17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün’ü hatırlatan LGBTİ+ örgütleri, ortak basın açıklaması yayınladı.
Açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin gerekçesi haline getirilmeyi kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” vurgusu yapıldı.
Açıklamanın tam metni şöyle:
“17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün Kutlu Olsun!
“17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardı. 17 Mayıs günü, 2004’ten beri dünyada, 2006’dan beri ise Türkiye’de Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.
“LGBTİ+ hareketinin örgütlü mücadelesi sayesinde eşcinselliğin hastalık kategorisinden çıkarılışının 32. yılına, sağ popülist iktidarların LGBTİ+ karşıtlığını kurumsallaştırmaya çalıştığı bir atmosferde giriyoruz. Bunun yanında halen trans ve interseks kimliklerin patolojikleştirilmesi de son bulmuş değil. Ancak homofobiye, bifobiye, transfobiye, interfobiye ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadelemiz de, hiçbir kimliği ardında bırakmadan, dayanışmayla büyüyor.
“Varoluşlarımızı nefret söylemleri ve hedef göstermelerle kriminalize edenlere,
“Bayraklarımızı ve tüm izlerimizi sokaktan silmeye çalışanlara,
“Muhtelif suçlamalarla kimliklerimizi yargının konusu haline getirenlere,
“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçeceğimizi zannedenlere de hatırlatıyoruz:
“Alışın! Buradayız, gitmiyoruz!
“İktidarın, pandeminin başından beri artarak devam eden nefret söylemlerine karşı, homofobiye, bifobiye, transfobiye, interfobiye ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin gerekçesi haline getirilmeyi kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz.
“Stonewall’dan Ülker Sokağa; Eryaman’dan, Meis Sitesi’ne; Mis’ten Bayram Sokak’a, ODTÜ’den Boğaziçi’ne yaşamın her alanında vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz.
“Ve biliyoruz ki hayatlarımız, bedenlerimiz, kimliklerimiz, aşklarımız, mücadelemiz dayatılan sınırları tanımaz, konulan sınırlardan çok daha fazlasıyız.
“LGBTİ+’ların ve homofobi, transfobi, bifobi, interfobi karşıtı mücadele eden herkesin 17 Mayıs’ı kutlu olsun!
“Nefrete inat, yaşasın hayat!”
17 Mayıs Derneği, Aydın LGBTİ+ Dayanışması, Boysan’ın Evi, Genç LGBTİ+ Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği, Hêvî Hak, Eşitlik, Varoluş İçin LGBTİ+ Derneği, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, Kaos GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Muamma LGBTİ+ Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği
Kaos GL, 7 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Günü’nü 5 soruyla anlatıyor.
Neden 17 Mayıs?
17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardı. Bu, uzun yıllar süren mücadelenin bir kazanımıydı. Seneler süren hak ihlalleri ve işkencelere karşı 17 Mayıs, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde önemli bir dönüm noktasına dönüştü.
Ne zamandan beri kutlanıyor?
LGBTİ+’ların maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve hak ihlallerine kamunun, yetkililerin, medyanın, politikacıların dikkatini çekmek için, 2004 yılından beri, bugün dünya genelinde kutlanıyor.
Türkiye’deki kutlamalar ne zaman, nasıl başladı?
Kaos GL, 2006 yılından beri 17 Mayıs’ı çeşitli etkinliklerle kutluyor. Kaos GL’nin hâlâ devam eden en büyük etkinliklerinden biri olan Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ilki 2006 yılında yapıldı. Ankara’da ilki yapılan Homofobi Karşıtı Buluşma “Gettolar değil, kentin tamamını istiyoruz” cümlesine paralel bir şekilde geçtiğimiz yıllarda ülkenin dört bir yanına yayıldı.
İlk 3 yılında Ankara ile sınırlı kalan 17 Mayıs etkinlikleri, 4. yılında 6 şehre, 2010 yılında ise 16 şehre yayıldı. 2014 yılında 37 ayrı şehirde homofobi karşıtı etkinlikler organize edildi. 2015 yılında 28 şehirde 40 etkinlik, 2016 yılında, 35 şehirde 55 etkinlik düzenlendi. 2017 yılında 35 şehre ulaştı. 2018’de 15 farklı şehirde etkinlikler yapıldı. Homofobi Karşıtı Buluşma etkinlikleri, 2019’da isim değiştirerek Gökkuşağı etkinlikleri oldu. 17 Mayıs artık ülke genelinde kutlanan bir güne dönüştü.
17 Mayıs yürüyüşleri ne zaman, nasıl başladı?
İlk kez 2008 yılında, Ankara’da, “Anayasa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınsın!” sloganıyla gerçekleşen 17 Mayıs yürüyüşü, 2016’da Ankara Valiliği tarafından engellenene dek her yıl düzenlendi.
17 Mayıs’ta ben ne yapabilirim?
17 Mayıs hem kutlama hem de mücadele günü. Şehrindeki LGBTİ+ örgütüyle bağlantıya geçebilir, sosyal medyadan LGBTİ+’ların eşitliği için mesajlarını paylaşabilir, şarkı söyleyebilir, slogan atabilir, kısacası nasıl kutlamak istersen öyle kutlayabilirsin. İstersen adını bugünden alan 17 Mayıs Derneği’ni takip ederek başla kutlamaya lubunya!
17 Mayıs Derneği, ‘Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Gün” için kuir performans sanatçılarından oluşan bir yarışma düzenlendi.
Yarışmanın finalistlerinden homofobi, bifobi, transfobi ve interfobiye dikkat çektikleri birbirinden renkli performanslar; 17 Mayıs Derneği’nin sosyal medya hesapları ve YouTube kanalı aracılığı ile izleyiciye ulaştı.
Seyhan Arman, Diamond, Bilge Yerli, Midnight X ve Lucis Destroyer’ın performanslarından oluşan seçki, toplumsal cinsiyet rolleri ve atanmış cinsiyet kalıplarına meydan okuyor.
Yarışma finalistleri, açıklamalarıyla ayrımcılık ve şiddeti de eleştirdi. Kuir sanatçıların açıklamaları şöyle:
Seyhan Arman: “Ne olduğum, nasıl göründüğüm değil, nasıl algılandığım önemliymiş onu anladım. Bana muhteşem gelen bir makyaj bir başkasına korkutucu gelebiliyor, saçlarımın uzunluğu bana özgüven sağlarken bir başkası bunu kendine tehdit olarak algılayabiliyor. Bu sebeple sorunu artık “kendimde” aramayı bıraktım. Varlığım bir başkası için problemse, bu benim sorunum değil. Problemi olan kendisi çözsün.”
Bilge Yerli: “Benim için 17 Mayıs, her gün sürdürdüğümüz direnişin kutlamasıdır. Yılların lubunya mücadelesinin en büyük kazançlarından biridir. Ancak tek bir günden ibaret değildir. Her yürüyüşümüz onur yürüyüşüyse, her günümüz 17 Mayıs’tır! Ben, kamusal alanda beni temsil eden bayrağı taşıyabilmenin, lubunyalığımı yaşayabilmenin gücünü ilk kez onur yürüyüşünde hissetmiştim. Bunun bana kattıklarından yola çıkarak, özellikle son iki yılda devletin nezdinde hedef göstermelerle bayraklarımızın ve neticesinde varlığımızın yasaklanma çabalarına inat kamuda, sokakta, okulda, mekanda, iş yerinde, çarkta ve sayabileceğimiz her yerde varlığımızın sürdüğünü hissetmek ve hissettirmek istedim. Orada, herkesin ortasında varım ve gitmiyorum hiçbir yere!”
Diamond: “Ben bir drag queen’im ve mesleğimi yaparken bile nasıl görünmem gerektiğini söyleyenler var. Kelimi, saçımı, sakalımı beğenmeyenden, yeterince feminen ya da yeterince maskülen bulmayana kadar. Oysa bu personayı ben yarattım ve böyle olmasını istiyorum. Böyle olması gerektiğine bu denli inanıyorken bile kendimi açıklamak durumunda kalmak can sıkıcı. O yüzden artık cevabım tek: seni ilgilendirmez!”
Lucis Destroyer: “17 Mayıs benim için cisheteronormatif şiddete karşı elde etmiş olduğumuz bir güç konumunu ifade ediyor. Deneyimlerimiz baskın ideolojilerin önce ruhsal bozukluk kategorisinde değerlendirebileceği bir süre sonra ise ah ruhsal bozukluk değilmiş diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışacakları bir oyun alanı olamayacak kadar kıymetli. Günümüzde buna maruz kalan lubunyalara direnç diliyorum, sevgilerimle…
“Bu video benim toplumun içinden biri olarak topluma karşı almış olduğum pozisyonlardan birini anlatıyor. Günlük hayatımdan bir kesitmiş gibi izleyebilirsiniz bu performansımı. Ben 7 yaşındaki Lucis’e verdiğim sözü tutuyorum: bana karşı bir koz olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam edilen toplumun değerleriyle gururla oynuyorum. Aynı zamanda, bizim için tanımlanması çok önemli olan ‘’bir şeyleri’’ akışkan biçimlerde de anlayabileceğimizi, bir kategori veya bir sabitlik gerekmeyebileceğini de vurgulamak istiyorum.”
Midnight X: “17 Mayıs, haklarımı ve özgürlüğümü, kendimi ortaya koyabilme ve inşa edebilme gücümü, örgütlü ve haklı mücadelemizin ateşini bana her seferinde tekrar fark ettiren gündür. Cishetero ataerkinin baskılarına, ayrımcılığına ve şiddetine boyun eğmeden, cinsiyet kimliklerimiz ve cinsel yönelimlerimiz ile buradayız abla! Her şeyin atanmışı değil seçilmişi makbul. Bu nedenle 17 Mayıs’ta Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Gününü, yaşayan ve yaşatan seçilmiş ailelerimizle kutlamak; performansım ile özgür, eşit ve güvenli ortamlarımızı, birlikte ve yeniden kurgulamanın mümkün olduğunu hatırlatmak istedim.”
17 Mayıs Derneği hakkında
LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği, 2 Eylül 2019’da Ankara’da kuruldu.
17 Mayıs Derneği; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesi temelli bireysel ya da toplumsal düzeyde yaşanan her türlü ayrımcılıkla mücadele için bilimsel, kültürel, sosyal ve sanatsal, eğitsel faaliyetler yaparak aynı zamanda sosyal hizmet, savunuculuk, farkındalık ve insan hakları izleme, belgeleme ve raporlama faaliyetleri yürüterek eşit ve özgür bir toplumun inşasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Kaynak: Bianet
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…