlas, çağrısında “Türkiye’deki ve dünyadaki bütün çocukları 24 Mayıs Cuma günü ikincisi düzenlenecek küresel okul grevine bekliyorum” dedi.

Maçka Parkı’ndaki okul grevi 12.00’de başlayacak.

Samra: Hepinizi bekleriz

Türkiye’deki ilk okul grevine de katılan Samra Samer ise şu çağrıyı yaptı:

Yerleştirilmiş video

Samra Samer@samrasamer6

Ege: Greta’nın izinden gidiyoruz

Ayvalık’tan Ege Edman, diğer çocukları da Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’na çağıran bu paylaşımı yaptı.

Yerleştirilmiş video

Ege Edman@EdmanEge

İlkeler ve talepler listesi

Greta Thunberg’in Facebook sayfasından yayınladığı İklim İçin Okul Grevleri ilkeler ve tavsiyeler listesinde şunlar yer aldı:

  • Şiddet yok.
  • Tahribat yok.
  • Yerlere çöp atmak yok.
  • Şahsi çıkar yok.
  • Nefret yok.
  • Karbon ayak izini en aza indir.
  • Her zaman bilime atıfta bulun.

Talepler:

  • Paris Anlaşmasını ve IPCC raporunu takip edin.
  • 1,5 derecenin altında kalın.
  • Paris Anlaşması’nda açıkça belirtilen hakkaniyet ve iklim adaletine odaklanın. Çünkü hiçbir manifesto bundan daha radikal olamaz.

Grevler Avrupa seçimi gündemine de girdi

Yaklaşık bir yıldır okullarda yapılan iklim grevlerinin en etkili olduğu yerlerin başında Avrupa Birliği geliyor.

Genç aktivistler iklim değişikliğini bu hafta sonu 28 üye ülkenin tamamında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçim gündeminin merkezine taşımayı başardı ve iklim değişikliği güçlü adayların konuşmalarında da yer buldu.

Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin mesajlarını tekrarlayan Avrupalı genç sosyal medya fenomenleri, gençlere “iklim değişikliğini umursuyorsanız gidip oy verin” çağrısı yapıyor.

Mart’ta da yapılmıştı

İsveçli Greta Thunberg’in 2018’de başlattığı grevden ilham alan küresel okul grevi, sosyal medyada örgütlenen gençler tarafından tüm dünyada hızlıca sahiplenildi. Gençler iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin kuşaklararası bir haksızlık olduğunu ve liderlerin adım atmayarak gençlerin geleceğinden çaldığını ifade ediyor. 15 yaşında genç bir aktivistin kendi girişimi ile başlattığı grevlere her cuma binlerce çocuk okula gitmeyerek destek veriyor.İklim için liderlerin harekete geçmesinitalep eden çocuklar Hollanda, Belçika,İsviçre, Almanya, İskoçya, İrlanda, ve Avustralya’da her hafta greve gidiyor. En son Davos’a katılan Thunberg, oradan da liderlere “Evimiz yanıyor ama biz bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz” demişti. Thunberg, kendisini eleştirenlere uzun bir cevap yazmış ve okul grevlerine neden başladığını detaylı bir biçimde açıklamıştı.

Kaynak: Artı Gerçek ve Bianet

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…