CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, devlet tarafından 2010-2018 yılları arasında “çalışma yaşı ve çocukları çalıştıma yasağı”na ilişkin yalnızca 416 ihlal tespit edildiğini belirterek, “Bakanlık bunca yıldır sayısı 500’ü bulan ihlal tespit edemediyse, bu AKP’nin çocuk işçiliğini teşvik eden tutumunun bir göstergesidir” dedi

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Ali Şeker, çocuk işçilerin sayısı ve çocuk işçiliğin önlenmesine ilişkin yapılan çalışmaları öğrenmek üzere Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuru yaptı.

Şeker 2010 yılından itibaren 9 yıllık bir süreçte 416 işyerinde ihlal tespit edildiğini, bu ihlaller için toplam 571 bin 190 TL idari para cezası istendiğini kaydetti. Şeker’in bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca hazırlanan ihlal ve idari para cezalarının yıllara göre dağılımını gösteren tablo şöyle:

TÜİK verilerine göre 2017 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılım oranı %20,3’ken bu oranın 2018 yılında %21,1’e çıktığının altını çizen Şeker, “Çocuklarımız okul sıralarında, oyun parklarında günlerini geçirmeliyken AKP’nin çocuk haklarına kör politikaları neticesinde ya erken yaşta evliliğe zorlanıp çocuk yaşta anne oluyor, ya da kayıtdışı bir şekilde emekleri sömürülüyor” dedi.

“500’ü aşkın ihlal tespit edilemediyse, bu AKP’nin tutumunun göstergesidir”

Şeker, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Nisan 2017 yayımladığı “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” başlıklı raporundaki verilere dikkat çkerek “DİSK 2015 yılında 17 yaşına kadar çalıştırılan çırak sayısının 401 bin 464 olduğunu, SGK’nin yayımlamış olduğu verilerde ise çırak işçi sayısının Aralık 2016 verilerine göre 1 milyon 170 bin olduğunu açıkladı. Bu verilere göre çırak ya da çocuk işçi ayrımı yapmadan genel olarak ülkemizde çalışan çocuk sayısı yaklaşık 2 milyona yaklaşmış durumda. Aradan geçen süre zarfında bu sayının daha da arttığı inkar edilemez bir gerçek. 2 milyon çocuk işçinin çalıştığı ülkemizde bakanlık bunca yıldır sayısı 500’ü bulan ihlal tespit edemediyse, bu AKP’nin çocuk işçiliğini teşvik eden tutumunun bir göstergesidir” dedi. Söz konusu rapora göre çalışan her 10 çocuktan 8’i ise kayıtdışı çalışıyor.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) yayımladığı “Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu”na göre ise 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş, 2014-2016 yılları arasında ise 13 bin 616 sigortalı çocuk işçi iş kazası geçirmişti. Şeker, yine İSİG verilerine göre ilgili bakanlığın “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan ettiği 2018’de 67 çocuğun iş cinayeti sonucunda hayatını kaybettiğinin altını çizerek “AKP çocuk işçiliğiyle gerçekçi bir mücadeleden yana tavır sergilemiyor. Çocuk işçiliğiyle sözde mücadele edildikçe çocuklarımız iş cinayetlerine kurban gitmeye devam edecek” dedi.

Kaynak: Sendika.org

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…