Poppie MPHUTHING
Aşı stokları bir gecede bitseydi neler olurdu?
Bir ebeveyn olarak dehşete kapılırdım. Bir uzman olarak ise, fazla mesai yapardım. Çünkü bu durumun sonucu, önlenebilir hastalıklardan gereksiz şekilde acı çeken milyonlarca kadın, çocuk ve yetişkin olacaktır.
Aşıların yapabildiği şeylerden biri de hastalıkların ortadan kaldırılmasıdır. Şimdiye kadar, çiçek hastalığını ortadan kaldırdık ve çocuk felcini ortadan kaldırmaya çok yakınız. Bu, sadece aşıların kullanılmasıyla mümkün olur ve tüm dünyanın yararlanabilmesi için aşıların herkes tarafından kullanılması gerekir.
Aşılar olmasaydı kimler en yüksek risk altında olurdu?
Bu hastalıklar ilk önce savunmasız insanları seçer. Bu yüzden bebekler ve küçük çocuklar ilk sırada olurdu. Savunmanın zayıfladığı bir sonraki gruptaki insanlar, yetersiz beslenenler ya da bağışıklık sorunları olan kişilerle yaşayan insanlar olurdu.
Sanırım bu hastalıkların bir kısmının ölümcül olduğunu hatırlamalıyız. Menenjit, bir gün önce ne kadar enerjik olursa olsun spor takımının genç kaptanını öldüren ya da bir organını kaybetmesine neden olan bir hastalık türüdür. Rahim ağzı ve karaciğer kanseri, kanserin gelişmesi uzun zaman aldığı halde geri gelebilecek yıkıcı hastalıklardır. Şimdi aşılar sayesinde bunlar, kontrol etmeye başladığımız ve geri gelebilecek olan iki şeydir.
Fotoğraf: Pixabay
Aşılar olmasaydı hangi hastalıklar ortaya çıkardı?
Neredeyse dünyanın herhangi bir yerinde çocuk felci virüsünden felç olan tek bir kişinin dahi olmadığı bir noktaya geldik. Aşılar olmasaydı, çocuk felci geri gelirdi ve bugün engelleyebileceğimiz bir virüs tarafından felç edilen gereksiz sayıda insanımız olurdu. İnsanları yalnızca öldürmek ya da engelli bırakmakla sınırlı kalmayan fakat onların kalbinde bir korku yaratan salgın hastalıklar da yeniden ortaya çıkardı.
Kızamık aşısı olmayan bir dünya düşünün. Bu hastalık hızla yayılacaktı. Aşı olmadan her yerde kızamığa karşı bağışıklığı düşürdüyseniz, hızla insanların %80’inin (veya daha fazlasının) kızamık enfeksiyonu olacağı büyük salgınlar yaratırsınız. Bu insanların şiddetli ateş ve döküntüleri olacaktı. Birçoğu hastaneye kaldırılacak, bazıları ölecek ve bazılarının körlük gibi yaşam boyu engelleri olacaktı.
Dünya Aşı Haftası neden önemli?
Zengin ülkelerdeki çoğu insan, kızamık, difteri, menenjit, boğmaca gibi bulaşıcı hastalıkların etkisini hiç görmedi. Küçük dil enfeksiyonu gibi hastalıklar, nefes borusunun kapanmasına yol açar. Eğer iki yaşındaki bir çocuk bu hastalığa yakalanırsa beklenmedik bir şekilde nefes darlığı yaşayabilir. Bakteriyel menenjit aşılarımızdan Hib aşısından dolayı Amerika ve Avrupa’da bu hastalık ortadan kalktı. Çocuk doktorları artık bu hastalıkla karşılaşmıyorlar. Bu “klasik hastalıklar”ın birçoğu artık aşılar sayesinde ortadan kalktı. Yani ABD, İngiltere ve Avrupa gibi yerlerde insanlar bu hastalıklardan korkmuyorlar.
Aşıları her yere sunmak için ne kadar çaba harcamak gerekir?
Küresel aşılar, her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişiyi önlenebilir ölümden korumak için çalışıyor. Bu başarı, büyük bir koordineli çabaya bağlıdır. Aşıları yapmak için üreticilere ihtiyacımız var. Aşıları satın almak için ulusal hükümete ihtiyacımız var. Bazı yerlerde bunu desteklemeye yardım etmek için bağışçılara ihtiyacımız var. Aşıları talep eden topluluklara ihtiyacımız var. Bu aşıları doğru yerlere doğru zamanda ulaştırmak için çok büyük bir sağlık çalışanı gücüne ihtiyacımız var.
Bir ebeveynin sağlık çalışanı ile birlikte bir klinikte yaşadığı büyülü aşılama anı genellikle bir dakika kadar sürer. O sihri mümkün kılmanın ne kadar zaman aldığını düşünmek ise akıl almaz. Ve bunu her gün dünyada milyonlarca kez yaptığımız gerçeği daha da inanılmaz oluyor.
weforum.org’dan çeviren Selen ADIGÜZEL
Kaynak: Evrensel
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…