Valensiya’da doğan ve 1606’da İtalya’ya göç eden Ribera, Barok resim açısından Caravaggio ekolünden kabul ediliyor. Sergi için İspanya, İtalya, ABD ve İngiltere’deki müzelerde yer alan resimler, eskizler ve çizimler bir araya getirilmiş. Sergi 27 Ocak’a kadar devam ediyor. (Museo de Bellas Artes de Bilbao)
Aziz Bartholomeus’un Şehit Edilişi
Aziz Bartholomeus, mitolojideki Apollon ile Marsyas hikayesinde olduğu gibi, canlıyken derisi yüzülerek şehit edilmiş. Ribera’nın resminde, derisi yüzülen bir insanın acı çekme ifadesi bulunmasına rağmen ve figürün fizyonomisi gayet gerçekçi olmasına rağmen azizin bedeninden kanlar fışkırmıyor. Derinin yüzülme görüntüsü arka planda tutulmuş. Ön planda yer alan antik büstün yere düşmüş şekilde olması ise Ribera’nın klasik güzellik kavramını reddetmesinin ifadesi olarak yorumlanıyor. (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barselona)
Engizisyon Sahnesi
Sergi beş ana başlıkta tasarlanmış: Dinsel şiddet, ten ve beş duyu, suç ve ceza ile bağlanmış figürler ve mitolojik şiddet. 8 büyük boyutlu tuvalin yanı sıra çizim ve eskizlerle birlikte Ribera’ya ait toplam 40 eser sergide yer alıyor. (Rhode Island Tasarım Okulu Sanat Müzesi)
Aziz Sebastian
Hayatının büyük bölümünü Napoli’de geçiren Ribera, Salvator Rosa ve Luca Giordano’nun öğrencisi olmuş. Dramatik ışık gölge kullanımı açısında Caravaggio ekolünden kabul ediliyor. Grotesk seviyede bir gerçekçilik uygulayan Ribera’nın eserlerinin, sadizmin betimlenişi olduğu ya da sadece estetik kaygılarla üretildiği söylenemez. Kompozisyonları, bedensel acıyı dini ve kültürel bir içerikle sunuyor. (Oxford Üniversitesi Ashmolean Müzesi)
Bir yarasa ve iki kulak
Serginin küratörlerinden Dr. Xavier Bray, Ribera’nın çizimlerindeki gerçekçiliğin bugünkü hiperrealist sanatçılara esin verdiğini düşünüyor. (Metropolitan Sanat Müzesi)
Burun ve ağız eskizi
Ribera’nın sanatındaki şiddet kavramı üzerine doktora çalışan küratör Dr Edward Payne, Ribera’nın resimlerinin acı çekme duygusunu izleyiciye hissettirdiğini, dolayısıyla izleyicinin resim karşısında pasif kalamadığını düşünüyor. (Londra The British Museum)
Apollon ve Marsyas
Mitolojiye göre Apollon’dan daha iyi bir müzisyen olduğunu iddia eden Marsyas, Apollon ile girdiği yarışmayı kaybedince, Apollon ceza olarak onun derisini yüzdü. Ribera’nın bu resminin sanatsal bir mücadelenin şiddetle sonuçlanmasını anlatmayı amaçladığı düşünülüyor. (Museo e Real Bosco di Capodimonte, Napoli)
Bir adamın asılması
Galeri direktörü Jennifer Scott, Ribera sergisinin izleyiciye Tarantino filmi izlemeye benzer bir deneyim sunduğunu düşünüyor. (San Francisco Güzel Sanatlar Müzesi)
Aziz Bartholomeus’un şehit edilişi
Ribera’nın 8 tuvaline çizim ve eskizlerinin yanı sıra ressamın görmüş olduğu varsayılan bir tıp kitabından deri yüzülme sahnesi eşlik ediyor. 16.yüzyılda yazılan tıp kitapları için üretilen gravürlerde, Apollon’un Marsyas’ın derisini yüzmesi gibi bilinen hikayelerin kompozisyonları, kasların yapısını anlatmak için kullanıldı. Ribera’nın bu sahnelerden esinlendiği düşünülüyor. (New York Devlet Kütüphanesi, Miriam ve Ira D. Wallach Baskı Koleksiyonu)
‘Animalis’
Ödüllü koreograf ve kreatif direktör Dane Hurst, Ribera: Şiddetin Sanatı sergisi için ‘Animalis’ adında özel bir dans performansı tasarladı. Latince’de nefes ya da ruh anlamına gelen Animalis’te üç dansçı, Ribera’nın resimlerinde betimlenen acı çekme duygusunu betimleyen 15 dakikalık bir şov sunuyor.
Dans şovu sergi boyunca her hafta Pazar günü tekrarlanacak, sergiyi gezenler aynı biletle şovu izleyebiliyor. Dane Hurst, Animalis şovunun yanı sıra Southwark’tan 14-25 yaş arası gençlerle ayrı bir şov daha hazırlıyor.
Bu şovda ise dansçılar resimleri kendileri yorumlayacak ve 23 Kasım’da sahneleyecekler. Hurst daha önce Prud’hon: The Moving Body (2015) ve Exodus (2016) adında yine sanat yapıtlarını yorumlayan iki performans tasarlamıştı.
Kaynak: Gazete Duvar
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…