BETAM’ın araştırmasına göre, her 10 kadından 3’ü, ailedeki bakım hizmetlerini yüklenmek ya da evlendiği için işten ayrıldığını söylüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), kadınların işgücünden çıkma nedenlerini ele alan bir araştırma notu yayımladı. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve araştırma görevlisi Yazgı Genç tarafından TÜİK 2016 verilerinden yararlanarak yapılan araştırmaya göre, işgücünden çıkan kadınlar, işgücünde kalan kadınlara oranla daha yaşlı, daha az eğitimli, daha çok çocuk sahibi ve daha yüksek ihtimalle evli. Bu kadınların son çalıştıkları işlerin tarım ve imalat sektörlerinde ve nitelik gerektirmeyen mesleklerde olduğu görülüyor.

Tarımdan çıkan kadınların vasıf yetersizliğinin tarım dışı sektörlere geçişe engel teşkil ettiği tahmin ediliyor. İmalat sektöründe ise olumsuz çalışma koşulları kadınları zorluyor. Araştırmanın bulgularına göre, işgücünden çıkan kadınlar ayrılma sebepleri olarak işin geçici olmasını sıklıkla dile getiriyor. İşgücünden ayrılan her 10 kadından 3’ü, ailedeki bakım hizmetlerini yüklenmek için ya da evlendiği için ayrıldığını beyan ediyor.

Araştırmanın bulgularından bazıları şöyle:

♦ İşgücü piyasasına dahil olmayan 15-44 yaşları arasındaki kadınların yarısından fazlası (yüzde 52,2), yani 10 milyon 678 bin kadından 5 milyon 573 bini, daha önce en az bir kez çalıştıklarını belirtiyor.

♦ İşgücünden çıkan kadınların büyük çoğunluğu 30-34 yaş arasında.

♦ Daha önce çalışmış olup şu an işgücünde olmayan kadınların yüzde 86,4’ü evli.

♦ İşgücünden çıkmış olan evli kadınların (yüzde 62,8) ve eşlerinin (yüzde 58,5) yarısından fazlası lise altı eğitim düzeyinde.

♦ İşgücünden çıkan kadınların en son yaptıkları işlere bakıldığında yüzde 34,6’sının en son yaptığı işin nitelik gerektirmeyen işler olduğu görülüyor.

Kaynak: Birgün
  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…