Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi sahilinde yapılması planlanan demir madeni arama çalışmaları için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince düzenlenen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısına yaşam alanı savunucuları izin vermedi.
Bir firma tarafından Altınova Mahallesi sahilinde yapılması planlanan demir madeni arama çalışmaları için yapılan başvuru üzerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Altınova Kazan Sitesi’nde ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlemek istedi. Madene karşı olan vatandaşlar ve CHP üyeleri, toplantı için gelenlerin otele girişine izin vermedi. Otel önünde bir araya gelen vatandaşlara, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Balıkesir Milletvekilleri Fikret Şahin ile Ensar Aytekin, Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
Fotoğraf: Kadri Kaya/DHA
Yaşam alanı savunucuları, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sadullah Özel ve firma yetkililerini protesto etti. Yetkililer, ÇED bilgilendirme toplantısını yapmadan mahalleden ayrılmak zorunda kaldı. Müdür Özel, CHP milletvekilleriyle birlikte otel yakınındaki bir evin bahçesinde, halk izin vermediği için toplantının yapılmadığına dair tutanak tuttu. Tutanak hazırlandığı sırada evin bahçesine gelen maden firması temsilcileri ile yaşam alanı savunucuları arasında tartışma yaşandı.
Fotoğraf: Kadri Kaya/DHA
ÇED toplantısının iptalinin ardından konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, maden şirketinin ilçeyi talan etmeye ve çevreyi kirletmeye geldiğini söyledi. Vatandaşları maden arama çalışmalarına karşı tepki göstermeye çağıran Gençer, “Sadece doğa, ülke ve canlılara olan sevgimizle burada toplandık. Bütün Altınova, Ayvalık, Küçükköy, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar burada. Şehir dışından konuklarımız burada. Cumhuriyetin cumhuru burada. Sayın İl Müdürü ve devlet memuru arkadaşlarımız da ortamı gördüler. ‘Halk böyle istiyorsa tutanağımızı tutarız’ dediler. Halk istemedi. Madene karşı olan herkes buna dair bir yazıyı Kent Konseyi Başkanımıza ulaştırsınlar. Biz bu yazıları İl Çevre Müdürlüğüne yollayacağız. Toplantının yapılamadığına dair dosyayı bakanlığa gönderecekler. Bu gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ediyorum ama süreç bitmemiştir. Bu işi burada yaptırmayacağız” diye konuştu.
Fotoğraf: Kadri Kaya/DHA
Konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP’li milletvekilleri Ensar Aytekin ve Fikret Şahin ile CHP İl Başkanı Serkan Sarı Ayvalık sahillerinin maden arama çalışmaları ile kirletilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.
Kaynak: Evrensel-Kadri KAYA, Hüsnü EVREN
**
Çanakkale Çan’daki Kızılelma köyünde işletilmek istenen altın madeninin ÇED toplantısında özel güvenlikçi, yaşam savunucuna tekme attı.
Kanadalı Alamos Gold şirketinin yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından Çanakkale’nin Çan ilçesi Kızılelma Köyü Çamyurt mevkiinde yapılması planlanan “Çamyurt Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi” halkın katılımı toplantısı olaylı geçti. Altın madeninin bölgedeki tarımı bitireceğini, insan, çevre ve hayvan sağlığının yok olacağını ifade eden yaşam savunucuları, ÇED toplantısında susturulmaya çalışılırken, özel güvenlik birimi elemanları çevrecilerin üzerine saldırdı.
Dünyanın en önemli doğal miraslarından biri olan Kazdağları’nda metalik madencilik tehdidi devam ediyor. 2012 yılında köylülerin tenekeler çalarak kovaladıkları, uluslararası altın tekeli, Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından kapasite artışı nedeni ile ÇED halkın katılımı toplantısı düzenlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri, Doğu Biga Madencilik Şirketi yetkilileri, Çanakkale, Küçükkuyu ve Çan’dan gelen çevre örgütleri, Çanakkale Tabip Odası, Eğitim Sen ile bazı siyasi partilerin temsilcileri ÇED toplantısına katıldı.
Şirketin, Kızılelma Köyü’nde yapılan ÇED toplantısında çevre köylerden getirdikleri sanılan kişilerin katıldığı, Kızılelma Köylülerinin toplantıya katılamadıkları görüldü. Köy kahvesinde yapılan bilgilendirme toplantısı ile altın madeni istemeyen köylülerin ve yaşam savunucularının köy kahvesi dışındaki toplantısı eş zamanlı başladı. Köy kahvesinde şirket yetkilileri, altın madeninin çevreye ve doğaya zararı olmayacağını, hatta su kaynaklarına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağını iddia ederken, yaşam savunucuları bu ifadelerin doğru olmadığını söyledi.
Çanakkale Çevre Platformu eski dönem sözcüsü ve CHP Çanakkale İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant, ÇED toplantılarının artık “Halkı kandırma toplantıları” halini aldığını ifade ederek, “Biz burada yapılan toplantıyı ciddiye almıyoruz. Buradaki toplantı halkı bilgilendirme toplantısı değil, halkı kandırma toplantısıdır. Buradaki çalışma ile yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz yok olacak. Sadece Çan’ı değil, burada yetişen tüm ürünleri tüketen Çanakkaleliler ve çevre ilçeler de tehdit altındadır. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirleyecekler. Biz bunu kabul etmiyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Anayasa’dan aldığımız yetki ile demokratik ve meşru tüm haklarımızı kullanacağız. Bu işin sonu mahkemede bitecek” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Çamyurt Altın Madeni Kapasite Artışı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamındaki ÇED toplantısı sırasında, altın madeninin zararlarını ifade etmeye çalışan yaşam savunucuları da görüşlerini ifade etmek istedi. İda Derneği Başkanı Ekrem Akgül, köy kahvesinde düzenlenen toplantıda görüşlerini ifade ederek, altın madeni istemediklerini dile getirdi.
Akgül’ün konuşmasının ardından söz alan yaşam savunucuları ise özel güvenlik görevlilerinin saldırısı ile görüşlerini ifade edemedi. Özel güvenlik görevlilerinden bir kişinin, Çanakkale’den çevre savunucusu bir kişiye yönelik tekmeli saldırısı toplantının gerilmesine neden oldu. Özel güvenlik birimi görevlisinin kendisine tepki gösteren çevrecilere yönelik saldırısı ve çıkan arbede üzerine köyde konuşlanan Jandarma ekibi olaya müdahale ederek, çevreciler ile özel güvenlikçilerin arasında set oluşturdu. Alkış ve ıslıklarla protesto edilen Kanadalı Alamos Gold firmasının yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik yetkilileri, toplantının ardından köyü yine protestolarla terk ederken, toplantı sonunda önceden duyurulan pilav dağıtımı gerçekleşti.
Kaynak: Evrensel – Seçkin SAĞLAM
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…